Fitch ressalta els forts resultats pressupostaris de 2012 de Barcelona i destaca la seva economia dinàmica : Servei de Premsa

Fitch ressalta els forts resultats pressupostaris de 2012 de Barcelona i destaca la seva economia dinàmica

21/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El darrer informe emès per l’agència de rating Fitch, a data de 21 d’octubre de 2013, fa una valoració positiva de la liquidació de l’any 2012 de l’Ajuntament de Barcelona, de la qual en destaca els forts resultats pressupostaris, i posa en valor l’economia dinàmica i uns molt bons indicadors del deute de la capital catalana. Davant d’aquestes consideracions, l’agència manté per a la capital catalana el nivell màxim de rating que li permet el deute sobirà del Regne d’Espanya (BBB-), tenint en compte que la previsió negativa és la que correspon a l’estat espanyol.

Segons l’anàlisi de Fitch, es consolida una forta posició financera de Barcelona a través d’un endeutament molt controlat, amb un import de servei del deute per a l’any 2012 de només el 5,35% sobre els ingressos corrents. L’agència considera que el nivell de deute de la institució seguirà estable en el mig termini i preveu un bon manteniment dels resultats d’ingrés i despesa per als exercicis 2014 i 2015. A més, es menciona una millora substancial dels ratis ingrés/despesa comparats amb la mitjana obtinguda en el període 2008/2011.

Com a mesures de gestió i eficiència, es destaca la fusió d’empreses municipals que consoliden amb els comptes de la institució, a diferència de la tendència a l’alça en transferències cap a aquestes organitzacions que es va produir a partir de l’any 2007, i considera que aquestes quedaran estabilitzades durant l’any 2013. Així mateix, la gestió de costos i dels serveis municipals és també un element que es considera de valor per part de l’agència.

A nivell d’entorn, l’informe recorda la capitalitat de Barcelona respecte Catalunya, amb 4,8 milions d’habitants a la seva àrea metropolitana. La seva economia està guiada per l’intercanvi comercial, el comerç i el transport, contribuint amb un 24% de l’ocupació al 2012. També menciona la importància del sector del turisme per a la ciutat, amb un creixement del 40% de les pernoctacions entre el 2008 i el 2012, i un dels ports més actius de tot el Mediterrani dins el sector de creuers. Finalment, el document subratlla que l’índex d’atur del quart trimestre del 2012 és del 18,7%, per sota del 23,9% que correspon a Catalunya.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha valorat molt satisfactòriament l’informe, ja que “demostra que Barcelona gaudeix d’una molt bona salut financera tot i les dificultats de l’entorn, fet que li permet consolidar-se com a veritable tractor econòmic del país”.

Segons Recasens, l’informe de Fitch reafirma que la capital catalana “manté el compromís de preservar l’estabilitat i la solvència dels seus comptes públics”, uns valors que considera indispensables per a conservar la credibilitat de l’Ajuntament davant la resta d’institucions.

La responsable de l’àmbit econòmic afirma, a més, que aquesta solvència és “la millor garantia d’una bona prestació de polítiques i serveis públics per donar resposta a les necessitats de les persones”, i permet tirar endavant mesures de lluita contra la crisi i a favor del creixement econòmic i enfortiment de les empreses.

 

Qualificació positiva de Standard & Poor’s

La valoració de Fitch se suma a la revisió anual d’Standard & Poor’s sobre la qualificació financera a la ciutat de Barcelona, feta pública el passat 26 de juliol, en què es destaca la bona gestió econòmica de l’Ajuntament i la situació pressupostària i financera de la ciutat, la qual manté la qualificació intrínseca de ‘aa’.

Tot i que en el document d’S&P Barcelona manté oficialment un rating de BBB-/negativa/A-3 condicionat per la qualificació de l’Estat espanyol, la ciutat obté una qualificació intrínseca –valoració específica en cas que la ciutat no estigués condicionada pel deute sobirà– de ‘aa’, malgrat el context econòmic general. Aquesta nota té en compte com a factors molt positius la gestió financera, la liquiditat de la institució i l’execució financera, a més de destacar un constant i sòlid acompliment pressupostari.





Paraules clau

economia/