Trias: “Sense Barcelona no s’entén la novel·la negra” : Servei de Premsa

Trias: “Sense Barcelona no s’entén la novel·la negra”

06/02/2014

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquesta tarda en l’acte de lliurament del IX Premi Pepe Carvalho a l’escriptor italià Andrea Camilleri, que ha tingut lloc al Saló de Cent. Camilleri (Porto Empedocle, Sicília,1925) és director teatral, guionista i escriptor i el creador de la figura del comissari Salvo Montalbano. A l’acte també l’ha acompanyat el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana.

Durant l’acte de lliurament, l’alcalde ha posat en valor la figura de l’escriptor italià Andrea Camilleri que “és avui un dels representants més genuïns de la novel·la negra europea i mediterrània”. Trias també ha destacat l’amistat de l’escriptor italià amb Manuel Vázquez Montalbán “Camilleri mostra una estima molt especial i un afecte molt entranyable, com nosaltres, per Vázquez Montalbán” i ha afegit que “el fet que com a homenatge posi el seu nom a un personatge ho diu tot”.

L’alcalde ha remarcat el paper de Barcelona en la novel·la negra “sense Barcelona no s’entén la novel·la negra” i ha explicat que “molts personatges es mouen per la nostra ciutat”. Trias ha assegurat que “molts lectors que llegien Vázquez Montalbán volien conèixer Barcelona i molts lectors de Camilleri volen conèixer Sicília”.

Finalment, l’alcalde ha expressat que la novel·la negra “no és només literatura d’evasió, és una literatura que denuncia determinades injustícies i posa de manifest un munt d’aspectes que no funcionen avui dia” i ha afegit que “el lliurament del Premi Pepe Carvalho constitueix un dels principals actes de la Trobada de Novel·la Negra de Barcelona, i ens permet recordar, any rere any, la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán”.

El jurat del Premi Pepe Carvalho va decidir per unanimitat concedir aquest guardó “a l’autor italià creador de Salvo Montalbano, el comissari protagonista d’una de les sagues negrecriminals més llegides, tant en català com en castellà”. Pel jurat “Andrea Camilleri és avui un dels genuïns representants de la novel·la negra mediterrània. Salvo Montalbano com Pepe Carvalho, són personatges plens de vitalitat, temptacions i contradiccions, que prefereixen el carrer als despatxos, la mirada i la paraula als avenços informàtics. Però tots dos són tossuts i persistents en la cerca de la justícia, per sobre del que digui la llei. Tots dos necessiten conèixer la veritat, i fer-nos partícips d’aquesta lluita per un món on els poderosos no estiguin per sobre de la llei.”Compartiu aquest contingut