Llum verd a l’inici dels treballs per posar al dia les normes de participació ciutadana de Barcelona : Servei de Premsa

Llum verd a l’inici dels treballs per posar al dia les normes de participació ciutadana de Barcelona

11/12/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Els tràmits per reforma i posar al dia les normes de Participació Ciutadana de Barcelona segueixen endavant i avui han fet un pas més. La Comissió de Presidència i Règim Interior ha aprovat inicialment el Reglament de Participació Ciutadana i el Reglament General d’Organització i Funcionament dels Districtes, fet que permet seguir endavant amb l’intens treball que s’ha dut a terme en els últims mesos i que ha comptat amb el concurs dels grups municipals. El Consell de Ciutat i el Consell Municipal d’Associacions de Barcelona ja han posat en marxa un grup de treball específic, de la mateixa manera que els ciutadans en general també podran fer les aportacions que creguin oportunes. El procés de participació fins arribar a l’aprovació definitiva de les normes per part del Plenari del Consell Municipal s’allargarà el temps que sigui necessari, precisament per afavorir el debat i un acord majoritari.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha manifestat la “clara vocació de Barcelona per ser un referent de participació ciutadana”, i ha defensat la necessitat de posar al dia les normes per afavorir processos de qualitat i garantir també el seguiment i desenvolupament dels acords que es prenen. “Volem passar de governar per a les persones a governar amb les persones. La participació de la gent és indispensable per transformar i millorar la ciutat”, segons Forn.

 

REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Barcelona es va dotar l’any 1986 amb les Normes reguladores de participació ciutadana, que van regir i orientar el desenvolupament dels processos participatius fins l’any 2002, quan se’n va fer una revisió per tal d’actualitzar-les. Més de 10 anys després, ha arribat el moment de fer-ne una segona revisió, que es presenta a través d’un nou text reglamentari que incorpora algunes novetats i millores tècniques i s’adequa també a la Carta Municipal. Les principals novetats són:

Consulta Ciutadana, sense límit temporal ni territorial. La norma vigent preveu que no es pot fer més d’una consulta a l’any ni més d’un procés per cada districte. Amb la nova proposta, es podran realitzar en territoris inferiors a un districte per conèixer l’opinió dels ciutadans sobre projectes o propostes de barri o àmbits concrets, i també desapareix la limitació temporal. El resultat serà pres en consideració sempre que la participació superi el 50% del padró de persones més grans de 16 anys en el mateix territori objecte d ela consulta.

Desenvolupament del “Dret a la Iniciativa Ciutadana”. La Iniciativa Ciutadana es podrà aplicar en les matèries sobre les quals l’Ajuntament té competències i la poden exercir els veïns de Barcelona majors de 16 anys, en un nombre mínim d’un 1% de les persones empadronades majors de 16 anys, o que representin, com a mínim, més del 3% d’aquesta població en 3 districtes de la ciutat. El text que s’ha desenvolupat pretén millorar i clarificar la norma vigent. Així, la proposta recull com s’ha de fer la sol·licitud i la tramitació de la Iniciativa Ciutadana i com s’ha de realitzar la recollida de signatures. La idea és facilitar aquest dret, amb unes normes clares i donant seguretat al procés.

 

REGLAMENT GENERAL D’ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DELS DISTRICTES

L’any 1979 ja existia un primer Reglament de funcionament dels districtes, que va ser substituït per un de nou l’any 1986. La Carta Municipal va reforçar aquesta voluntat descentralitzadora, i la va elevar a rang legal, dotant els districtes d’una personalitat forta. L’any 2001 es van provar unes Normes de funcionament dels districtes, vigents fins ara, que els anys 2007, 2009 i 2009 van ser modificades en algun dels seus aspectes.

Transcorreguts més de deu anys de vigència, s’ha fet una revisió de les Normes, dotant-les d’una major claredat i seguretat jurídica, amb el nou Reglament General d’Organització i Funcionament dels Districtes. Actualment existeixen 560 òrgans de participació diferents, fet que dificulta tant la participació com també el seguiment efectiu dels acords.

La reforma simplifica i clarifica l’estructura dels òrgans, garantint la participació ciutadana en tots els àmbits territorials i sectors, donant pautes més clares als districtes i garantint una major qualitat dels processos i l’exigència de fer un seguiment exhaustiu dels acords que es prenen. El reglament manté, però, un marge ampli d’actuació als districtes pel que fa l’organització dels seus consells sectorials, el número dels quals pot variar en funció de les necessitats i requeriments de cada territori. Es mantenen els 73 Consells de Barri com a instrument d’interlocució amb els veïns i veïnes.

També s’enforteix la participació en els Consells de Districte. Els consells ciutadans podran proposar punts de l’ordre del dia als Plenaris dels districtes.

 

ACTUALITZACIÓ DEL REGLAMENT DEL CONSELL DE CIUTAT

En paral·lel, també s’ha impulsat un nou projecte de Reglament Intern del Consell de Ciutat, màxim òrgan de participació. La reforma del Reglament s’ha dut a terme a iniciativa del propi Consell i a partir d’un grup de treball del mateix.





Paraules clau

participació ciutadana/