L’Ajuntament rep el Premi Endesa a l’edifici no residencial més sostenible pel CEIP Sant Martí : Servei de Premsa

L’Ajuntament rep el Premi Endesa a l’edifici no residencial més sostenible pel CEIP Sant Martí

25/10/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha estat guardonat a la setena edició dels “Premis Endesa  a la Promoció Immobiliària Més Sostenible” amb el primer premi en la categoria d’edifici no residencial més sostenible per al CEIP Sant Martí, com a reconeixement per haver impulsat una escola amb qualificació energètica A i per la seves solucions energètiques eficients. El premi reconeix “la definició de l’entorn, optimitzada per assegurar el bon comportament tèrmic de l’edifici, amb cobertes i façanes ventilades i maximització del gruix de l’aïllament”.

Aquests premis es celebren en el marc del Saló Barcelona Meeting Point i volen ser un reconeixement a les empreses que fomenten la construcció sostenible i l’eficiència energètica en els seus projectes. En aquesta setena edició, a més, la promoció de 154 habitatges del carrer Navas ha estat finalista de la setena edició dels Premis Endesa a la Promoció Immobiliària més Sostenible en la categoria Residencial.

El projecte del Centre d’Educació Infantil i Primària Sant Martí va ser impulsat per l’Ajuntament de Barcelona. Amb una inversió de 13’7 milions, des d’Hàbitat Urbà es va apostar per un projecte d’escola “àmplia, extensa, sensible i permeable l’entorn, però eminentment urbana”, com ha expressat el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, que va recollir el guardó en l’acte celebrat ahir a la nit al Palau de la Música. Per al regidor, “per a aquest govern és clau avançar en l’autosuficiència energètica, i incorporar l’optimització energètica en tots els àmbits, des d’un projecte d’escola, un edifici d’habitatges o un equipament, fins a la gestió de l’enllumenat públic o l’aprofitament d’energies alternatives en els serveis municipals. Des de l’Ajuntament treballem en col•laboració amb el món privat per assolir millor rendiment i més confort per als ciutadans”.

L’edifici dóna resposta a les necessitats escolars, veïnals i del districte de Sant Martí i del barri del Poblenou, que des del curs 2008-2009 tenia l’Escola Sant Martí funcionant en mòduls al carrer Dr. Trueta, 99.  El nou equipament va permetre el seu trasllat per aquest curs 2012-2013 a l’actual ubicació a la Rambla del Poblenou en el nou edifici que acull l’escola, l’escola d’adults i un aparcament soterrat de dues plantes.

endesa1

 

Un edifici pensat i construït per ser eficient energèticament

El projecte d’escola, aparcament i escola d’adults amb espai per a entitats va ser impulsat des d’Hàbitat Urbà i executat per l’equip UTE YOSUMO, que va guanyar el concurs de projectes convocat per BIMSA, i va finalitzar l’actuació a principis de 2013. És un edifici on s’estableix una retícula base en les plantes d’aparcament, a partir de la qual s’organitzen els espais superiors, amb el màxim aprofitament de la planta baixa i la disposició de les cobertes com a patis de jocs de l’escola, de manera que es potencia la il•luminació, ventilació i vistes dels espais interiors de l’escola.

endesa3 endesa2

L’edifici compta amb Certificació Energètica Classe A. S’insereix en un entorn d’alta densitat on la trama de l’Eixample de Cerdà topa amb el teixit industrial del Poblenou. El projecte, marcat per la construcció de les dues plantes soterrani, dedicades a aparcament públic, permet entendre tota l’escola com una gran coberta on es  generen una varietat d’espais exteriors (patis a nivell de carrer, porxos relacionats amb aquests patis, espais lliures extensos en planta primera, i espai per a horts en planta coberta+3).

Les façanes laterals de l’edifici busquen la permeabilitat entre els patis i els passatges laterals, amb murs de formigó texturat i tancament d’acer perforat, mentre que la resta de façanes, a carrer, exteriors i interiors de l’escola, es construeixen amb un sistema de façana ventilada de fulla interior lleugera, amb altes prestacions energètiques. L’edifici compta amb una coberta ventilada transitable que permet un comportament climàtic òptim. A més, a les cobertes i les façanes s’ha tingut en compte la protecció solar a sud i la connexió de l’escola al sistema urbà de Districlima.

La promoció d’habitatges de Navas, finalista dels premis Endesa

La promoció de 154 habitatges del carrer Navas ha estat finalista de la setena edició dels Premis Endesa a la Promoció Immobiliària més Sostenible en la categoria Residencial.
El complex de Navas, obra de l’equip d’ONL Arquitectura (Joan Nogué, Félix López i Txema Onzain), compta amb 76 habitatges amb serveis per a gent gran, 46 pisos dotacionals en règim de lloguer, un centre cívic, una escola bressol municipal i un aparcament. La superfície total construïda és de 18.722’83 m2. El complex consta de dos blocs de planta baixa i 6 plantes i planta baixa i 7 plantes alineats als carrers Navas de Tolosa i Indústria, punt de connexió entre el carrer i l’espai lliure interior d’illa. L’accés als nuclis d’escala i els espais comuns es fa des de l’interior d’illa per als habitatges per a gent gran i pels equipaments, i pel xamfrà per als habitatges dotacionals. Al passatge Dr. Torrent, l’edifici adopta una alçada de planta baixa i 3 plantes pis, adaptant-se a la volumetria dels edificis existents.

endesa4

 

Per primer cop s’ajudarà a la rehabilitació d’edificis si es millora l’eficiència energètica

En la línia de potenciar l’autosuficiència energètica, l’Ajuntament de Barcelona –a través del Consorci de l’Habitatge de Barcelona- té oberta una convocatòria d’ajuts a la rehabilitació d’edificis fins a finals d’any. Aquesta convocatòria està dotada amb un pressupost de 8,1M€  i per primer cop la quantia de les subvencions per millorar la eficiència energètica es determinarà en funció de l’estalvi energètic que s’assoleixi amb la rehabilitació que s’efectuï en l’edifici.

Es poden acollir a aquesta convocatòria totes aquelles obres que afectin l’edifici i que van des de patologies estructurals a la rehabilitació energètica, l’accessibilitat, la supressió de barreres arquitectòniques o la instal•lació d’ascensors.  D’aquest últim apartat, per exemple, durant el 2012 es van rehabilitar un total de 969 edificis el que va permetre beneficiar a més de 12.000 famílies. Del total de les actuacions 449 van correspondre als ajuts a la instal•lació d’ascensors.

Per sol•licitar les subvencions cal presentar juntament amb la sol•licitud l’acord de comunitat de propietaris on s’acordi l’execució de les obres, el projecte tècnic, el pressupost de les obres indicar la ocupació dels habitatges de l’edifici, així com la llicència d’obres. Al final de les obres caldrà aportar el comunicat final d’obres, factures i rebuts de les obres executades.

Aquests ajuts es sol•liciten i tramiten a les Oficines de l’Habitatge de Barcelona. Es pot consultar les adreces i horari, així com demanar cita prèvia, al web www.bcn.cat/habitatge i a www.consorcihabitatgebcn.cat.





Paraules clau

sostenibilitat/