Barcelona estrena dues noves rutes guiades per Horta-Guinardó i Sant Martí en el marc dels plans de turisme de districte : Servei de Premsa

Barcelona estrena dues noves rutes guiades per Horta-Guinardó i Sant Martí en el marc dels plans de turisme de districte

12/05/2014Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i Turisme de Barcelona han presentat aquest dilluns les dues noves rutes turístiques guiades per Horta-Guinardó i Sant Martí de Provençals, els dos primers itineraris amb els quals es posen en marxa els tours de districte de la capital catalana. Les rutes ‘El tour del laberint’, a Horta-Guinardó, i ‘La Ciutat Intel·ligent’, pel 22@ de Sant Martí, són dos circuits que volen apropar als visitants els atractius d’aquests dos barris allunyats del centre històric i contribuir a ampliar el ventall de punts d’interès de la ciutat, més enllà dels tradicionals espais turístics.

Aquests dos productes, confeccionats per l’empresa Barcelona Guide Bureau, s’emmarquen en la posada en marxa dels Plans de Turisme de Districte de la ciutat, impulsats per l’Ajuntament com a eina de desconcentració territorial de l’activitat turística per tal d’ordenar i obtenir una millor distribució dels seus efectes en el conjunt del territori i afavorir-ne una millor gestió. Es tracta d’un nou mapa turístic de la capital catalana que posa en valor la identitat de cada barri i districte i en destaca tots els seus atractius, de manera que els visitants i també els mateixos barcelonins descobreixin els secrets més ben guardats de la ciutat.

En la roda de premsa de presentació, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha assegurat que aquestes dues iniciatives contribuiran a reforçar el model de turisme sostenible i responsable de la ciutat i a “redistribuir a tot el territori l’impacte econòmic positiu que generen els visitants”, un dels objectius prioritaris fixats pel Govern municipal. “Volem esponjar les zones amb més pressió turística”, ha remarcat. Per il·lustrar aquesta aposta, Recasens ha explicat que Barcelona ha recaptat des de novembre de 2012 a desembre de 2013 un total de 7 milions d’euros en concepte d’impost sobre les estades en establiments turístics; d’aquests, l’Ajuntament en gestiona la meitat -3,5 milions-, i ja n’ha destinat 2,1 a desconcentrar l’activitat turística i als plans de turisme de districte. Així mateix, ha destacat la feina feta conjuntament amb Turisme de Barcelona per detectar els punts d’interès turístic dels barris en la confecció dels plans de turisme de districte que està desplegant l’Ajuntament.

En paral·lel, la regidora d’Horta-Guinardó, Francina Vila, ha argumentat que la nova ruta “és un pas més en l’estratègia de promoció econòmica i cultural” del districte, que es vol donar a conèixer com la ‘Ciutat de l’Aigua’. També ha dit que, amb l’impuls del seu pla de turisme específic, Horta-Guinardó “situa sobre el mapa punts d’interès i joies que s’han de conèixer més” per part dels visitants, però també dels propis barcelonins. “És molt important que els veïns coneguin més la història dels seus barris, i també volem que la gent de Barcelona vingui a visitar i veure els atractius d’Horta-Guinardó”, ha afirmat Vila, que ha subratllat que el pla també s’orienta als turistes que s’allotgen a hotels del districte, per tal que descobreixin nous atractius i punts d’interès per visitar.

Les dues noves rutes contribuiran a aquest esforç per incloure els districtes en la cadena de valor de l’activitat turística i perquè escriguin el seu propi relat per proposar al visitant una mirada diferent a la Barcelona icònica. Es tracta d’oferir nous encants especialment als turistes que tornen per segon cop a la ciutat i ja en coneixen els llocs més emblemàtics i concorreguts. Però no només estan pensats per als turistes, sinó que també aporten als mateixos barcelonins i veïns de l’Àrea Metropolitana una nova concepció del seu entorn que dóna la possibilitat de descobrir espais i indrets poc coneguts. Un nou enfoc que permetrà al barceloní fer de turista a la seva pròpia ciutat.
Patrimoni UNESCO a l’antiga Vila d’Horta

El circuit pel districte d’Horta-Guinardó té una durada aproximada de 3.30 hores i inclou guia, transport i entrades al recinte de Sant Pau i al laberint d’Horta. Els visitants podran descobrir els elements més singulars de l’antiga vila d’Horta, el tercer districte més extens de la capital.

