Xavier Trias: “El Fòrum és cultura, coneixement, creativitat i innovació al servei de les ciutats com a motors de recuperació econòmica i de cohesió social” : Servei de Premsa

Xavier Trias: “El Fòrum és cultura, coneixement, creativitat i innovació al servei de les ciutats com a motors de recuperació econòmica i de cohesió social”

18/11/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona i president de la Fundació Fòrum Universal de les Cultures, Xavier Trias, ha participat aquest vespre en la cerimònia inaugural del IV Fòrum Universal de les Cultures Nàpols 2013, que s’ha celebrat a l’emblemàtic Teatro di San Carlo de la ciutat italiana. L’alcalde Xavier Trias ha remarcat que “Barcelona és una ciutat de cultura, coneixement, creativitat i innovació, que són els mateixos valors que donen vida al Fòrum Universal de les Cultures”. L’alcalde de Barcelona ha proclamat que “el Fòrum és cultura, el Fòrum és coneixement, el Fòrum és creativitat i el Fòrum és innovació al servei de les ciutats com a principals motors de la recuperació econòmica i la cohesió social en el segle XXI”. “Les ciutats com els llocs on es gesta la ciutadania i es dóna forma a la convivència i la democràcia en el seu sentit més ampli”, ha afegit l’alcalde. Xavier Trias ha expressat el convenciment que “la idea originària que ens vam plantejar a Barcelona en el 2004, amb la col•laboració directa de la UNESCO, que les ciutats som espais de creació i de convivència, d’idees i d’innovació, avui ressona amb més força a Nàpols”.

Inauguració del Fòrum Universal de les Cultures Nàpols 2013

L’alcalde ha assistit a la cerimònia inaugural del Fòrum Nàpols 2013 acompanyat del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, i de la directora general de la Fundació Fòrum, Mireia Belil. En l’acte també hi han intervingut, entre d’altres, el president de la Regió de Campània, Stefano Caldoro i l’alcalde de Nàpols, Luigi de Magistris. La cerimònia inaugural ha culminat amb un concert interpretat per l’orquestra del Teatro di San Carlo, sota la direcció de Juraj Valcuha.

En la seva intervenció, l’alcalde de Barcelona ha recordat que “la història del Fòrum Universal de les Cultures és curta però plena d’etapes significatives” des que l’any 2004 “Barcelona va intuir que els temes relacionats amb les cultures, la sostenibilitat i la pau serien els grans reptes del segle XXI”. En aquest sentit, l’alcalde Trias ha posat en valor que “cadascuna de les edicions del Fòrum presenta innovacions i resulta estimulant veure com cada ciutat aplica la seva pròpia fórmula sense canviar el sentit d’aquesta trobada”. “Diferents accents, però una mateixa ànima perquè el Fòrum de les Cultures ha consolidat un conjunt de valors que li són propis”, ha afirmat l’alcalde.

L’alcalde de Barcelona ha assenyalat que “el Fòrum va ser creat amb el propòsit de proporcionar a les ciutats i als ciutadans del planeta l’oportunitat de donar veu i expressió als seus pensaments, desitjos, esperances i temences, i per discutir i reflexionar sobre els problemes que ens preocupen a tots els que habitem la terra”. Xavier Trias ha remarcat que “el Fòrum no pretén ser la solució a tots els problemes que ha d’afrontar actualment el món sinó que pretén aportar llum en el camí per millorar”.

L’alcalde de Barcelona ha agraït la tasca dels organitzadors del Fòrum Nàpols 2013 tot recordant que “no ha estat un camí gens fàcil però finalment s’ha aconseguit”. L’alcalde Trias també ha agraït a la UNESCO el suport constant i el compromís amb l’organització de les diferents edicions del Fòrum de les Cultures. Finalment, ha donat les gràcies a les ciutats de Barcelona, Monterrey i Valparaíso per haver cregut en el projecte i al poble de Nàpols, al qual ha desitjat molt èxit en aquesta nova edició del Fòrum Universal de les Cultures.

Xavier Trias ha finalitzat el seu parlament expressant la convicció que “amb la participació de tothom estem construint un futur millor per a tots. Tots estem cridats a participar en la construcció d’aquest món millor”. “Tenim reptes per endavant la solució dels quals requereix d’un gran esforç, valentia i determinació. Amb aquest Fòrum de les Cultures 2013 estem donant un pas endavant per aconseguir-ho”, ha dit l’alcalde.
Fòrum Nàpols 2013

El desembre del 2007 la ciutat de Nàpols va ser escollida com a seu d’aquest esdeveniment internacional, que arriba a la quarta edició. El Fòrum Universal de les Cultures Nàpols 2013 està encapçalat per la ciutat de Nàpols i compta amb el suport del govern regional de Campània, el govern italià i la UNESCO. El Fòrum, que es clourà el juny de 2014, no utilitzarà un únic espai per les seves activitats sinó que pretén posar en valor tota la ciutat. Així, Nàpols utilitzarà el seu centre històric i altres indrets representatius i ciutats de la Regió de Campania com a escenaris del Fòrum, creant un espai global de convivència a través de la realització de diverses activitats i expressions culturals.

Nàpols recull bona part del llegat de Barcelona 2004, Monterrey 2007 i Valparaíso 2010, sota els quatre eixos –diversitat cultural, desenvolupament sostenible, condicions per la pau i coneixement– i posa un èmfasi especial en el mar. Els diferents formats de les activitats – diàlegs, exposicions i espectacles– s’estructuren d’una manera relacionada en funció dels eixos temàtics.

La Fundació Fòrum Universal de les Cultures, creada després del Fòrum de Barcelona 2004, és l’entitat responsable de preservar el llegat, difondre les idees i els compromisos del Fòrum i promoure les noves edicions de l’esdeveniment. El seu objectiu principal és consolidar el Fòrum Universal de les Cultures com un procés de canvi de les ciutats amb la cultura en el centre del seu desenvolupament.





Paraules clau

Alcalde Trias/ fòrum/ nàpols/