Barcelona serà la seu de la Conferència Internacional de la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut : Servei de Premsa

Barcelona serà la seu de la Conferència Internacional de la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut

17/04/2014Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona acollirà per primera vegada la Conferència Internacional de la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut (Health Promotion Hospitals) els dies 23, 24 i 25 d’abril on està previst que assisteixin prop de 900 experts en la promoció de la salut d’arreu del món.

Aquest congrés, que compta amb el suport de la Delegació de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i que està impulsat per la Xarxa  Catalana d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut, vol donar a conèixer les principals accions que es posen en pràctica en centres hospitalaris i sanitaris per tal de promocionar la salut entre la població de referència.

Hi assistiran, entre d’altres, la professora Rima Rudd (Harvard School of Public Health, Estats Units), una de les principals teòriques de la Health Literacy; el Dr. Georg Bauer (Universitat de Zurich, Suïssa), teòric de la Salutogènesi; el Prof. Jürgen M. Pelikan (Ludwig Boltzmann Institut Health Promotion, Àustria), un del més grans experts en promoció de la salut; la Dra. Margareta Kristenson (Linköping Universitat, Suècia), coordinadora de la xarxa sueca HPH, o la Prof. Hanne Tonnesen (Bispebjerg & Frederiksberg Hospital, Dinamarca), CEO de la secretaria de la xarxa HPH Internacional. El Dr. Manel Santiñà, president de la Xarxa Catalana d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut i Coordinador de Qualitat i Seguretat Clínica de l’Hospital Clínic de Barcelona, coordina el congrés.

El congrés aportarà les principals novetats en temes com l’alfabetització en salut (Health literacy); la millora de la comunicació entre professionals sanitaris i pacients, que comporta la reducció d’ingressos hospitalaris i, general, beneficia la salut del pacient; o la cultura de la cooperació entre estaments de salut, educació o noves tecnologies per millorar la salut de la societat.

La promoció de la salut té com a objectiu incrementar la salut de la població, a través de la introducció d’hàbits i estils de vida saludables. Per aconseguir-ho, es treballa en la millora dels coneixements sobre bones pràctiques en salut personal i col·lectiva; la millora de la comunicació entre els professionals sanitaris i els pacients i familiars; la millora i la protecció del medi ambient; la promoció de la salut en els llocs de treball i l’orientació dels centres sanitaris cap al servei de la promoció de la salut en grups més vulnerables: infants, adolescents, gent gran o població amb risc d’exclusió social.

Per la Delegada de Salut de l’Ajuntament, Cristina Iniesta, que anteriorment havia estat coordinadora de la Xarxa Catalana d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut, “la salut és un dret i un actiu, un valor integrador i compartit que no depèn només dels serveis sanitaris. La promoció de la salut és el camí a seguir i ho hem de fer amb la col·laboració de tothom. Hem d’aconseguir aquesta complicitat social perquè els hàbits saludables estiguin presents a la pràctica diària, especialment quan els nostres ciutadans s’acosten als serveis sanitaris”. Iniesta també ha destacat que “la importància d’emprar  un llenguatge comprensible per a tothom, un llenguatge que defugi dels tecnicismes i que sigui assequible a totes les persones. Els ciutadans han de tenir al seu abast informació fàcil d’entendre, perquè puguin incorporar de forma efectiva els hàbits saludables i aparcar les conductes de risc”.

La Delegada de Salut, Cristina Iniesta, pronunciarà una conferència en la sessió inaugural del Congrés dimecres 23 d’abril, a les 18:30 hores, amb el títol “Barcelona, ciutat saludable” on destacarà el paper clau que tenen les ciutats per millorar la salut de les persones.

El doctor Manel Santiñà, President de la Xarxa Catalana d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut i Coordinador de Qualitat i Seguretat Clínica de l’Hospital Clínic de Barcelona, coordina el congrés. La Xarxa  Catalana d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut (www.udg.edu/hphcat) està formada per prop de 40 centres sanitaris de Catalunya i té la seva secretaria tècnica a la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona. Es va constituir com a associació científica sense ànim de lucre l’any 2008.

Paraules clau

salut/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina