La creació d’empreses i el sector turístic creixen a Barcelona : Servei de Premsa

La creació d’empreses i el sector turístic creixen a Barcelona

20/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern municipal ha presentat a la Comissió d’Economia, Empresa i Ocupació d’aquest dimecres l’Informe Econòmic de Conjuntura de la Ciutat de Barcelona, que, a partir de diversos indicadors, permet dibuixar un anàlisi global de l’estat de l’economia de la ciutat des de l’inici de 2013 fins al tercer trimestre.

El document registra un augment del 5,9% de la constitució de societats mercantils de gener a setembre respecte l’any passat, i reflecteix un molt bon estat del sector turístic, amb una pujada de tots els indicadors en aquest mateix període. No obstant, la crisi continua afectant negativament el mercat de treball, si bé l’impacte a Barcelona és inferior al de Catalunya i Espanya.

L’informe recull que la capital catalana segueix consolidant-se com un entorn excel•lent per a l’establiment de nous projectes empresarials i un molt bon destí per a invertir. Ho demostren les 5.425 noves societats mercantils constituïdes entre gener i setembre, que equival a un 5,9% d’increment interanual. Aquestes noves companyies han subscrit un capital de 607 milions d’euros, una pujada del 110% respecte el mateix període de 2012 que significa el millor registre des de 2008. A més, la ciutat registra un rati de 3,3 noves empreses per cada 1.000 habitants, la millor estadística de les grans àrees urbanes espanyoles.

Barcelona s’ha erigit com el pol principal de recepció de projectes de Catalunya. Aquesta potencialitat ha contribuït a aconseguir que, durant el primer semestre, el conjunt del país hagi rebut un volum d’inversió estrangera productiva de 1.665,5 M€, un 42,2% més que la primera meitat de 2012. El protagonisme de la capital en aquest apartat queda palès en diversos informes i classificacions. Així ho mostra, per exemple, l’European Investment Monitor/Atractiveness Survey d’Ernst and Young, que la situa en tercera posició a Europa en captació de projectes el 2012.

En paral•lel, les exportacions a la província de Barcelona s’estabilitzen i assoleixen un volum de 30.212 M€ entre gener i agost, només un 0,6% per sota de les dades del 2012. La demarcació barcelonina segueix al capdavant de la classificació d’exportacions espanyoles, amb gairebé una cinquena part –el 19,4%– del total.

Barcelona, referent mundial en turisme de negocis

Pel que fa al turisme, destaquen el fort increment interanual de la despesa amb targeta de crèdit dels turistes –el 28,2% més–; l’augment del nombre de passatgers en creuers –8,4%–, i una pujada més moderada de les pernoctacions –2,8%– i els turistes –0,9%–. A més, Barcelona se situa com a un referent indiscutible en el turisme de negocis, ja que és la primera ciutat del món en nombre de delegats i la tercera en número de congressos internacionals, segons l’International Congress and Convention Association (ICCA).

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha destacat que aquestes dades confirmen que “Barcelona no només està plenament capacitada per ser el motor econòmic del país, sinó que està exercint com a tal”. “Seguim treballant per preservar la solvència i estabilitat econòmiques de la ciutat, ja que això permet establir les millors condicions per a atraure inversió i talent, afavorir la creació de riquesa i, finalment, traduir-ho en una millor qualitat de vida per a les persones”, ha afegit.

Recasens ha assenyalat també les polítiques actives de creació d’ocupació com una de les prioritats centrals del Govern municipal, ja que considera “imprescindible continuar desplegant iniciatives que ajuden a dinamitzar el mercat de treball” i ajudin a pal•liar els efectes de la crisi. En aquest sentit, l’informe de conjuntura econòmica apunta que Barcelona va tancar el mes d’octubre de 2013 amb 109.984 persones registrades com a aturades, un 1,2% més que el mes anterior. En termes interanuals la xifra d’aturats millora –baixa un 2,2%– respecte a octubre de l’any passat, mentre que tant Catalunya –1,9%– com el conjunt d’Espanya –0,5%– experimenten reduccions més moderades.

Per últim, el document posa en valor que la ciutat gaudeix d’una situació financera sanejada i aplica una gestió econòmica i pressupostària rigorosa que garanteix el pagament en un màxim de 30 dies als seus proveïdors. Aquestes bones pràctiques queden recollides per les agències de rating Fitch i Standard&Poor’s, que en els seus respectius informes valoren positivament factors com la liquiditat de l’Ajuntament, els indicadors del deute i un sòlid acompliment pressupostari, entre d’altres. Per la tinenta d’alcalde, aquests fets manifesten que Barcelona està fent les coses bé per garantir una bona prestació de polítiques i serveis públics que doni resposta a les necessitats de les persones i, alhora, per poder posar les coses fàcils a les empreses de la ciutat.





Paraules clau

creixement/ empresa/ turisme/