En marxa l’enderroc sostenible de l’Antic Mercat dels Encants Vells : Servei de Premsa

En marxa l’enderroc sostenible de l’Antic Mercat dels Encants Vells

16/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Ja han començat els treballs d’enderroc de la fira del Bellcaire – Antic Mercat dels Encants Vells, situada a la illa entre els carrers Cartagena i Dos de Maig, avinguda Meridiana i plaça de les Glories Catalanes, entre els districtes de l’Eixample i Sant Martí de Barcelona. El projecte preveu que el desmantellament permeti un alt nivell de recuperació i aprofitament dels materials susceptibles de ser reciclats. L’estudi previ és de la enginyeria GECSA i el projecte executiu i l’obra va a càrrec de CONTROL DEMETER, S.L. Els treballs està previst que s’acabin abans de finals d’any i tenen un cost de 652.000 euros.

Els Encants de Barcelona o fira de Bellcaire és un mercat de coses velles amb origen al segle XIV. Conegut popularment com els Encants Vells, el mercat ocupava una superfície de 16.365 m² i es composava d’unes 300 parades, zones de pas i una gran zona central. El carrer Dos de Maig divideix el recinte en dues zones diferencies independents. Tots dos solars tenen una lleugera pendent i estan  delimitats per un tancament perimetral.

El seu enderroc és possible després del trasllat del mercat a la nova ubicació,  situada a l’antic Bosquet dels Encants, a la cruïlla de l’avinguda Meridiana amb carrer Castillejos. L’ús definitiu del solar resultant s’emmarca en la transformació de la Plaça de les Glòries Catalanes que  té per objectiu convertir aquest espai en un nou centre econòmic, social i cultural de la ciutat i l’àrea metropolitana.

Enderroc sostenible

El mercat dels Encants Vells disposa de diverses petites edificacions (parades), així com coberts i alguna edificació d’obra. Els diferents locals que composen el mercat del Encants Vells no responen a una única tipologia d’edificacions uniforme, si no que aquestes es barregen utilitzant diferents materials constructius. La gran majoria de parades estan composades d’elements lleugers com ara fustes, xapes metàl•liques i alguns elements d’obra de fàbrica. Entre els elements a enderrocar hi ha cobertes, envans i fàbriques, forjats, murs escales i instal•lacions

Per el desmantellament de les edificacions que conformen el mercat s’utilitzen mètodes manuals i mecànics. Les pautes que se segueixen son:

•    Extracció selectiva de tots aquells elements de les edificacions que puguin ser valorats i dels que cal transportar a abocador.
•    Deconstrucció de l’estructura amb la posterior recollida i reciclatge dels materials resultants: fustes, metalls, etc…
•    Gestió dels residus obtinguts i ja classificats; dipòsits dins d’abocadors; selecció en deixalleries; venda a les plantes de tractament corresponents, potenciant una conducta ecològica.

Totes aquestes operacions, segons es vagin realitzant, s’aniran aplegant a l’obra en contenidors, classificant adequadament cels elements segons el tipus per si es podran reutilitzar, reciclar o bé transportar a abocador.

L’objectiu final de tot plegat és aconseguir la recuperació i el reciclatge selectiu dels materials, protegir el medi ambient, disminuir l’abocament de residus, aprofitar materials i estalviar recursos naturals.

Treballs previs ja realitzats

Abans de començar els treballs d’enderroc s’han realizat les següents operacions:

– Senyalització i tancament de la zona a deconstruir, prohibint el pas per les seves proximitats de persones alienes a l’obra.
– Recol•locació de la colònia d’uns 30 gats a un nou recinte. Tasques a càrrec de l’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona i de la protectora DeGats
– Protecció adequada dels serveis i elements públics que puguin afectar-se, com és el cas de l’arbrat.
– Desconnexió o desviament dels serveis existents. Per això s’ha treballat amb les diferents companyies de subministrament d’aigua (AGBAR), Servei de Gas (Gas Natural), Servei d’electricitat (Endesa), Servei d’enllumenat Públic, Servei de clavegueram i Servei de telefonia (Telefónica).

Retirada controlada dels elements amb amiant i condicionament de l’espai

Actualment els treballs es concentren en la tasca més delicada: enretirar les cobertes de fibrociment i fibra de vidres i altres elements que continguin amiant. Aquests treballs es fan d’acord amb el procediment i els corresponents permisos de la Delegació de Treball.

Està previst l’extracció, aplec i transport a abocador especial de tots els elements que continguin amiant Està previst que per al seu transport s’empaquetaran les plaques en palets recoberts de doble capa de plàstic degudament senyalitzada.





Paraules clau

encants/