Trias: “amb iniciatives com el nou Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida donem resposta social, qualitat de vida, treball i riquesa” : Servei de Premsa

Trias: “amb iniciatives com el nou Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida donem resposta social, qualitat de vida, treball i riquesa”

10/01/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’alcalde Xavier Trias i la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, vistent aquest matí la seu del nou Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) ubicat al carrer Marie Curie, 16 (Nou Barris), un espai amb més de 800m2. Aquest nou servei representa un nou model d’atenció dirigit a infants i adolescents que viuen situacions de violència masclista des dels serveis socials públics. Es tracta d’un model innovador i pioner que avança continguts totalment nous, però també consolida bones pràctiques que han demostrat la seva eficàcia al llarg dels anys amb l’objectiu de garantir una millor atenció a les dones, infants i adolescents.

 

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la regidoria de Dona i Drets Civils, entén la violència masclista com a un fenomen estructural. Per abordar-la, el consistori destina tots els recursos necessaris per tal d’oferir respostes específiques i diverses per fer de Barcelona una ciutat lliure de violència masclista. En aquest aspecte, l’Ajuntament ha augmentat en un 22,5% el pressupost destinat als serveis i recursos en matèria de violència masclista, passant de 3.482.490,60 euros en el 2013 als 4.266.169,55 euros aquest any. Aquest augment del pressupost demostra l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona en continuar augmentant i millorant els serveis d’atenció a les dones en situació de vulnerabilitat, i de tots els serveis destinats a l’atenció a les persones.

Trias ha volgut destacar la importància de “treballar per el benestar de les persones des de totes les àrees de l’Ajuntament, sobretot per crear serveis socials de qualitat com el que avui estem visitant. També és important que tinguem la capacitat de treballar en la prevenció per tal d’eradicar de la nostra societat xacres com és la violència masclista”.

L’alcalde ha expressat que “amb iniciatives com aquesta donem resposta social, qualitat de vida, treball i riquesa. Això també és economia productiva”.

La posada en marxa del SARA respon a aquesta voluntat de millora dels serveis, en aquest cas els dirigits a dones víctimes de violència masclista. El pressupost anual del nou servei és de 753.472,61 euros.

Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils ha explicat que “el nou servei neix de la fusió de dos serveis que ja existien, l’Equip d’Atenció a les Dones (EAD) i del Servei d’Atenció a Nenes i Nens (SAN)”. El SARA es converteix d’aquesta manera en la porta d’entrada als recursos públics i privats d’acolliment d’urgències i de llarga estada per a dones que viuen situacions de violència i pels seus fills i filles.

El nou recurs disposa d’un equip multidisciplinar integrat per professionals del treball social, l’educació social, la psicologia, el dret i la inserció laboral, que ofereix una atenció integral per tal de poder treballar els processos de recuperació de les persones ateses, tinguin o no necessitat de recursos d’acollida. L’atenció integral es concreta en un pla de treball adaptat a l’evolució de la situació mentre la dona i els seus fills i filles, o altres persones ateses, necessitin d’una intervenció centrada en la violència masclista independentment que calgui o no activar recursos especialitzats com la teleassistència, recursos d’acolliment d’urgència o de llarga estada, etc.

Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils, ha explicat que “el SARA suposa un pas endavant en l’atenció a les dones que pateixen violència masclista, i és una aposta clara per poder prevenir, atendre, i donar resposta a les dones que pateixen aquesta situació i el seu entorn”.

El SARA introduirà millores en l’atenció com:
– Ampliació de l’atenció i assessorament a persones de l’entorn proper de les dones, infants o adolescents directament afectats/des per la violència masclista.
– Atenció als infants o adolescents i entorn proper directament afectat en cas de mort de la dona per assassinat o per suïcidi induït per la violència masclista.
– Atenció als i les adolescents víctimes de relacions afectivo-sexuals de parella o altres manifestacions de violència sexista en les quals no estan implicats ni la mare ni el pare, o actual parella de la mare/pare .

El model d’atenció a la infància i l’adolescència que viu situacions de violència masclista no solament incorpora nous elements sinó que parteix i consolida les bones pràctiques existents als serveis socials públics de la ciutat de Barcelona, com per exemple:
– Considerar que els infants i adolescents fills i filles de les dones que viuen situacions de violència masclista també en són víctimes.
– Garantir una actuació proactiva d’exploració, detecció i atenció dels fills i filles de les dones que viuen o han viscut violència i que són ateses pels serveis socials municipals.
– La tipologia de situacions en funció del posicionament de la mare i les corresponents pautes orientatives d’intervenció.

