Maite Fandos es reuneix a Nova York amb la tinenta d’alcalde de Salut i Serveis Socials, Lillian Barrios-Paoli : Servei de Premsa

Maite Fandos es reuneix a Nova York amb la tinenta d’alcalde de Salut i Serveis Socials, Lillian Barrios-Paoli

29/05/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos s’ha reunit a l’Ajuntament de Nova York amb la seva homònima, Llillam Barrios-Paoli, tinenta d’alcalde de Salut i Serveis Socials (Deputy Mayor for Health and Human Services), per intercanviar visions i experiències sobre polítiques socials i sobre com abordar els reptes que se’ls plantegen a través de les seves responsabilitats al govern.

Ambdues comparteixen la direcció política dels temes relacionats amb l’atenció a les persones, i, tot i les diferències que presenten les dues ciutats, els governs de Nova York i de Barcelona prioritzen el servei a les persones i hi destinen una part molt important dels seus recursos.

Fandos ha declarat que “ciutats d’èxit com Nova York i Barcelona han de tenir com a prioritat a les persones, sobretot en moments de crisi com els actuals. A Barcelona l’alcalde Trias ho té molt clar i és grat de comprovar que compartim amb Nova York, no només una capitalitat atractiva, sinó també l’interès pel benestar dels seus ciutadans i ciutadanes“.

Un dels temes tractats ha estat el de l’atenció a les persones sense sostre, un problema que a Nova York és prioritari, igual que a Barcelona. En aquesta línia, Fandos s’ha reunit també amb l’impulsor del projecte Housing First, Sam Tsemberis, per parlar d’aquest nou protocol d’allotjament immediat per a persones sense llar.

El Housing First és un servei adreçat a les persones sense sostre que es caracteritza per assignar un habitatge des del primer moment en què aquestes són localitzades, de la manera més ràpida possible. Aquesta experiència va sorgir als Estats Units l’any 1992, impulsada per l’organització Pathways to Housing, fundada per Sam Tsemberis, i ha estat un projecte estratègic en les darreres administracions americanes perquè ha demostrat ser molt efectiu a l’hora de facilitar l’accés a l’habitatge i a d’altres serveis complementaris a persones amb situacions de necessitats complexes (addiccions, malalties mentals, discapacitats, etc.).

Pel que fa a Europa, entre l’agost de 2011 i el juliol de 2013, es va desenvolupar el Projecte Housing First Europe amb fons de la Unió Europea, sota el programa Progress; el projecte d’experimentació social buscava mesurar i comparar els resultats d’aquesta metodologia en cinc ciutats europees, tant en les diferents experiències com amb els resultats de les metodologies clàssiques d’abordatge de la situació de les persones sense sostre.

Fandos ha explicat que “la ciutat de Barcelona té un bon model d’atenció dirigit a les persones sense sostre, però hem de continuar treballant per aplicar noves formes de treball i nous models que complementin el que ja estem fent i que ens permetin adaptar-nos encara més a les necessitats de les persones”. La tinenta d’alcalde també ha exposat que l’Ajuntament, juntament amb les entitats del tercer sector social que treballen amb aquest col•lectiu, agrupats tots a través de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, estan estudiant l’aplicació a la ciutat d’aquest nou model d’atenció que ja s’està aplicant a ciutats europees com Amsterdam, Glasgow, Dublín, Lisboa, Hèlsinki, Viena i Copenhagen. “Ho farem a través de l’estreta col•laboració amb les entitats del tercer sector, adaptant aquest model a les característiques de la ciutat de Barcelona”, ha dit la tinenta d’alcalde.

Fandos ha qualificat ambdues trobades de molt positives i estratègiques, “aquestes reunions ens permet conèixer de primera mà noves formes i models per a la inclusió social de les persones sense llar que estem treballant per aplicar a la nostra ciutat”, ha dit, i ha afegit també que “Barcelona i Nova York, com la resta de ciutats, s’enfronten a reptes socials semblants, i com a governs locals tenim la responsabilitat d’aplicar polítiques socials que garanteixin l’atenció bàsica dels seus ciutadans i ciutadanes”.

Durant el seu viatge a Nova York, la tinenta d’alcalde també presidirà l’1 de juny la sortida de la IMOCA Ocean Master New York-Barcelona Race acompanyada per Keith Mills, president d’OSM (Open Sports Management) i creador de la regata que arribarà a la costa de Barcelona entre el 12 i el 15 de juny. Maite Fandos, en qualitat de Presidenta de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB), participarà a la conferència de premsa que tindrà lloc el 30 de maig a la seu de les Nacions Unides, on es presentarà els detalls del projecte comú entre la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO (COI) i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) per a la recerca oceanogràfica.





Paraules clau

nova york/ salut/ Serveis Socials/