Maite Fandos: “Hem de reivindicar el paper de les dones a la història” : Servei de Premsa

Maite Fandos: “Hem de reivindicar el paper de les dones a la història”

05/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha commemorat aquesta tarda el Dia Internacional de les Dones amb el lliurament del Premi 8 de Març Maria Aurèlia Capmany, que enguany arriba a la seva XXVIII edició.

L’acte, que ha estat presidit per la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, acompanyada de la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, ha tingut lloc en el Born Centre Cultural, i aquest any s’ha centrat en el lema Fem memòria, les oblidades de la història, a través de l’enfortiment del paper de les dones en l’imaginari col·lectiu i per destacar les contribucions femenines al llarg de la història, sobretot durant els fets del 1714, recuperant figures destacades d’aquesta època, i recordant que són les grans oblidades.

Maite Fandos ha destacat que el dia 8 de Març “celebrem tot el que hem aconseguit, però també és un dia de reivindicació del que encara queda per fer. Les desigualtats són encara una amenaça en la nostra societat, per això hem de seguir celebrant aquest Dia Internacional, perquè aquest acte i tants d’altres que organitzeu entitats i el món associatiu serveixen per mantenir en agenda un imperatiu de la nostra societat: la igualtat entre homes i dones”. Fandos ha recordat que “el premi d’enguany busca retre honor a aquelles dones que també van fer història, però que pel fet de ser dones han estat oblidades”.

“Barcelona aposta per les dones”, ha recordat Fandos, que ha afegit que “la nostra contribució és valuosíssima en tots els àmbits: la ciència, la tecnologia, l’economia, i a la societat en general. El lideratge femení al segle XXI és inqüestionable, el talent femení és important, però està desaprofitat”.

El Premi 8 de Març 2014 ha estat pel projecte L’altra mirada: el 1714 vist per Marianna de Copons, de Jaume Clotet, Lluís Galter i David de Montserrat, un documental que vol destacar el paper de les dones en un àmbit habitualment masculí com és l’espionatge, que fomenta la igualtat de rols entre homes i dones, i dóna a conèixer dones rellevants pel seu paper durant la guerra de successió, però molt especialment la figura de Marianna de Copons, considerada heroïna d’aquells fets.

Durant l’acte també s’ha fet un reconeixement a Núria Sales pels seus mèrits personals. Autora, entre d’altres d’obres com Història dels Mossos d’Esquadra (1962), Els segles de decadència, segles XVI-XVIII (1989), La revolució catalana de 1640 (1991), etc. Professora de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (1991-1995), i col·laboradora de revistes com Afers i L’Avenç, Sales també ha estat reconeguda aquest vespre com a representant de tota una generació, la que va perdre la guerra l’any 1939. Filla de Joan Sales, autor d’Incerta Glòria, i de l’editora Núria Folch, es va exiliar un cop finalitzà la guerra, i personifica la pèrdua de capital humà i talent femení com a conseqüència d’un conflicte.

També ha estat reconeguda l’Enciclopèdia Britànica, la més antiga en llengua anglesa, per la seva aposta en incloure en la seva política de revisions continues la perspectiva de gènere amb una mirada que no s’atura a les grans contribucions al curs de la Història, perquè també abasta aportacions petites però significatives. L’Enciclopèdia Britànica incorpora les dones en el relat de la Història ressaltant tant les llums com les ombres a través de productes com la seva Encyclopaedia Britannica’s Guide to Women’s History”.

Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils, ha senyalat durant la seva intervenció, que “l’Ajuntament de Barcelona commemora aquest Dia Internacional posant de manifest el seu paper en la Història i ens sumem a la commemoració del Tricentenari”. Vila ha recordat que la regidoria de Dona i Drets Civils ha coeditat el llibre Les Dones del 1714 “des del qual hem volgut ser coherents amb el nostre discurs i fer justícia a unes dones amb talent que no volíem que fossin oblidades”. “Les dones no volem una anotació marginal a peu de pàgina, les dones volem formar part de la història que s’escriu, perquè també formem part del seu contingut”, ha dit la regidora.

En el decurs de l’acte es presentarà el llibre Les dones del 1714, de Patrícia Gabancho, i s’inaugurarà l’exposició Dones del 1714, amb il·lustracions de Francesc Artigau. També actuarà la soprano Isabel Ricciardi di Gaudesi, amb l’acompanyament al piano de Josep Buforn.

Al lliurament dels Premis també han assistit la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens; la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Montse Gatell; i Andrew Gwatkin, cònsol general del Regne Unit.





Paraules clau

dona/ Maria Aurèlia Capmany/