Els principals elements d’innovació del nou procediment d’atenció són:
– Desenvolupament de nous criteris per valorar l’existència de desemparament de l’infant o adolescent quan es donen situacions de violència masclista, establint com a criteri de desemparament quan la mare no adopta mesures de protecció de l’infant o adolescent malgrat que els/les professionals li plantegen que la violència viscuda ha ocasionat al seu fill/filla un perjudici greu i li han recomanat la necessitat que adopti mesures de protecció que passen necessàriament per la separació física de la persona maltractadora.
– Elements de comprensió sobre com afecta la violència masclista a la dona, a l’infant o adolescent, i a les dinàmiques familiars, al temps que es fa una aproximació a la persona maltractadora. Es donen pautes orientatives d’intervenció en funció del posicionament d’uns i altres en les dinàmiques familiars.
– Defineix quins són els àmbits d’exploració específics quan hi ha infants o adolescents que viuen en contextos de violència masclista, tot assenyalant algunes eines i tècniques que han demostrat ser útils per fer aquesta exploració, com ara les fases del procés de recuperació de la dona, el posicionament del pare respecte l’existència de violència o respecte el malestar/patiment dels fills o filles, etc.
– Defineix per primera vegada com s’ha de fer l’exploració amb el pare (quan és la persona que maltracta) evitant la victimització secundària de la mare i dels seus fills i filles.
– Defineix i desenvolupa per primera vegada tres tipus d’intervenció grupal a potenciar o incorporar al sistema públic de serveis socials: grups socioeducatius; grups psicoterapèutics en l’àmbit social; activitats grupals socioeducatives

Durant el 2013 l’Equip d’Atenció a les Dones ha atès més de 1.300 dones

El servei municipal específic que ofereix atenció a les dones, els seus fills o filles que pateixen violència masclista fins ara, era l’Equip d’Atenció a les Dones (EAD), un servei ambulatori amb 30 anys d’experiència. Durant l’any 2013 l’EAD va atendre 1.345 dones (18% més que el 2012).

 

L’EAD ofereix una atenció integral per tal de poder treballar els processos de recuperació de les dones ateses i dels seus fills i filles. Fins a la creació del SAEA era la porta d’entrada als recursos públics i privats d’acolliment d’urgències i de llarga estada per a dones que viuen situacions de violència masclista i pels seus fills i filles.

Els serveis socials públics de Barcelona que intervenen amb infants i adolescents en situacions de violència masclista són bàsicament, encara que no exclusivament, els següents:
– Centres de serveis socials: Tenen caràcter generalista i polivalent, i atenen també situacions de violència masclista.
– Equip d’Atenció a les Dones (EAD): és un servei municipal ambulatori d’atenció específica a les dones, i els seus fills i filles, que viuen violència masclista.
– Servei d’Atenció a Nenes i Nens que han patit violència de gènere (SAN): Es tracta d’un servei municipal de caràcter ambulatori d’atenció específica als fills i les filles de famílies que viuen situacions de violència masclista.
– Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA): serveis de segon nivell del sistema català de protecció de menors, en la via administrativa, i és un servei social especialitzat en infants o adolescents en situació de risc greu o desemparament . L’existència de violència masclista en els casos en què intervé l’EAIA és molt alta, raó per la qual els converteixen en un servei amb un potencial de detecció i d’intervenció molt important.
– Centre Municipal d’Acolliment d’Urgències per Violència Masclista (CMAU-VM): proporciona acolliment immediat de curta estada. Funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.
– La Casa d’Acollida de Barcelona: és un servei residencial de llarga estada. Ofereix atenció permanent durant les 24 hores del dia dels 365 dies de l’any. La durada mitjana de l’acolliment és de 6 mesos, prorrogables quan calgui.
– Els pisos pont: Són un servei d’acolliment de llarga estada (d’una durada mitjana de 6 mesos prorrogable quan calgui) per a dones, amb o sense fills i/o filles, que es troben en una fase del procés de recuperació de la violència viscuda previ a per poder viure de manera independent.





Paraules clau

adolescents/ atenció/ dona/ infants/ violència masclista/