L’Ajuntament de Barcelona renova els seus serveis TIC per impulsar el seu model d’smart city : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona renova els seus serveis TIC per impulsar el seu model d’smart city

23/01/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona està impulsant un nou model de gestió i contractació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que permetrà gestionar de manera coordinada la xarxa i completar el procés de transformació TIC que ha de permetre millorar la provisió de serveis relacionats amb les noves tecnologies. L’estratègia TIC impulsada per Hàbitat Urbà té per objectiu dotar de més eficiència la gestió dels serveis d’informàtica i telecomunicacions per poder prestar un servei públic més eficaç i innovador que a la vegada permeti generar estalvi a les arques municipals.

L’Institut Municipal d’informàtica,(IMI) ha resolt l’adjudicació de diversos contractes de prestació de serveis i infraestructures TIC per valor de 32.931.606 € que permetran millorar la provisió de serveis relacionats amb les noves tecnologies. L’Ajuntament, a través d’aquest procés, ha pogut seleccionar i avaluar les ofertes més competitives i solvents presentades per les grans empreses del sector informàtic i els diferents operadors de telecomunicacions que hi han optat.

En aquesta línia, avui la Comissió d’Hàbitat Urbà i Medi Ambient ha aprovat adjudicar el contracte que té per objecte el projecte d’evolució tecnològica, gestió i explotació integral de les infraestructures i xarxes de Telecomunicacions Municipals (GIX), per un import total de 9.150.625,00 euros (IVA inclòs) a favor de l’empresa Tradia Telecom, empresa del grup Abertis. El GIX té una doble funció: és la base de xarxa o infraestructura sobre la que se sustenta el nou model TIC però alhora és el pilar o el projecte transversal sobre el que es construeix l’estratègia d’smart city, és a dir els projectes de ciutat intel•ligent (la xarxa de sensors, el reg intel•ligent, les smartquesines, etc…).

GIX (Gestió Integrada de les Xarxes Municipals).

Objectiu: Evolucionar tecnològicament i gestionar de forma integrada la totalitat de les infraestructures de telecomunicacions de propietat municipal, posant en valor la capacitat excedentària de la xarxa per a l’ús privat per part de l’adjudicatari.

Empresa adjudicatària: Tradia Telecom (empresa del grup Abertis)
Import d’ajudicació: 9.150.625 € (IVA inclòs)
Durada del contracte: 8 anys amb una possibilitat de pròrroga addicional de 2 anys

És una licitació que permetrà que per primera vegada totes les infraestructures de l’Ajuntament siguin gestionades d’una manera conjunta: les xarxes de fibra que té la ciutat (per a la gestió de la informàtica corporativa, la regulació de la mobilitat urbana i la provisió de serveis de fibra òptica a l’àmbit del 22@) i la xarxa Wifi municipal (que proporciona el servei ciutadà Barcelona Wifi). Aquesta acció permetrà no només obtenir eficiències tecnològiques, com poden ser la compartició dels recursos de banda ampla de manera transversal a tota l’organització, sinó la interoperabilitat dels sistemes que permeten gestionar la ciutat de manera intel•ligent, així com la millora en la gestió econòmica de les infraestructures de telecomunicacions de la ciutat, que obri la porta a noves maneres d’explotació.

Primer lot de CPD. Centre de Processament de Dades.

Objectiu: Centre de provisió de sistemes informàtics
Empresa adjudicatària: UNITECNIC S.L.
Import d’adjudicació: 15.183.557 €
Durada del contracte: 4 anys més dos opcionals

Això és el contracte de Serveis per a la provisió de recursos TIC infraestructurals de l’Ajuntament de Barcelona, que permetrà passar d’un model inversor a un model de serveis (servidors, espai de disc i serveis tradicionals de monitoratge, còpies, administració de sistemes). L’objectiu d’aquest contracte és poder estalviar en inversions en hardware i disposar sempre de la darrera tecnologia de mercat.

L’adjudicació d’aquest lot de CPD permetrà assolir les condicions per a l’evolució segura del lloc de treball de l’empleat municipal, la millora dels sistemes de gestió de recursos humans, tributari i de gestió econòmica i financera, així com la possibilitat d’evolucionar a sistemes de notificacions als ciutadans absolutament digitals. Tanmateix, es garanteix la gestió integral de tota la solució d’infraestructura de sistemes d’informació i la implantació d’un nou sistema de control de la identitat digital dels treballadors municipals (Gestió d’identitats): Aquesta darrera millor era opcional en aquest lot i ha estat assumida per l’adjudicatari.

Telecomunicacions.

Objectiu: Renovar el Concurs de Telecomunicacions per al període 2013 – 2015
Empresa adjudicatària: Diverses
Import total adjudicació total dels 5 lots: 8.597.424 €
Durada del contracte: període 2013-2015, prorrogable a dos anys més,

Resolt al juliol 2013, i ara ja en vigor, aquest concurs incorporava diferents lots, com els serveis i sistemes de comunicacions municipals:
Veu i dades fixes de tots els centres municipals ( lot 1)
Veu i dades mòbils ( lot 2)
Serveis de numeració especial (lot 3)
Accés a internet corporatiu (lot 4)
Accés a internet distribuït (lot 5)

En tots els lots, l’oferta adjudicatària es correspon amb l’oferta que ha obtingut millor puntuació tècnica, (incloent major nombre de millores), i amb l’oferta econòmica més baixa.

Amb aquest nou marc contractual, l’Ajuntament té previst incorporar a la estructura d’eines i serveis a disposició dels seus treballadors noves tecnologies, com ara les comunicacions unificades o eines de treball col•laboratiu, i el desenvolupament de projectes a l’entorn de la mobilitat o les solucions NFC.





Paraules clau

smart city/ TIC/