Barcelona i Catalunya presenten a la fira xinesa Hi-Tech Fair el seu potencial econòmic i empresarial : Servei de Premsa

Barcelona i Catalunya presenten a la fira xinesa Hi-Tech Fair el seu potencial econòmic i empresarial

15/11/2013

L’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya sota la marca Barcelona Catalonia, donarà a conèixer el seu potencial econòmic i empresarial a la 15a edició de la fira China Hi-Tech Fair (CHTF), que se celebrarà del 16 al 21 de novembre a la ciutat de Shenzen. Des de l’únic estand amb representació espanyola, ambdues institucions donaran a conèixer tots els projectes que impulsen en el camp de les noves tecnologies mòbils i smart cities, que converteixen Barcelona i Catalunya en un dels territoris europeus més dinàmics i la punta de llança de la recuperació econòmica.

La CHTF és l’esdeveniment del sector TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) més important de la Xina, ja que atrau cada any més de 500.000 empresaris, professionals i institucions d’uns 50 països d’arreu del món. Es tracta d’un punt de trobada per a emprenedors que busquen finançament i per inversors que van a buscar projectes que tinguin èxit, tant el mercat domèstic com l’internacional. Cada any hi participen grans multinacionals com Microsoft, IBM, Oracle, Siemens, Ericsson, Philips i Sony, entre d’altres. A diferència d’altres fires xineses, CHTF té un ampli suport institucional, ja que compta amb el suport del Govern Central xinès, el Ministeri de Comerç, el Ministeri de Ciència i Tecnologia, el Ministri d’Indústria i informàtica i l’Ajuntament Municipal de Shenzhen.

En el marc de la fira tindrà lloc una sessió monogràfica sobre la Mobile World Capital a càrrec de representants de les diferents entitats implicades en el projecte, i hi haurà seminaris diaris per donar a conèixer les oportunitats d’inversió que ofereixen Barcelona i Catalunya. El programa inclou també trobades de networking empresarial i institucional, i  reunions institucionals de les agències governamentals de Guangdong i Shenzen amb l’agència d’inversió Invest in Xangai, per explorar vies de col•laboració comercials amb aquestes regions i ciutats.

A més, per primera vegada, la participació institucional en el certamen s’obre a la col•laboració públic-privada i compta amb la presència de quatre empreses catalanes del sector de les TIC. Són La Magnètica, dedicada a intel•ligència digital, estratègia online multicanal i solucions tecnològiques; Urban Resilience, que ofereix solucions per millorar la mobilitat; Polaritzador Ronser, que treballa en l’estalvi de consum per a motors alimentats per combustibles líquids d’origen orgànic, i Aplicat, de l’àmbit de la tecnologia enfocada al tractament de l’aigua.

Creix l’interès de les empreses xineses pel territori català

Barcelona i Catalunya es perfilen, per a les empreses xineses, com una excel•lent porta d’entrada cap a Europa, així com una plataforma per accedir a la zona mediterrània i nord-africana, i un trampolí per l’extens mercat llatinoamericà. Les seves infraestructures, la seva posició geoestratègica, el seu entorn business friendly, el seu capital humà, la seva creativitat i innovació i l’excel•lent qualitat de vida les converteixen en un entorn atractiu per a la localització d’empreses asiàtiques.

En els últims anys, s’han signat convenis de col•laboració i amistat amb nombroses ciutats xineses, entre elles Shenzen, la ciutat amfitriona de la fira. Tots aquests acords estableixen un clima d’entesa i la voluntat d’enfortir la col•laboració en àmbits clau com la logística, el disseny, el turisme, l’urbanisme i el comerç, entre d’altres sectors.

Exemples recents d’aquest interès d’empreses xineses per Barcelona  i Catalunya els trobem a la multinacional IFC Logístics, que acaba de desembarcar a Catalunya; el fons d’inversió Minmetals Corporations, que ha invertit 5 milions d’euros en adquirir dos edificis d’oficines a Barcelona, i Xina Certifications & Inspections Group, que ha establert a Barcelona el laboratori europeu de certificacions i inspeccions.

A més, un centenar d’empreses xineses amb presència a la Mediterrània estan estudiant fixar la seva seu a Barcelona, segons dades fetes públiques en el marc de la recent edició de la Xina at Barcelona Summit, que promou l’arribada d’inversions xineses a Barcelona.

Barcelona i Catalunya, en el top ten internacional smart city

Catalunya i Barcelona treballen per implementar les TIC com a eina al servei d’un desenvolupament urbà sostenible, una millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans, una major eficiència dels seus recursos i una millor participació ciutadana.

Actualment, els projectes que estan en marxa són:

•    City Protocol Society, un organisme internacional que lidera Barcelona i que té com a finalitat impulsar estàndards mundials de Smart City.

•    Clúster Smart Cities, per enfortir l’estratègia de Catalunya en innovació urbana, amb la promoció de la cooperació empresarial i universitària i la col•laboració públic-privada Smart City Campus, al districte de la innovació 22@, on s’ubiquen empreses, formació i investigació específica per a aquest sector.

•    Smart City Expo World Congress, la primera i única fira sectorial que se celebra a Barcelona des de l’any 2011.

•    Live Barcelona, la plataforma públic-privada que ha aconseguit posicionar el territori com a espai estratègic per al desenvolupament del vehicle elèctric. Cal destacar que Barcelona és la setena ciutat del món en mobilitat elèctrica, segons l’EV City Casebook, 2012 elaborat per l’Agència Internacional de l’Energia.Compartiu aquest contingut