Es dobla, en dos anys, el nombre de gent gran que participa a les activitats esportives de l’Ajuntament de Barcelona : Servei de Premsa

Es dobla, en dos anys, el nombre de gent gran que participa a les activitats esportives de l’Ajuntament de Barcelona

08/05/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Barcelona ha doblat, en dos anys, el nombre de gent gran que practica esport a través del programa ‘Activa’t als Parcs’, que consisteix en dues sessions setmanals gratuïtes d’activitats dirigides a l’aire lliure de gimnàstica suau, tai-txi i petites caminades, que es du a terme en diferents parcs i espais públics de la ciutat duran 11 mesos l’any.

En l’actualitat, el programa es practica en 14 punts de la ciutat, i hi ha inscrites 1.255 persones –un 49,4% més que al 2011 (n’hi havia 840)–, la majoria de més de 55 anys. Aquest programa, a més, s’ha ampliat durant els últims dos anys amb dos nous espais de pràctica, un a l’Espai de Mar (platja de la Mar Bella) i l’altre a Rambla Prim. El curs vinent també s’afegirà un nou espai a la Sagrada Família.

El programa, que dirigeix l’Institut Barcelona Esports (IBE), vol incentivar l’exercici físic de la gent gran per fer salut, mantenint una vida activa a nivell psicològic i social, per a trobar-se en millors condicions i disminuir el risc de malalties, mentre es gaudeix dels espais verds de la ciutat. ‘Activa’t als Parcs’ combina dos tipus d’activitats: gimnàstiques orientals, com tai-txi i txi-kung, on es practica respiració, concentració mental i moviment; i caminades suaus, d’uns 30 minuts de durada, amb exercicis previs d’escalfament. Durant aquesta sessió, també es proposen exercicis per activar la memòria.

En una enquesta entre usuaris feta l’any 2011 per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el 81,6% va valorar sentir-se millor o molt millor que abans de començar i el 24,5 referia assistir menys o molt menys al CAP, valorant-ne així un impacte positiu en la percepció de la pròpia salut, la utilització de serveis sanitaris i la pràctica d’activitat física.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, es busca promocionar la pràctica de l’exercici físic de manera regular i siste¬màtica entre la gent gran, atenent al nivell de forma física i a l’estat de salut, ja que les directrius de l‘OMS recomanen que la gent gran mantingui el patró d’exercici físic següent:
1. Caminar cada dia de 30 a 60 minuts (en diverses etapes, si cal) i mantenir les activitats de la vida diària.
2. Participar en sessions organitzades dos o tres cops per set¬mana: programes específics per millorar la forma física, la memòria, cos-ment, etc.
3. Fer activitats autònomes: passejades, bicicleta, nedar, córrer, ballar, esquiar, etc.
4. Evitar passar moltes hores asseguts.

Noves guies especialitzades per a gent gran

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha presentat avui, en un acte al Centre Cívic La Sedeta, tot un ventall de noves iniciatives dirigides a impulsar tant la pràctica de l’activitat física entre la gent gran com el coneixement dels beneficis de l’exercici físic com a mètode habitual i quotidià per l’estat de salut de les persones i perquè aconsegueixin un envelliment saludable. Fandos ha destacat la importància que la gent gran faci exercici, “no només per mantenir-se saludable, sinó perquè l’activitat física a aquesta etapa de la vida serveix també per relacionar-se amb el seu entorn, sortir de casa i mantenir-se física i mentalment actiu”.

A l’acte ha participat, en un diàleg intergeneracional que ha moderat el periodista de TV3 Artur Peguera, l’ex tenista Manuel Orantes, l’atleta especialista en carreres d’orientació, Ona Ràfols, i el porter de waterpolo Iñaki Aguilar.

Entre les novetats, avui s’han presentat diverses guies per a l’esport dirigides a gent gran i a professionals especialitzats en aquest àmbit. Així, d’una banda, s’han publicat tres quaderns que, sota el títol genèric d’ “Exercicis per al teu ritme de vida”, ofereix informació orientativa de l’activitat física diària segons el perfil (suau, moderat intens). Cadascuna d’aquestes guies inclou recomanacions per a la pràctica regular i sistemàtica d’exercici físic entre la gent gran perquè aquest sigui un hàbit de la vida diària.

Les guies, que han estat produïdes per l’IBE i coordinades conjuntament amb el comissionat d’Alcaldia de la Gent Gran, inclouen, a més, recomanacions per a una vida saludable, com consells sobre l’alimentació, la hidratació i l’activitat mental i proposen una guia diària –de dilluns a diumenge— amb exercicis de respiració, d’estiraments, etc… Aquest material, que s’adjunta amb una motxilla, es repartirà per casals de gent gran i entre els participants del programa ‘Activa’t als Parcs’. En total, s’han produït 3.500 unitats.

D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona també ha produït una guia per als professionals dels programes d’activitat física per a gent gran. Aquesta està dirigida als professionals que condueixen activitat física per a persones grans.

La comissionada d’Alcaldia de la Gent Gran, Assumpció Roset, ha explicat que els estudis relacionats amb estils de vida i enve¬lliment indiquen que entre els factors que garanteixen una millor qualitat i quantitat de vida hi ha el foment de les relacions interpersonals, la formació continuada i el manteniment d’hàbits saludables relacionats amb l’alimentació i l’exercici físic.

Aquests elements fan que la pèrdua de funcions de la persona al llarg de la seva vida sigui menys pronunciada. Si millorem les condicions de vida de les persones durant el seu cicle vital, existeix un ampli marge per poder incrementar la longevitat de la població.

Així mateix, el consistori ha publicat també una quarta guia, aquesta dirigida a professionals dels programes d’activitat física per a gent gran, que dóna pautes sobre com dirigir les activitats de la gent gran, i dóna algunes indicacions específiques, com mesures de seguretat a tenir en compte, el seguiment dels usuaris, perfils de pràctica esportiva, i discriminació per grups d’usuaris. D’aquestes guies se n’ha publicat un miler i es repartiran en equipaments esportius i entre entitats.

Circuits gimnàstics dinamitzats per a persones grans

A Barcelona, la pràctica física i esportiva està estesa entre la població. En l’oferta de programes d’activitats físiques que es promocionen des del consistori es busca atendre tant a la gent gran esportista com a la no esportista, i també a la que envelleix amb fragilitat.

Per aquest motiu, Barcelona compta ja amb 16 circuits gimnàstics o parcs lúdics per a gent gran –11 dels quals són nous—que estan dissenyats específicament per a promoure la  salut de les persones grans,  ajudant-los a mantenir una activitat física adequada per les seves condicions i promoure el moviment i l’exercici habitual. Els equips estan pensats per a conservar l’equilibri, guanyar elasticitat, prevenir les caigudes de repetició i per millorar les possibilitats de realitzar determinats moviments necessaris per a realitzar les activitats de la vida diària. Abans d’acabar el 2015, Barcelona tindrà 4 nous parcs lúdics per a gent gran que s’afegiran als existents, als districtes de Gràcia, Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó.

Aquests circuits gimnàstics estan dinamitzats per professionals de l’esport, que donen un  assessorament als assistents sobre el funcionament correcte dels aparells, de manera que les persones usuàries siguin plenament autònomes en la seva utilització, sense necessitat de suport tècnic o professional permanent. Els professionals també ofereixen propostes d’exercicis adaptats a tothom, per ajudar a moure les extremitats i millorar així, la mobilitat, l’elasticitat i l’equilibri.

Durant els últims sis mesos, i fruit d’un acord entre l’Institut Barcelona Esports i la Universitat Ramon Llull Blanquerna, alumnes del grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) han pogut realitzar part de les seves pràctiques en aquests espais, dinamitzant-los i fent conèixer la seva utilització entre la població de l’entorn informant-ne als usuaris dels casals de gent gran, residències, etc…En concret, aquests estudiants estan realitzant activitats de dinamització tots els dijous en quatre espais lúdics de la ciutat –Gràcia, Les Corts, Ciutat Vella i Nou Barris–.

gg_1
Participants de la classe de dinamització que s’ha celebrat avui, als Jardins d’Antoni Puigverd, a Gràcia. FOTO: IBE

gg_2

Les guies per a la gent gran, repartides avui.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

CIRCUITS GIMNÀSTICS PER A GENT GRAN A BARCELONA

Els espais gimnàstics per a gent gran que hi ha actualment instal·lats a la ciutat són:

1. Plaça de les Caramelles (Ciutat Vella)
Ubicació: Pl Caramelles, 1

2. Interior d’Illa Beatriu Pinòs (Eixample)
Ubicació: c/ Roselló 149-153

3. Interior d’Illa Flora Tristan (Eixample)
Ubicació: c/ Padilla 216

4. Jardins Josep Munté (Les Corts)
Ubicació: c/ del Cardenal Reig 61

5. Jardins de la Maternitat (Les Corts)
Ubicació: c/ de la Maternitat 8

6. Jardins Passatge de Maluquer (Sarrià – St. Gervasi)
Ubicació: Passatge de Maluquer

7. Jardins Vil·la Cecília (Sarrià – St. Gervasi)
Ubicació: c/ Eduardo Conde, 22

8. Plaça de Sarrià (Sarrià – St. Gervasi)
Ubicació: c/ Menor de Sarrià amb c/ Major de Sarrià

9. Jardins d’Antoni Puigvert (Gràcia)
Ubicació: c/Sicília 287

10. c/ Conca de Tremp 6 (Horta – Guinardó)
Ubicació: c/ Conca de Tremp 6

11. Parc Prínceps de Girona (Horta – Guinardó)
Ubicació: c/Marina 380

12. Parc de les Rieres d’Horta (Horta – Guinardó)
Ubicació: Av. de l’Estatut de Catalunya 20

13. Zona esportiva de l’antic camp de futbol (Nou Barris)
Ubicació: c/ Vallcivera

14. Parc de la Trinitat  (Sant Andreu)
Ubicació: Passeig de Santa Coloma, 60

15. Jardins del Clot de la Mel (Sant Martí)
Ubicació: c/ Lope de Vega, 280

16. Jardins de Teresa de Calcuta (Sant Martí)
Ubicació: Camí Antic de València, 63





Paraules clau

esport/ gent gran/