Martí: “Barcelona lidera la unitat d’acció dels municipis catalans” : Servei de Premsa

Martí: “Barcelona lidera la unitat d’acció dels municipis catalans”

18/03/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Un total de 803 dels 947 ajuntaments catalans ja han presentat la documentació per portar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat Local al Tribunal Constitucional. El president del Consell de Governs Locals, Miquel Buch, ha lliurat aquesta tarda a l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, 30 caixes amb els acords adoptats per aquests ajuntaments. En l’acte de lliurament també hi ha participat el vicepresident primer del Consell de Governs Locals, Xavier Amor, així com representants dels partits polítics que s’han manifestat contraris a la nova llei estatal, vigent des del passat 30 de desembre. En aquests moments, doncs, el 90,28% dels ajuntaments de Catalunya ja han adoptat els acords per recórrer la llei. A banda dels ajuntaments catalans, Barcelona ja ha rebut fins al moment la documentació dels acords presos per un total de 700 ajuntaments de la resta de l’Estat espanyol.

“Barcelona lidera la unitat d’acció dels municipis”, ha afirmat el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, que després del lliurament de la documentació s’ha reunit amb els representants del Consell de Governs Locals i dels partits polítics. Martí ha destacat la importància de l’acte d’avui, on “Barcelona exerceix el seu paper de capital i es posa al costat de tots els pobles i ciutats”.

 

El recurs davant el Tribunal Constitucional s’ha de presentar a través de la formalització d’un conflicte en defensa de l’autonomia local, una acció amb alguns requisits de legitimació: s’ha de plantejar per un mínim de 1.159 municipis i que aquests representin un mínim de 7.854.964 habitants. Aquest fet fa molt necessària la participació de Barcelona per fer prosperar el recurs, especialment per poder complir el mínim d’habitants. Segons els càlculs que han fet els representants del Consell de Governs Locals, en aquests moments l’objectiu ja s’ha complert. Abans de formalitzar el recurs al Tribunal Constitucional caldrà demanar un Dictamen al Consell d’Estat. Segons la Llei reguladora de les bases del règim local, la petició d’aquest Dictamen l’ha de formular el municipi de més població, de manera que l’Ajuntament de Barcelona encapçalarà la totalitat de municipis promotors de la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local.





Paraules clau

ajuntaments/