Una experiència de formació inclusiva al districte de Sant Martí : Servei de Premsa

Una experiència de formació inclusiva al districte de Sant Martí

11/03/2014

El districte de Sant Martí ha acollit l’acte de lliurament de diplomes del curs d’Auxiliar en Manteniment i Reparació de Bicicletes com a cloenda de la formació ocupacional continua que han rebut joves del districte en risc d’exclusió social i laboral. Els diplomes els han rebut els alumnes i les empreses col·laboradores del projecte.

En la línia estratègica de potenciar polítiques ocupacionals i col·laborar en l’orientació de la recerca de feina per a joves, el districte de Sant Martí va impulsar un projecte d’Orientació, Formació i Inserció dirigit a joves de 18 a 35 anys en risc d’exclusió social i  en el que participen entitats i empreses del districte tutelant o donant suport a projectes que generen els propis joves: el projecte EOO/CLERS (Espais Oberts d’Oportunitats i Empreses Locals Socialment Responsables).

Eduard Freixedes, regidor de Sant Martí ha declarat: “Les polítiques actives d’ocupació és una prioritat del districte amb l’objectiu de superar les actuals condicions de desocupació dels nostres barris”.

En el marc del projecte EOO/CLERS s’ha realitzat un itinerari integral d’inserció i formació tècnic-professional d’Auxiliar de Mecànica de Bicicletes, amb la col·laboració de Biciclot, una de les entitats mentores del projecte EOO, i que treballa al districte de Sant Martí en projectes d’ impuls per a l’ús de la bicicleta i en altres projectes de caràcter social i comunitari.

El regidor Freixedes ha destacat: “Estem fent formació per als nostres joves i a més en un sector, el de la bicicleta,  que estem segurs que trobaran feina. L’èxit d’aquest projecte és que algun de vosaltres ja té feina i estem segur que altres el seguiran”.

El programa de formació s’ha realitzant tenint en compte dues vessants: la primera, operacions de manteniment de bicicletes, complint les especificacions tècniques i sota la supervisió d’un tècnic de nivell superior; i la segona, per aprendre un ofici, el de mecànic de bicicletes perquè el sector en té necessitat.

Els aspectes més destacables de la formació han estat:

– Formació: 300 hores, teòriques i pràctiques i 5 meses de durada, d’octubre del 2013 al març del 2014. Fa pocs dies va finalitzar la fase de pràctiques en 12 empreses i comerços del sector de la bicicleta del districte.
– Destinataris/es: joves de 18 a 35 anys, residents a Sant Martí i inscrits a les Oficines de Treball per a la recerca de feina.
– Inscripció i selecció: gratuït i  subvencionat pel districte de Sant Martí. La recerca dels  candidats es va fer a través dels serveis socials, serveis d’atenció a immigrants i serveis d’informació i orientació juvenil i valorant molt especialment la motivació per treballar a curt termini en el sector de la bicicleta.
– El curs l’han realitzat 16 persones de diverses nacionalitats que volen aprendre l’ofici. Ja s’ha produït alguna contractació abans de la finalització de les pràctiques i s’espera superar el 50% d’inserció abans de l’estiu 2014.
– Al llarg de les 300 hores de formació s’ha inclòs una tutoria personalitzada que ha permès aconseguir un  alt grau de satisfacció en els alumnes per l’aprenentatge assolit i en les empreses participants a les pràctiques per l’actitud dels joves.
– Una part dels alumnes han participat en el  Projecte de Bicis Comunitàries del Clot i 5  alumnes fan un projecte d’empresa cooperativa para donar servei als veïnes  i veïns  del barri.

Col·laboració público-privada per fomentar l’ocupació de joves

El regidor Freixedes ha remarcat que “la col·laboració público-privada en experiències com aquesta són la clau de l’èxit per a poder combatre la crisi i la desocupació al districte”.

El districte de Sant Martí fa una aposta d’impulsar les iniciatives i experiències de  responsabilitat social del territori des d’una perspectiva empresarial, ocupacional i de sostenibilitat territorial per donar suport a projectes d´emprenedoria social i cooperativa.

Espais Oberts d’Oportunitats per a Joves – Cercle d’Empreses Socialment Responsables (EOO-CLERS) és una eina al servei d´iniciatives i projectes  d’emprenedoria social del districte de Sant Martí  que implementen accions de millora i valoren la incorporació de la responsabilitat social, la gestió de la diversitat, o que tenen un clar contingut i impacte  social.Compartiu aquest contingut