Barcelona llança idBCN, la identitat digital ciutadana al mòbil : Servei de Premsa

Barcelona llança idBCN, la identitat digital ciutadana al mòbil

19/11/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa la idBCN, la identitat digital ciutadana al mòbil. Aquest mecanisme d’identitat digital, impulsat per una administració, és pioner a nivell mundial i permetrà als ciutadans accedir a tot tipus de tràmits i serveis telemàtics de forma jurídica i tecnològicament segura. La iniciativa desenvolupada per l’àrea d’Hàbitat Urbà, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica, forma part del conjunt d’accions impulsades en el marc de la Capitalitat Mundial del Mòbil que Barcelona ostenta fins el 2018 i per l’aposta d’esdevenir una Smart City de referència.

L’Ajuntament de Barcelona té la voluntat estratègica de liderar el sector de les noves tecnologies i de la mobilitat com a eina de progrés econòmic, creació d’ocupació, foment de la industria i generació de riquesa. Així mateix iniciatives com idBCN tenen la clara finalitat de millorar el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans, utilitzant la tecnologia com a eina de comunicació i de proximitat amb les persones, a la vegada que es milloren els serveis que l’administració proporciona als ciutadans.

 

Què és IdBCN?

El sistema idBCN permet a la ciutadania identificar-se remotament de manera segura a través d’una identitat digital que es troba al seu telèfon mòbil. Es basa en un registre d’identitats digitals mòbils que permet associar un número de telèfon mòbil a cada ciutadà que vulgui disposar d’aquesta nova modalitat d’acreditació digital.

Qualsevol usuari que disposi d’un smartphone connectat a internet (amb línia de dades o a través de Wi-Fi) podrà sol·licitar i utilitzar la seva identitat digital idBCN a través d’una aplicació, disponible per a iPhone i Android.

El sistema tècnic que dóna suport a aquesta identitat compleix els estàndards tècnics i jurídics nacionals i internacionals de manera transparent per als ciutadans, que només interactuen amb l’aplicació del seu telèfon. Aquest sistema es podrà utilitzar per accedir de manera segura a llocs web, així com a serveis prestats a través d’altres canals, com ara el telefònic o el presencial.

Barcelona és la primera ciutat que implementa un sistema d’aquest tipus per als seus ciutadans i el posa en marxa per accedir a serveis telemàtics municipals o de ciutat.

 

Un nou servei d’atenció al ciutadà

idBCN ha portat al telèfon mòbil tràmits municipals que, fins avui, només es podien fer presencialment o per internet amb certificat digital, com el padró municipal, l’impost de vehicles (IVTM) i la grua municipal. Progressivament s’incorporaran nous serveis, tant de l’Ajuntament de Barcelona com d’altres administracions i entitats que vulguin fer ús d’idBCN per identificar els usuaris dels seus serveis.

L’idBCN també permet accedir des de l’ordinador a la Carpeta del Ciutadà de l’Ajuntament de Barcelona, prèvia identificació via l’app, i s’està treballant per implantar properament aquesta mateixa modalitat d’accés en el Canal Personal de Salut del CatSalut

En una segona fase de desplegament, l’Ajuntament de Barcelona oferirà l’ús del servei d’identitat digital mòbil a altres administracions públiques i empreses que vulguin fer-ne ús per identificar digitalment els seus usuaris o per accedir a serveis online.

Serveis actualment disponibles o en preparació:

Identificació al web: autenticació via idBCN per accedir a la Carpeta del Ciutadà de l’Ajuntament de Barcelona, www.bcn.cat/carpeta

A. Identificació al web: autenticació via idBCN per accedir al Canal Personal de Salut de CatSalut, https://hccc.salut.gencat.cat/ca/web/guest/pre-login-cps. (properament)

B. Tràmits al mòbil: Integració a l’app idBCN dels següents serveis:
– Consulta: dades d’empadronament
– Consulta: ubicació d’un vehicle retirat per la grua municipal
– Tramitació: obtenció del volant d’empadronament (format pdf o per correu postal)
– Tramitació: obtenció d’un duplicat en pdf al mòbil del document de pagament en voluntària de l’IVTM

 

Procés per aconseguir idBCN

Com qualsevol app, cal accedir al market Google Play o a l’app Store i descarregar l’aplicació.

