Barcelona reforça la participació i la transparència amb el nou Observatori de la Participació Ciutadana : Servei de Premsa

Barcelona reforça la participació i la transparència amb el nou Observatori de la Participació Ciutadana

09/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona segueix endavant en l’aposta per enfortir i millorar tots els canals i eines vinculats a la participació ciutadana, claus per escoltar i acordar les polítiques que es desenvolupen a la ciutat. “Governar amb els ciutadans” requereix no només disposar dels òrgans de participació ciutadana, sinó que també requereix un bon coneixement de la realitat em cada moment, dels nous processos que sorgeixen i de les noves eines que les institucions i la ciutadania tenen a l’abast. El seguiment i anàlisi d’aquestes polítiques tindrà ara un nou instrument: l’Observatori de la Participació Ciutadana a Barcelona, que tindrà una visió global, permanent i compartida de la situació actual i l’evolució de tot allò relacionat amb les noves formes d’organització de la ciutadania. L’Observatori vol contribuir a la transparència i a la participació i avançar en aquesta aposta per implicar els ciutadans i les ciutadanes en els assumptes públics, a partir de la idea que la ciutat es construeix entre tots. Les funcions de l’Observatori de la Participació Ciutadana seran, entre altres:

D’aquesta manera, l’Observatori de la Participació Ciutadana no només vol ser l’eina de seguiment de les polítiques de participació ciutadana a la ciutat de Barcelona, sinó que també podrà proposar-ne millores a partir del seguiment de projectes operatius. Ha de ser, en definitiva, una eina de suport i estímul per promoure la participació ciutadana en l’acció pública municipal.

Barcelona reforçarà d’aquesta manera el lideratge de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP), la xarxa de ciutats mes gran en matèria de participació ciutadana. La seu d’aquest òrgan es troba a Barcelona.

L’Observatori serà presidit pel primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, i format pel Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, així com també de representants del Consell Municipal d’Associacions, de diverses àrees i districtes municipals i d’altres administracions (Diputació i Generalitat). El Consell Rector incorpora experts de reconegut prestigi que ajudaran a fer el seguiment de les polítiques de participació ciutadana i de la realitat social de la ciutat. Els experts són:

– Manuel Castells, sociòleg, catedràtic de Sociologia y Director del Internet Interdiciplinary Institute (IN3) UOC; University Professor y Catedràtic Titular de la Càtedra Wallis Annenberg de Tecnologia de la Comunicació i Societat en la Annenberg School of Communication, University of Southern California, L.A.; Catedràtic Emèrit de Sociologia i de planificació urbana i regional de la University of California, Berkeley. Especialista en tecnologia de la informació i desenvolupament global.

– Sergi Fernández, sociòleg, màster en gestió pública per ESADE, consultor UOC en postgraus de mediació.

– Marc Garriga, especialista en Open Data

– Xavier Pastor, politòleg i conflictòleg; director del Postgrau Resolució de Conflictes Públics (UdG) i consultor UOC..

– Dolors Reig, psicòloga social; direcció Postgrau en Xarxes Socials UOC, consultora de diferents empreses, escoles de negoci i institucions,

– Daniel Tarragó, sociòleg, professor associat de sociologia de la UAB, especialista en consultoria d’innovació social

– Lluís Torrens, economista; gerent del Public- Private Sector Research Center de IESE Business School; especialista en gestió pública i relacions institucionals

La creació de l’Observatori de la Participació Ciutadana a Barcelona s’ha presentat aquest matí a la Comissió de Presidència i Règim Interior de l’Ajuntament de Barcelona. El primer tinent d’alcalde ha afirmat que el nou òrgan neix amb la voluntat de potenciar els instruments de participació, amb l’objectiu de fer-la més eficient i eficaç, alhora que també n’ha volgut destacar el seu paper a favor de la transparència i l’enfortiment de la confiança de la ciutadania amb els afers públics.

 





Paraules clau

participació ciutadana/ transparència/