Barcelona, premiada pel programa ‘Activa’t als parcs’, de promoció de l’activitat física de la gent gran : Servei de Premsa

Barcelona, premiada pel programa ‘Activa’t als parcs’, de promoció de l’activitat física de la gent gran

05/11/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La delegada de Salut de l’Ajuntament, i presidenta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Cristina Iniesta, ha recollit avui a Madrid el  Premi NAOS a la Promoció de l’activitat física en l’àmbit familiar i comunitari per al programa ‘Activa’t als parcs de Barcelona’, que ha portat la pràctica de l’exercici físic saludable als parcs i jardins de tots els districtes de la ciutat. El premi l’atorga el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, a través de l’Estratègia NAOS i arriba ja a la sisena edició.

La Delegada de Salut ha explicat que la ciutat rep aquest premi com un reconeixement als “esforços que de manera sostinguda s’estan portant a terme per afavorir una activitat física saludable a totes les edats, amb la col·laboració de diferents àrees del govern municipal”. Cristina Iniesta ha volgut “felicitar els promotors i participants de l’Activa’t perquè han aconseguit portar a l’espai públic un programa d’activitat física que ja ha demostrat en les diferents enquestes de satisfacció la gran acollida que té i els resultats en salut que està oferint”.

El programa “Activa’t als parcs de Barcelona” promou l’activitat física entre adults en els parcs, jardins i places. Actualment s’està duent a terme en 13 punts distribuïts per tots els districtes, amb més de 1.000 persones inscrites. L’activitat consisteix en la pràctica d’una hora de gimnàstiques orientals (tai txi i txi kung), un dia, i de caminades amb treballs de memòria, un altre.

Elevada satisfacció

Segons la última enquesta realitzada, la satisfacció entre els usuaris del programa és molt elevada, amb valoracions positives superiors al 95% pel que fa a l’activitat i als monitors i monitores. Així mateix, el 99,5% de les persones enquestades declara que el recomanaria. El 81,6% de les persones participants a l’Activa’t declara que es troba millor o molt millor des que participa al programa. El 24,5% refereix utilitzar menys o molt menys els serveis de salut i el 61,3% explica que ara practica més o molta més activitat física.

L’equip de treball del Programa el formen tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l’Institut Barcelona Esports (IBE) i el Consorci Sanitari de Barcelona. També hi col•labora l’Àrea de Medi Ambient (Parcs i Jardins) i les entitats i monitors que despleguen la intervenció. Els darrers mesos el Programa també ha estat reconegut a Catalunya amb un dels premis del programa PAAS 2012 de promoció de l’activitat física.

Les dades de Barcelona

A la ciutat, la promoció de caminades ha crescut els darrers anys, amb la incorporació de rutes saludables com la del Besòs, la Barceloneta, i diferents ofertes dels CAPs del territori. Segons la darrera Enquesta de Salut de Barcelona, el 84,1% dels barcelonins de 15 anys o més camina cada dia almenys 10 minuts seguits. A més, el 37,9% de la població camina a diari 30 minuts o més.  De l’Enquesta es desprèn que el 37,3% dels homes i el 25,9% de dones de la ciutat fa activitat física intensa o moderada en el temps de lleure. Si s’observa amb detall i per grups d’edat, amb l’envelliment aquests percentatges cauen, ja que en els majors de 65 anys, el 70,8% dels homes i el 81,6% de les dones són inactius.

 





Paraules clau

activitat física/ gent gran/