MACBA, Museu Nacional d’Art de Catalunya, CCCB, CaixaForum Barcelona, Fundació Miró i Museu Picasso s’adhereixen al programa socioeducatiu Apropa Cultura : Servei de Premsa

MACBA, Museu Nacional d’Art de Catalunya, CCCB, CaixaForum Barcelona, Fundació Miró i Museu Picasso s’adhereixen al programa socioeducatiu Apropa Cultura

06/03/2014

El tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement i Innovació, Jaume Ciurana, acompanyat de la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha presentat aquest matí les novetats del programa socioeducatiu Apropa Cultura, acompanyats de Neus Munté, Consellera de Benestar i Família;  Ferran Mascarell, Conseller de Cultura; Elisa Duran, Directora General Adjunta de la Fundació La Caixa;  i Josep Oliva, diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona.

El programa Apropa Cultura va néixer a iniciativa de l’Auditori amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i la Diputació de Barcelona, i enguany també de La Caixa, per aconseguir la inclusió social a través de la cultura, adreçat a centres socials que treballen amb persones en situació de discriminació i risc d’exclusió social (persones amb discapacitat, salut mental, marginació, drogodependència, violència de gènere, justícia, sense llar i immigrants nouvinguts, entre d’altres). Aquest any ha atès a més d’11.000 persones en risc d’exclusió social.

Aquest programa ha presentat avui la incorporació sis dels principals museus dels país: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), CaixaForum Barcelona, Fundació Joan Miró i Museu Picasso. La programació dels 6 museus adherits al programa consistirà en visites i activitats específiques per a aquests grups, adaptacions de tallers i altres activitats fins ara pensats només per a escoles i visites culturals inclusives que donaran la possibilitat a aquests col·lectius de participar en activitats adreçades al públic general o familiar. Aquesta oferta cultural serà accessible als més de 1.000 centres socials inscrits al programa a través del portal web www.apropacultura.cat que actuarà com una finestra única de l’oferta cultural i amb entrada gratuïta o d’un màxim de 3  euros en funció de l’activitat i l’espai.

Jaume Ciurana ha destacat durant la seva intervenció el compromís municipal per a que aquest programa continuï en marxa durant molt de temps i creixi en el número d’equipaments que hi participen,  “la inclusió social forma part inherent del que volem ser com a ciutat, no es pot desvincular la cultura i el coneixement del benestar de les persones, de la seva inclusió social”. “Programes com aquest”, ha continuat Ciurana, “dignifiquen a les persones, situem a  la cultura com a eina d’inclusió”.

Maite Fandos, un cop finalitzada la presentació, ha explicat que aquest any també s’incorpora l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, el que farà augmentar la inversió de l’Ajuntament en el programa, i ha destacat l’aposta del Consistori per la inclusió social  “treballem per la normalització; per vèncer barreres; perquè la cultura és qualitat de vida i tothom hi ha de tenir accés;  igual que treballem per l’accés a l’esport i a serveis de joventut, de gent gran, etc., també volem que accedeixin a la cultura, perquè des de la nostra àrea volem tractar la persona de manera integral”, ha dit Fandos.

 

La tinenta d’alcalde ha recordat que 490 entitats i centres socials de la ciutat estan registrats en el programa, i que des de la creació del mateix, 30.000 habitants de Barcelona es van beneficiar d’ell, 7.227 durant l’últim any. 

 

 

 Compartiu aquest contingut