L’Ajuntament de Barcelona inicia les obres de reurbanització del passeig de Sant Joan en el tram entre l’avinguda Diagonal i la Gran Via : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona inicia les obres de reurbanització del passeig de Sant Joan en el tram entre l’avinguda Diagonal i la Gran Via

22/11/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona iniciarà dissabte 23 de novembre les obres de reurbanització del passeig de Sant Joan entre l’avinguda Diagonal i la Gran Via. Aquestes actuacions posaran punt i final a la transformació d’aquesta via, una de les més emblemàtiques de la ciutat. El principal objectiu d’aquesta actuació és donar continuïtat a la primera fase de la reforma, ja executada, i dinamitzar el passeig.

El regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ha explicat que “ja hem començat a dinamitzar la primera part del passeig i, un cop enllestides les obres de reforma d’aquest segon i darrer tram, podrem potenciar aquest espai perquè esdevingui un veritable eix cívic i central de la ciutat de Barcelona”. Com a exemple, el regidor ha destacat que “aquest Sant Jordi ja vam obrir el passeig a la festivitat tot especialitzant-lo en nous segells editorials, escriptors que s’han autoeditat i còmic” i ha afegit que “a finals de mes durem a terme una nova fira, Juga i Aprèn, destinada a públic infantil”.

Finalment, el regidor ha explicat una nova iniciativa que posarà en marxa el districte durant aquests mesos, “degut a la importància i durada d’aquestes obres, des del districte farem un treball personalitzat amb els comerciants de la zona de manera que a les lones de tancament del perímetre de les obres es reculli el nom dels seus comerços per tal de donar-los suport i visibilitat”.

Aquestes noves actuacions abasten una superfície de 34.527 metres quadrats, compten amb un pressupost de 7,5 milions d’euros i un termini d’execució d’uns 12 mesos. Els objectius prioritaris de l’actuació són:
– Es vol fer del passeig de Sant Joan un nou corredor urbà de caire verd.
– Pacificació del trànsit.
– Prioritzar l’espai de vianants, zones d’estada i jocs infantils.
– Revitalitzar l’activitat comercial i incentivar el passeig com a eix lúdic-cultural.

El passeig de Sant Joan té una amplada de 50 metres i la nova concepció de la via contempla la transformació de l’espai en un bulevard amb voreres de 17 metres, actualment són de 12,5 metres, que incorporarà diversos espais d’estada, jocs infantils i espai per als vetlladors.

El projecte també inclou la reducció de l’amplada de la calçada per pacificar-la. La calçada central de circulació tindrà 16,5 metres amb un carril bus i un carril de circulació per a cada sentit. A més, també comptarà amb un doble carril bicicleta de 4 metres d’ample que anirà segregat, protegit i senyalitzat pel centre de la calçada.

Les voreres s’organitzaran de tal manera que gairebé 6 metres quedaran lliures per al recorregut de vianants i l’espai sota l’arbrat, d’11 metres, es destina a les zones d’estada amb bancs, jocs infantils i vetlladors. Aquest àmbit es delimitarà amb plantes arbustives i pel paviment drenant. La franja restant es destinarà a la ubicació dels elements de mobiliari urbà. Es prioritzarà l’ús de jocs infantils temàtics, didàctics i de materials sostenibles i/o reciclables.

Per revitalitzar l’activitat comercial i incentivar el passeig com a eix lúdic i cultural, la nova secció del Passeig potenciarà de forma clara l’activitat comercial estretament vinculada a l’àmbit del vianant. Tot i això, la proximitat de les zones d’estada, jocs infantils i terrasses de bar revitalitzarà el comerç de les plantes baixes que veuran ampliat l’àmbit de vianants. Per tal de fer compatible l’activitat comercial, es preveu reservar àrees de càrrega i descàrrega a les cantonades.

Els nous elements d’enllumenat se situaran a eix de les dues noves alineacions d’arbres, de manera que hi haurà fanals de 10 m d’alçada per la il•luminació de la calçada i fanals de 6’5-7m d’alçada per la il•luminació de voreres. La il•luminació s’aconseguirà amb làmpades de tipus LED. El projecte també incorpora fibra òptica, sensors i wifi així com d’altres elements “smart city”.

Primera fase de les obres

Aquestes obres es duran a terme en quatre fases i inclouran l’enderroc dels paviments de la zona; l’execució de noves calçades i pavimentacions; l’adaptació de la xarxa de clavegueram existent, nou enllumenat públic, arbrat, enjardinament i xarxa de reg associada això com la instal•lació de mobiliari urbà, jocs infantils i parades de bus.

En aquesta primera fase, que comença dissabte 23 de novembre, es comença a treballar en la calçada costat Llobregat de la via, incloent-hi la mitjana central, mantenint dos carrils de circulació per sentit de 3,10 i 2,6 metres d’amplada, respectivament. També s’actuarà en les voreres dels dos costats del passeig, tot assegurant un pas de 3,5 metres d’amplada pel costat de les façanes.

Durant aquesta setmana, entre els dies 18 i 22 de novembre, s’han iniciat els treballs previs d’enderroc de la illeta existent a la cruïlla del passeig Sant Joan amb el lateral costat muntanya de Gran Via. Els treballs es fan ocupant un carril als dos sentits de passeig Sant Joan propers a aquesta illeta i mantenint dos carrils de circulació per sentit. També s’afecta part del carril bus de Gran Via en sentit Llobregat mantenint el pas dels mateixos.





Paraules clau

passeig de sant joan/