Existeixen dos nivells d’usuari:

– Registrat:
Per registrar-se a idBCN, cal emplenar les dades que es demanen un cop descarregada l’aplicació.

– Acreditat:
Un usuari registrat pot disposar d’una identitat acreditada una vegada s’ha pogut verificar la seva identitat a una oficina d’Atenció Ciutadana Municipal o per internet amb certificat digital. A partir d’aquest moment idBCN li atorga idèntiques capacitats per a identificar-se que un certificat digital en programari (com ara l’idCAT o el certificat de la FNMT que es fa servir normalment per a presentar la Renta per Internet)

 

Innovació i iniciativa pionera a nivell mundial

El sistema tècnic que dóna suport a aquest sistema es basa en sistemes criptogràfics, acomplint així estàndards tècnics i jurídics nacionals i internacionals, però aquests son invisibles pel ciutadà, que nomes interactua amb l’App del seu telèfon. Aquest sistema es pot utilitzar per accedir amb acreditació forta a llocs web de forma segura però també seria aplicable a serveis prestats a través d’altres canals, com ara el telefònic o el presencial.

Barcelona és la primera ciutat que implementa un sistema d’aquest tipus pels seus ciutadans, posant-lo en marxa per accedir als serveis telemàtics municipals, amb aquest nivell de seguretat i extensió. La única experiència equivalent, amb menor extensió i nivell de seguretat la va desenvolupar fa 2 anys la National Research & Education Network d’Holanda per a la seva comunitat acadèmica tancada de nivell superior.

 

Una eina amb un potencial incalculable

L’Ajuntament de Barcelona adoptarà de forma progressiva aquest mecanisme d’ identitat digital en tots els tràmits i serveis telemàtics pels que actualment demana un codi d’usuari/ paraula de pas o bé un certificat digital.

També és possible en un futur afegir a l’idBCN la capacitat de poder realitzar signatura electrònica per part del ciutadà, amb les mateixes garanties que les produïdes amb certificats digitals. Això permetria al ciutadà no nomes accedir a llocs web protegits sinó també signar documents o realitzar tràmits telemàtics de forma complerta.

La intenció del Consistori és que el màxim número possible d’usuaris de la ciutat facin servir l’idBCN pel que s’oferirà l’ús d’aquesta identitat digital a altres administracions i entitats públiques o privades en les seves relacions amb les persones, que podran utilitzar-la per accedir de forma segura als espais web protegits, securitzar transaccions fetes per telèfon o també per accedir físicament a llocs pels que es requereixi identificació prèvia. Son múltiples les aplicacions que s’obren: administració electrònica, tramitació telefònica, accés a edificis, acreditacions múltiples, participació no anònima a xarxes socials, signatura de documents digitals com ara fotos, etc.

 

IdBCN, finalista dels Novay Digital ID Award 2013

L’idBCN és un dels tres projectes finalistes dels Novay Digital Identity Awards que s’atorguen anualment per premiar les millores solucions i les més innovadores en el camp de la identificació digital. El guanyador es coneixerà en el marc de la cerimònia IDentityNext’13 que té lloc a La Haia, als Països Baixos, entre avui i demà i que està organitzada per aquesta plataforma europea que agrupa experts i líders en el camp de la innovació i el desenvolupament de solucions d’identitat digital. Representants de l’IMI es troben a La Haya per defensar la candidatura Barcelonina i per impartir una ponència que permeti explicar de manera més extensa el projecte d’idBCN.

 

 





Paraules clau

idBCN/ identitat digital/