La Casa de les Idees, el procés de participació per fer front als reptes de l’habitatge, arriba al final amb la presentació de les deu propostes finalistes : Servei de Premsa

La Casa de les Idees, el procés de participació per fer front als reptes de l’habitatge, arriba al final amb la presentació de les deu propostes finalistes

14/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquesta tarda, el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha presidit al Saló de Cent l’acte de cloenda del procés obert d’innovació ‘La Casa de les Idees’, en el transcurs del qual s’han lliurat els diplomes acreditatius dels projectes finalistes i s’ha presentat la publicació sobre el desenvolupament d’aquest procés. A l’acte hi ha assistit, entre altres, el comissionat de Participació Ciutadana, Carles Agustí; membres de la Comissió d’estudi i avaluació de les propostes, i participants en el procés.

La Casa de les Idees és un procés d’innovació oberta que vol implicar la ciutadania en la creació de propostes per garantir el dret a l’habitatge digne. L’accés a l’habitatge o el risc de perdre la casa són preocupacions agreujades pel context de crisi econòmica. La plataforma www.bcn.cat/lacasadelesidees.cat es va presentar el mes de març, i a través d’ella la ciutadania ha formulat propostes o donat idees per fer front als reptes de l’habitatge. A partir de la pregunta “Quina és la teva proposta per encarar els reptes de l’habitatge a Barcelona?” es va posar en funcionament la plataforma web que ha permès una àmplia participació i interacció entre ciutadans.

Joaquim Forn, en la clausura de l’acte, ha afirmat que “calen noves maneres de governar, de fer política, més properes als ciutadans” i que aquest és l’objectiu amb el que s’ha portat a terme aquesta experiència sobre l’habitatge, un tema de màxima actualitat i que provoca un gran debat. El primer tinent d’alcalde ha afegit que la resposta al repte plantejat ha estat molt positiva.

El primer tinent d’alcalde ha explicat que “volem impulsar una nova manera de fer política, més propera, més transparent, i que compti més amb els ciutadans. Passar de ‘Governar per a les persones’ a ‘Governar amb les persones’.

El tinent d’alcalde ha explicitat que les deu propostes presentades avui quedaran recollides en una publicació i els seus responsables mantindran una trobada amb la direcció d’Habitat ge de l’Ajuntament i el seu equip tècnic, per veure la viabilitat dels projectes, viabilitat que pot ser en forma d’implementació o d’influència en alguna de les polítiques que tenim pensades

Finalment, Forn ha afirmat que “aquesta manera de fer no acaba avui amb aquest acte. Cal, més que mai, que Barcelona doni resposta i exemple als ciutadans que ens demanen opinar i participar en decisions. Aquest és el nostre repte: governar i saber treballar amb i per a les persones”.

El comissionat de Participació, Carles Agustí, ha afirmat que “després de 6 mesos de participació ciutadana i solucions imaginatives avui podem dir que la iniciativa ha estat tot un èxit i s’han superat les expectatives”. Agustí ha explicat els números del procés: 93 propostes inicials, 357 vots emesos, 246 comentaris publicats, 781 persones registrades, 3.783 visitants únics i 20.000 visites a la pàgina web. Agustí ha afegit que “estem satisfets perquè la ciutadania ha aportat un munt de propostes interessants i que estem estudiant amb detall, i Barcelona ha exportat coneixement al món en una matèria tan important i sensible com el dret a l’habitatge”.

El comissionat ha explicat que, després de dos processos de selecció i d’un taller de treball, realitzat el 16 de maig, a través d’un comitè d’experts i de suport ciutadà s’han triat les deu propostes finalistes que avui s’han presentat. Les propostes han estat valorades per una comissió formada per: Carles Agustí, Ajuntament de Barcelona; Esteve Aymà, Col·legi Aparelladors; Gerard Capó, Consorci de l’Habitatge de Barcelona; Emilia Pallas, Ajuntament de Barcelona; Glòria Oller, Patronat Municipal de l’Habitatge; Albert Recio, Universitat Autònoma de Barcelona; Raül Robert, Sostre Cívic; Antoni Sorolla, Patronat Municipal de l’Habitatge; Mercè Tatjer, Universitat de Barcelona; i Carme Trilla, Càritas Diocesana.

Les deu propostes finalistes són:

1. Preu just immobiliari, Xavier Augé.

2. Crowd-funded housing, Ricard Ruiz de Querol.

3. Nou ajut per evitar la pèrdua d’habitatge de les famílies amb dificultats, Mireia Pardo.

4. Llars compartides. Una solució d’habitatge per a gent gran Fundació Llars Compartides.

5. Cloud housing, Mariona Soler.

6. Mediació residencial, com a eina de resolució de conflictes en habitatge + Mediadors comunitaris en barris afectats per la crisi (proposta agrupada), Sílvia Castro.

7. Llogam + Injecta (proposta agrupada), Lídia Martín i Silvia Sasot.

8. Re-habilitar i re-habitar espais ex-industrials, Rafael Campos.

9. Creació d’una oficina d’assessorament i gestió de l’adaptació funcional dels habitatges Fundació Salas.

10. Mòduls habitables industrialitzats (Oboxhousing), Albert Noguera.





Paraules clau

participació ciutadana/