L’Alcalde Trias defensa l’aposta per fer de Barcelona una Smart City de referència internacional, on es posin les noves tecnologies al servei de les persones : Servei de Premsa

L’Alcalde Trias defensa l’aposta per fer de Barcelona una Smart City de referència internacional, on es posin les noves tecnologies al servei de les persones

20/02/2014Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha estat aquest matí el convidat de l’esmorzar informatiu ‘SmartCity. Foro de la Nueva Ciudad’, organitzat per Nueva Economía Fórum en un cèntric hotel de Madrid. Xavier Trias ha defensat l’aposta de Barcelona per esdevenir una Smart City de referència internacional, on es posin les noves tecnologies al servei de les persones, la gestió de la ciutat i la millora dels serveis públics. L’alcalde ha exposat en la seva intervenció que Barcelona i Madrid són dues ciutats amb molt futur, que han de col·laborar, “perquè les grans ciutats, i les seves àrees metropolitanes, són les que tenen el potencial en aquests moments per treure’ns de la crisi”.

“Vivim moments decisius i difícils”, ha dit Trias, afegint que aquest 2014, encara marcat per la crisi, econòmica, social i també de model d’estat, estarà molt centrat en la consulta pel Dret a Decidir i en com donar resposta a l’encaix entre Catalunya i Espanya. En aquest punt, Trias ha afirmat que “no farem cap consulta que no sigui legal”. Això, ha remarcat no significa “no fer-la”. L’alcalde ha apostat pel diàleg i ha afegit que la consulta és “una expressió democràtica que no té vocació d’anar contra ningú”.

Trias ha explicat que Barcelona sempre ha estat una ciutat generosa amb el seu entorn, i que serà punta de llança de la recuperació econòmica de Catalunya, també d’Espanya. L’alcalde ha afirmat que malgrat la incipient millora de la conjuntura econòmica, Barcelona necessita reactivar amb urgència el seu mercat laboral i crear ocupació. Barcelona, ha dit, té atractiu econòmic, és una ciutat oberta al món, que després de la gran transformació que va viure gràcies als Jocs Olímpics, ha esdevingut una important destinació turística a nivell mundial, “ara, volem que sigui coneguda com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar”.

L’alcalde ha explicat que a principi de mandat el govern municipal es va marcar com objectiu “ser creïbles i generar confiança a nivell internacional, el que significa ser solvents i no fer dèficit”, per poder fer front a la primera prioritat: l’atenció a les persones. Per donar resposta a aquesta prioritat, ha explicat, s’ha incrementat el pressupost destinat a polítiques socials. L’alcalde ha explicat diverses actuacions en aquest àmbit, i ha remarcat que “l’atenció i la política social no és una despesa, sinó que és una inversió de futur”. Trias ha afegit que aquestes polítiques s’han d’impulsar en col·laboració amb el Tercer Sector.

La segona prioritat del govern municipal, ha dit Trias, és la reactivació econòmica i la creació d’ocupació “perquè no hi ha progrés social sense progrés econòmic. Hem d’aconseguir que l’èxit de Barcelona sigui un èxit de tots”. Barcelona té una economia diversificada, amb indústria, i amb sectors tradicionals molts competitius, com el comerç o el turisme- en aquest punt Trias ha insistit en reclamar l’IVA que genera el turisme -, és una ciutat node d’activitat econòmica logística, amb accés als principals mercats d’Europa, el Mediterrani, Àsia i Amèrica Llatina, amb una important plataforma logística, Port, Aeroport, Zona Franca, Mercabarna, Fira de Barcelona, que presenten uns resultats molt bons.

La ciutat, ha explicat Trias, ha fet una gran aposta per esdevenir una Smart City de referència internacional, on es posin les noves tecnologies al servei de les persones, la gestió de la ciutat i la millora dels serveis públics, “Dissenyem un model de ciutat de futur, amb barris productius de zero emissions, llocs projectats a escala humana”, Trias ha explicat que, per exemple, la transformació de la plaça de les Glòries dóna forma a aquest model. A la ciutat, ha dit, s’estan duent a terme millores de gran impacte ciutadà i transformacions importants que tenen com objectiu “portar la màxima qualitat urbana a tots els barris de la ciutat i millorar la qualitat de vida de les persones”, Trias ha destacat que, tot i que hi ha inversions de futur, com els nous accessos viaris i ferroviaris al Port de Barcelona que ja estan en marxa, hi ha temes que encara s’han de desencallar, com l’estació de la Sagrera, “un projecte estratègic de futur, no només per Barcelona sinó per Catalunya i la resta e l’estat”, o l’estació de Sants, “saturada i pendent d’ampliació”. L’alcalde ha explicat que es reunirà amb la ministra d Foment per tractar d’aquests temes en profunditat, com també de la connexió ferroviària amb la T1 de l’aeroport de Barcelona, “és inconcebible que en un aeroport intercontinental hagis de baixar del tren i agafar un autobús per arribar a la terminal”; i de la Línia 9 del metro.

Trias ha explicat també que Barcelona fa una aposta important per sectors com la cultura i l’esport, que són creadors de riquesa molt importants.

Trias ha finalitzat la seva primera intervenció afirmant cal apostar per la col·laboració entre ciutats, de Catalunya, de la resa de l’estat i del món, per superar la crisi. “Barcelona, col·laborant amb ciutats com Madrid, i de la mà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, està en condicions de liderar la sortida de la crisi” .

En el col·loqui posterior l’alcalde Trias s’ha referit a la consulta. Trias ha insistit en que “hem de saber què opina la gent” i que “seria un error impedir la consulta”. L’alcalde ha apostat pel diàleg i ha rebutjat certes actituds que busquen l’enfrontament. Sobre les reunions que mantindrà amb diversos ministres, l’alcalde ha afirmat que els hi explicarà que “apostar per Barcelona és garantia d’èxit”

L’alcalde ha estat presentat per Jordi Jané, vicepresident quart del Congrés dels Diputats, que ha definit a Xavier Trias com una persona amb capacitat de diàleg i amb gran vocació de servei públic. A l’acte hi han assistit, entre d’altres personalitats, l’alcaldessa de Madrid, Ana Botella, el secretari d’estat de Telecomunicacions i per la Societat de la Informació, Víctor Calvo-Sotelo; membres del cos consular i diversos diputats i senadors catalans.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Alcalde Trias/ smart city/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina