Jaume Ciurana participa en la inauguració de l’exposició “Monestirs urbans en temps de guerra” : Servei de Premsa

Jaume Ciurana participa en la inauguració de l’exposició “Monestirs urbans en temps de guerra”

28/05/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dijous 29 de maig, a les 19:30 hores, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, participarà en la inauguració de l’exposició “Monestirs urbans en temps de guerra”, que està emmarcada en els actes del Tricentenari BCN. A l’acte també participaran el director del Muhba i director del projecte, Joan Roca; la comissària i arxivera en cap del SAF (Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines), Irene Brugués; i la presidenta d ela Federació Catalana de Monges Benedictines, Mare abadessa Montserrat Vinyes i Santos.

L’exposició es podrà visitar del 30 de maig al 14 de setembre. Situats a recer de la muralla de llevant de Barcelona, els dos monestirs benedictins femenins de la ciutat, Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara, van ser testimonis i afectats directes dels atacs que va patir la ciutat en les guerres de finals del segle XVII i principi del XVIII. La documentació preservada per les dues comunitats monàstiques forneix informacions molt valuoses per completar la crònica d’aquells esdeveniments, en particular sobre els bombardejos marítims de 1691 i 1693, el setge de 1697 i la Guerra de Successió, amb els setges de 1705, 1706 i 1713-1714.

L’exposició Monestirs urbans en temps de guerra. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona, 1691-1718és una de les propostes destacades de la contribució que fa el museu a la commemoració del Tricentenari BCN, i resulta un bon contrapunt a l’altra exposició que el MUHBA ha preparat a propòsit del Tricentenari, titulada El Món el 1714i que es pot visitar al Saló del Tinell fins a final d’octubre de 2014. El punt de vista dels fets i l’escala del relat són diametralment diferents, per bé que molt complementaris. Mentre que l’exposició del Tinell mostra el món al voltant del 1700 i la Guerra de Successió des de l’òptica de la geopolítica europea i del seu eco mundial, l’opció de Monestirs urbans en temps de guerraés just el contrari: presentar la microhistòria de dues comunitats de monges que van viure el conflicte bèl·lic des de la primera línia, atès que els seus respectius monestirs estaven situats a tocar del baluard de Santa Clara i del de Sant Pere, escenaris claus del desenllaç final del setge de Barcelona.

El projecte es desenvolupa també en altres formats: un seminari, concerts, visites comentades, itineraris urbans, publicacions i conferències.

L’acte tindrà lloc a la Capella de Santa Àgata (Pl. del Rei s/n), al Museu d’Història de Barcelona.





Paraules clau

cultura/