El primer punt d’aturada de la ruta és el recinte modernista de Sant Pau, declarat patrimoni Mundial per la UNESCO i del qual recentment s’ha enllestit una rehabilitació integral. Després de visitar l’obra de Domènech i Montaner, el visitant podrà endinsar-se en les 9,5 hectàrees de superfície del parc del laberint d’Horta, d’estil neoclàssic i romàntic.

El recorregut inclou un passeig en autocar per la Vall d’Hebron, pulmó verd de serveis i d’equipaments reformat arran dels Jocs Olímpics de 1992, i la visita pel nucli de l’antiga Vila d’Horta, agregada a Barcelona l’any 1904, i que conserva punts d’interès com el mercat d’Horta o les bugaderies que romanen a la part baixa de les cases més antigues. Amb final de l’itinerari a la plaça Eivissa, els visitants poden optar per tornar en el mateix transport al punt de sortida a Plaça de Catalunya o quedar-se a Horta.
Descobrir al turista una ‘smart city’, el 22@

El tour La Ciutat Intel·ligent vol posar en relleu a ulls del visitant els resultats d’aquesta nova ciutat tecnològica, arquitectònica i sostenible en què s’estan convertint els barris del Poblenou i Sant Martí mitjançant la visita als seus equipaments i espais més emblemàtics. El circuit s’atura en nous símbols arquitectònics com l’edifici corporatiu de Gas Natural, situat al barri de la Barceloneta, i emplaçat al lloc on es va construir la primera fàbrica a Catalunya. Des d’aquest punt, la ruta continua a peu fins a la zona de la marina olímpica i el barri de la Vila Olímpica amb la seva variada oferta de lleure i restauració.

Tot seguit, les persones que hagin adquirit el tour poden conèixer també l’àmplia zona d’esbarjo, bany, el centre de convencions CCIB, Parc dels Auditors, Museu Blau i hotels de luxe emplaçats a la zona del Fòrum, parada del recorregut ubicada gairebé als límits de la ciutat. Des de la terrassa de l’Hotel Silken, on hi ha previst un refrigeri, poden contemplar una àmplia panoràmica del districte.

La ruta enfila després cap al conjunt de carrers i espais del districte que més específicament aglutinen l’anomenat 22@, on es pot veure ja antics espais industrials i fàbriques en desús transformats en nous immobles de serveis terciaris, habitatges, universitats i equipaments com l’edifici Media-tic.

Aquest punt de l’itinerari és l’avantsala de l’àrea de la plaça de les Glòries, actualment en procés de reconversió des del seu paper de via d’accés, redistribució i sortida de la ciutat, a punt neuràlgic de concentració d’activitat cultural i econòmica. El circuit mostra espais prou coneguts pels barcelonins però no tant pels visitants forans com el nou Mercats dels Encants, l’Auditori i el Teatre Nacional de Catalunya.
A la venda al portal bcnshop.com

Aquests dos nous productes ja es troben a la venda al www.bcnshop.com, la botiga online de Turisme de Barcelona, i en ambdós casos s’ofereixen en castellà i anglès. Els tours no es fan en dies festius.

El preu del Tour del laberint pel districte d’Horta-Guinardó costa 35 euros per a adults i 17 euros per als menors (de 3 a 12 anys), i es programa els dimarts, dijous i dissabtes. El Tour de La Ciutat Intel·ligent per Sant Martí es pot adquirir per una mica menys, 30 i 15 euros respectivament, i té lloc en dies alternatius a l’anterior: els dilluns, dimecres i divendres. Tots dos tours tenen el punt de sortida a la Plaça de Catalunya.

Paraules clau

turisme/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina