Trias: “La consulta pel dret a decidir no és contra ningú, sinó per defensar el que som” : Servei de Premsa

Trias: “La consulta pel dret a decidir no és contra ningú, sinó per defensar el que som”

20/12/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals.

Prec del PSC sobre l’establiment de mesures concretes davant els episodis de contaminació. L’alcalde ha recordat que els episodis de contaminació atmosfèrica són periòdics, però s’han anat disminuint en els últims anys. La Taula de Qualitat de l’Aire té un pla de mesures concretes i l’alcalde ha anunciat que es tornarà a reunir el proper mes de gener per analitzar el darrer episodi. Xavier Trias ha advertit que mai s’ha arribat a una fase d’alerta, sinó de pre-alerta, ha defensat la necessitat d’implementar mesures a curt i llarg termini i ha demanat “rigor i seriositat” quan es parla de qüestions tan sensibles.

Prec d’ICV-EUiA per garantir que els museus públics no puguin tancar l’accés al públic per realitzar activitats privades. L’alcalde, que no ha acceptat el prec, ha afirmat que els museus han de tenir capacitat d’acció i ha afegit que” el tancament del qualsevol museu ha de ser per motius excepcionals, com ho va ser en darrer cas”. Trias ha explicat que aquest esdeveniment, que ha suposat un ingrés per al museu de 205.000 euros, permetrà al MNAC tancar l’any sense fer dèficit, adquirir per a la col·lecció del museu una obra i obrir de manera graulita els dissabtes a la tarda. “No tot es pot mercantilitzar però no agafar oportunitats com aquesta seria una bogeria”, ha finalitzat la seva resposta.

Prec d’UxB per realitzar una campanya dirigida als conductors per sensibilitzar-los sobre l’ús del transport públic. Xavier Trias ha recollit el prec d’Unitat per Barcelona i ha dit que la campanya posarà l’accent en els avantatges d’utilitzar el transport públic en comptes del privat. L’alcalde ha recordat que en períodes de contaminació atmosfèrica els ciutadans poden realitzar moltes accions positives. L’alcalde s’ha compromès a seguir treballant per minimitzar la contaminació “perquè és un repte però també una obligació” i ha assenyalat el vehicle elèctric com “l’autèntic canvi de paradigma”.

Pregunta del PP sobre les accions de suport i organització de la convocatòria de la consulta anunciada per al 9 de novembre de 2014. L’alcalde ha afirmat que no es tracta d’una consulta independentista sinó una “consulta pel dret a decidir” i ha afegit que “és bo saber què volem ser”. La consulta s’ha de celebrar el 9 de novembre de 2014 i Trias ha afirmat que quan es convoqui formalment , des de Barcelona, “aportarem els mecanismes que hem aportat sempre i com ja s’ha fet en altres ocasions”. L’alcalde ha afirmat que aquesta consulta, “que serà legal com ha dit el president no és contra ningú sinó que és per defensar el que som, des del respecte i també l’afecte, i no des de l’enfrontament”. “Complirem amb l’obligació de Barcelona com a capital de Catalunya”.

Declaracions Institucionals

Demanar al Govern de l’Estat que, abans del 2014, realitzi les accions necessàries per acollir-se al Programa de Garantia Juvenil de la Unió Europea. La Declaració Institucional recorda que aquest programa té per objectiu combatre l’atur juvenil, i demana que aquests fons sigui descentralitzats i es reparteixin equitativament entre les comunitats autònomes i els governs locals.





Paraules clau

Alcalde Trias/ consell plenari municipal/