Francina Vila: “L’Ajuntament té la voluntat de continuar millorant i innovant els serveis d’atenció a les dones” : Servei de Premsa

Francina Vila: “L’Ajuntament té la voluntat de continuar millorant i innovant els serveis d’atenció a les dones”

08/05/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila ha assistit aquest matí a la I Jornada dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones que s’ha celebrat a l’Espai Jove La Fontana. Aquesta jornada ha volgut ser una invitació a repensar els serveis d’atenció a dones des d’una perspectiva diferent, a partir de les experiències individuals, grupals i comunitàries que ja s’estan portant a terme, i donar a conèixer les activitats que els PIADs realitzen habitualment als seus barris i territoris.

Francina Vila, que ha destacat que els PIADs posen de manifest la voluntat constant de millora i innovació en l’àmbit de l’atenció a la dona per part de l’Ajuntament, ha recordat també que són un servei pioner que s’ha desplegat a tota la ciutat i que “ens ha permès esdevenir un servei generalista de detecció, però alhora especialista en funció de les necessitats de cada dona, esdevenint un pilar fonamental en el circuit de serveis d’atenció a les persones a la ciutat, i en concret en la xarxa de serveis que detecten i atenen les víctimes de violència masclista”. Per la regidora de Dona i Drets Civils, “els PIADs han pres una rellevància molt destacada ja que aborden moltes de les necessitats de les dones que viuen a la nostra ciutat”. Vila durant la seva intervenció ha agraït i ha reconegut la tasca que realitzen els i les professionals de tots els serveis adreçats a les dones “que ens permet continuar treballant perquè Barcelona continuï sent referent en la defensa de la justícia social i de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones”, i també ha recordat que “l’Ajuntament té la voluntat de continuar millorant i innovant els serveis d’atenció a les dones” a través de la millora i l’impuls dels serveis existents i la creació de nous”.

El PIAD és un servei que ofereixen informació, orientació i atenció a les dones, de forma individual, grupal i comunitària i tenen la voluntat de proximitat i d’implicació territorial. La ciutat compta amb deu PIAD, un per cada districte.

Pel que fa a la violència masclista, els PIAD fan detecció, valoració del risc i acompanyen en la derivació. L’acompanyament psicològic del PIAD dóna respostes específiques i especialitzades a les dones, perquè puguin trobar la forma d’utilitzar el seu propi potencial per resoldre els problemes i els conflictes personals i relacionals que viuen. Igualment, afavoreix el propi procés d’apoderament per fer front a les diferents situacions vitals de les dones i millora en les seves relacions amb els altres en processos de separació i divorci, dols, crisis i canvis en el cicle vital de la dona.

Durant el 2013, els PIAD van incrementar l’atenció general atenent 4.062 dones, 2.025 d’elles per primera vegada (11,63% més que l’any 2012), i 2.047 a partir de la segona entrevista (22,87 més respecte l’any anterior); l’assessorament jurídic va incrementar-se un 5,5% (creixement semblant als anteriors anys).

Pel que fa als usos dels serveis, durant el 2013 hi va haver un creixement generalitzat. Així les entrevistes que realitza la tècnica referent del PIAD van tenir un 25,77% més, l’acompanyament psicològic el 49,11%, i l’assessorament jurídic un augment del 8,64%.

Els PIADs també ofereixen atenció a nivell grupal organitzant tallers de diferents temàtiques (eines personals, autoestima, separacions i dols, relacions afectives i sexualitat, apoderament, autodefensa, etc. ), grups de creixement personal i de suport per a dones. Durant l’any 2013 es van conduir 118 sessions de grups del PIAD, un 7,27 més que l’any anterior, i pel que fa als tallers, es van organitzar 461, un 7,96% més. Les dones participants en les diferents atencions grupals va augmentar en un 7,41%, passant de 1.579 dones l’any 2012 a 1.696 l’any 2013.

Un dels exemples de l’atenció grupal és el programa Troba’t que es realitza en el Districte d’Horta-Guinardó. Aquest programa està dirigit a dones del districte, que hagin o estiguin passant per un moment de canvi important en la seva vida com ara un procés migratori, separació, problemes de salut, emancipació dels fills/es, pèrdua del lloc de treball, etc. L’objectiu és promoure el desenvolupament o la recuperació de les habilitats o els recursos personals per aprofitar aquesta situació de canvi com una oportunitat de millora i creixement personal; potenciar l’autonomia personal a partir del coneixement, control de les emocions personals i generació de recursos econòmics; millorar les habilitats d’interrelació, amb especial èmfasi en habilitats comunicatives que ajuden a crear i reforçar la xarxa social i laboral; afavorir el coneixement i el reconeixement mutu entre dones de diferents realitats, orígens, classe social, etc; i facilitar el coneixement i l’ús dels recursos que ofereix el territori com a plataforma de desenvolupament personal.

(Es poden veure imatges del programa Troba’t en el següent link http://vimeo.com/93148603)

 

 

 

 

 

 





Paraules clau

atenció/ dones/ PIAD/ serveis/