L’Ajuntament dobla el pressupost del programa ‘Respir’, d’estades temporals en residències per a gent gran i persones amb diversitat funcional amb dependència : Servei de Premsa

L’Ajuntament dobla el pressupost del programa ‘Respir’, d’estades temporals en residències per a gent gran i persones amb diversitat funcional amb dependència

11/05/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha doblat el pressupost del seu programa Respir, destinat a acollir persones grans o amb diversitat funcional amb dependència, en places de residència en estades curtes, amb l’objectiu de donar suport als familiars cuidadors d’aquestes.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, va anunciar dilluns, 28 d’abril, durant la Comissió de Qualitat de Vida, que s’incrementarà la dotació econòmica del programa d’un pressupost de 500.000 € del 2013 a 900.000€ per al 2014.

Amb aquesta iniciativa, l’ajuntament vol cobrir tota la demanda d’aquest servei, que s’incrementa especialment durant els mesos d’estiu. A més de reforçar el programa en la modalitat de gent gran, el consistori també seguirà impulsant l’altra modalitat de ‘Respir’ que van iniciar-se l’any passat: les places destinades a persones amb diversitat funcional i amb dependència. Aquestes poden fer estades de dia en centres especialitzats, o estades més llargues en residències.

Per al RESPIR destinat a persones grans amb dependència, s’ha acordat amb 16 residències de Barcelona i rodalies (Bellaterra) la disposició de places pel servei complementari de juny a octubre de 2014, per estades d’una durada mínima de 15 dies i màxima de dos mesos consecutius. Per al RESPIR destinat a persones amb diversitat funcional dependents l’Institut Municipal de Discapacitat ha establert un acord amb 9 entitats per a que ofereixin la modalitat residencial i amb la Federació DINCAT per a la modalitat d’estada de dia.

Balanç del programa al 2013

Un total de 740 persones van ser usuàries, a l’any 2013, del programa Respir, destinat a acollir persones grans dependents o amb diversitat funcional en places de residència en estades curtes, amb l’objectiu de donar suport als familiars cuidadors d’aquestes.

L’any passat, l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona va ampliar en 79 les places del programa –afegint-les a les que ja s’oferia fruit d’un conveni amb la Diputació de Barcelona– per poder donar resposta a tota la demanda, especialment alta durant els mesos d’estiu, quan s’incrementa la necessitat de les famílies. A més, durant l’any passat es va obrir una nova modalitat de beneficiaris: persones amb diversitat funcional dependents.

Des de la posada en marxa d’aquest programa, el nombre d’usuaris ha anat incrementant:

Any Persones ingressades
2003        207
2007        571
2011        668
2012       688
2013       740

El programa RESPIR constitueix una important xarxa de suport a aquelles famílies amb una persona gran amb dependència a casa i en els darrers anys s’ha donat una demanda creixent. Les estades tenen una durada mínima de 15 dies i una màxima de dos mesos consecutius. Per a sol•licitar plaça, les famílies poden adreçar-se al seu centre de serveis socials de referència.

Durant l’estada, es proporciona atenció mèdica permanent i atenció a les necessitats de la persona gran com rehabilitació, fisioteràpia, estimulació cognitiva i activitats ocupacionals i lúdiques, i es dona suport a la família durant el procés d’ingrés temporal en el centre residencial, amb una atenció personalitzada i a mans de personal especialitzat. També es duu a terme una tasca preventiva de possibles situacions de conflicte derivades de l’atenció constant que requereix la persona gran amb dependència.

Programa Respir per a famílies cuidadores de persones amb diversitat funcional amb dependència

El programa RESPIR per a famílies cuidadores de persones amb diversitat funcional amb dependència ofert a través del conveni amb la Diputació de Barcelona constava de 28 places, amb la possibilitat de gaudir d’estades de fins un màxim de 60 dies l’any i en estades mínimes de tres dies. Per a incrementar aquesta oferta, l’any passat, l’Ajuntament va habilitar estades de dia –activitats d’entre 1 a 5 dies per a la realització d’activitats educatives i de lleure— i estades residencials de caps de setmana, 1 setmana, 15 dies i fins a dos mesos aproximadament.

Per a dur a terme aquest servei, des de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) es va conveniar places residencials amb diverses entitats de la ciutat amb l’objectiu de cobrir les diferents tipologies de diversitat funcional dependent.

Balanç d’usuaris del servei del Programa Respir de l’Ajuntament de Barcelona per a famílies amb una persona amb diversitat funcional dependent (any 2013):

 Estades residencials : 101 persones ateses
amb 289 dies d’estada

 Centre de dia: 101 persones ateses
amb 607 dies d’estada

 Activitats de dia: 1.000 persones ateses

 





Paraules clau

Dependència/ gent gran/ respir/