Baixen un 11,7 per cent els fets delictius registrats al districte de Ciutat Vella durant el darrer any : Servei de Premsa

Baixen un 11,7 per cent els fets delictius registrats al districte de Ciutat Vella durant el darrer any

30/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El treball conjunt i coordinat que realitzen els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona a la capital catalana i, concretament al districte de Ciutat Vella, ha comportat que durant el darrer any baixin notòriament els fets delictius registrats en aquest districte barceloní, un dels que rep una afluència més massiva de turistes durant tot l’any i principalment durant els mesos d’estiu.

Durant el darrer any, els fets delictius han caigut un 11,7 per cent respecte el mateix període anterior, la qual cosa suposa que s’han registrat 5.399 fets menys. Aquesta tendència a la baixa es manifesta sobretot en els delictes contra el patrimoni, registrant els furts un descens del 13 per cent i els robatoris amb violència d’un 16 per cent. La pressió exercida pels dos cossos policials també ha suposat una davallada d’un 8,81per cent en els robatoris amb força. Aquestes dades s’han analitzat a la Junta de Seguretat de Ciutat Vella, que es va celebrar ahir al matí, a la seu del districte, per fer balanç de l’activitat delinqüencial durant l’estiu, la qual ha mantingut una clara tendència al descens respecte el període estival de l’any 2012.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han realitzat durant el darrer any 7.868 detencions i han portat a terme al voltant d’una trentena de dispositius policials conjunts especials per prevenir i minimitzar l’activitat delinqüencial, en l’àmbit de l’oci nocturn i la seguretat ciutadana. Aquests dispositius tenen per objectiu garantir la seguretat de la zona fent pressió policial en aquells punts on els cossos policials detecten una possible major activitat delictiva.

El balanç d’aquest dispositius s’ha saldat amb 181 detinguts in fraganti per delictes contra el patrimoni i per tràfic d’estupefaents. Així mateix, cada cos policial ha mantingut dispositius diaris i setmanals per prevenir i minimitzar l’acció dels delinqüents que operen al districte. Cal tenir en compte que les principals tipologies d’incidents que es registren al districte estan relacionades amb infraccions penals contra el patrimoni amb un 34,8 per cent, seguit de tot un seguit de tipologies relacionades amb aldarulls o baralles entre persones que acumulen un 15,4 per cent de les actuacions policials.

Així doncs, la reducció en l’activitat delinqüencial és fruit de la col•laboració i coordinació que mantenen els dos cossos policials de Barcelona, que durant el darrer any han augmentat considerablement les accions i els dispositius conjunts per combatre la delinqüència que opera a la ciutat.

Menys fets delictius durant l’estiu

La tendència registrada durant el darrer any també s’ha manifestat a l’estiu. Durant els mesos de juliol, agost i setembre al districte de Ciutat Vella els fets delictius han experimentat una davallada molt notable, tenint en compte que durant el període d’estiu la presència de turistes arriba al seu punt màxim. El descens de fets delictius ha estat d’un 10,5 per cent respecte l’estiu anterior, situant-se els furts en un 11 per cent per sota respecte el mateix període anterior i un 14,48 per cent menys els robatoris amb violència. Així mateix, per primera vegada durant un període estival s’ha registrat un descens del 2,06 per cent dels robatoris amb força.

Reforçar els contactes amb el teixit associatiu per mantenir la seguretat

La Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra mantenen tot un seguit de trobades amb diferents entitats i associacions del districte per tal d’explicar als principals agents econòmics i socials la tasca que es realitza a nivell policial i establir alhora un diàleg i una col•laboració permanent amb aquestes entitats.

Durant el darrer any els Mossos d´Esquadra han realitzat 484 contactes i reunions amb representants veïnals, comerciants, centres educatius i representants del teixit associatiu per tal d’atendre possibles incidències i donar una resposta immediata a problemàtiques de seguretat. La Guàrdia Urbana, per la seva banda, ha realitzat 570 contactes també amb col•lectius i entitats del districte amb la mateixa finalitat. La col•laboració ciutadana i la proximitat que mantenen els cossos policials amb el teixit associatiu contribueix a millorar la prevenció i la seguretat a la ciutat.





Paraules clau

Ciutat Vella/ seguretat/