El Festival Ciència, Tecnologia i Innovació de Barcelona, festival ciutadà de la Capital Europea de la Innovació : Servei de Premsa

El Festival Ciència, Tecnologia i Innovació de Barcelona, festival ciutadà de la Capital Europea de la Innovació

04/06/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Aquest matí s’ha presentat el Festival Ciència, Tecnologia i Innovació, que encara una nova etapa amb més força que mai. Des de la seva primera edició l’any 2007, el Festival s’ha convertit en un esdeveniment estable a l’agenda cultural de la ciutat. Ara creix amb més activitats i propostes i s’obre també a nous públics actuant com a espai de contacte i col·laboració entre els diferents agents culturals, científics, tecnològics i empresarials.

Sense perdre de vista l’objectiu inicial de difondre i apropar la cultura científica i tecnològica a la ciutadania i crear ecosistemes que facilitin la participació del ciutadà, el Festival Ciència, Tecnologia i Innovació s’estén per la ciutat i presenta una programació més completa.

Dins els actes més destacats hi trobem les activitats familiars al Parc de la Ciutadella, la mostra cinematogràfica científica, la jornada de debat Recerca i Empresa, el BcnLab o les diferents propostes artístiques programades als museus de la ciutat.

El tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha destacat la importància del Festival: “volem que sigui un espai de contacte dels diferents agents que conflueixen en el món de la recerca i la innovació.” El Festival, ha afegit, “té  la voluntat d’apropar la ciència, la tecnologia i la innovació al ciutadà, i és per això que hem obert l’activitat a noves disciplines i ocupa més espais de la ciutat que en edicions anteriors. En aquest sentit, la nostra ambició és que quan acabi el festival hi hagi moltes més persones interpel·lades per la ciència, la tecnologia i la innovació que quan va començar.”

 

Inauguració: “Grafè, Recerca i Empresa. Una aposta excepcional per la Innovació i la competitivitat a Europa

Saló de Cent. 4 de juny a les 18h.

L’acte inaugural al Saló de Cent comptarà amb la presència de científics i investigadors de primer nivell per parlar sobre el grafè, material que, per les seves característiques, està cridat a impulsar una autèntica revolució industrial. Amb el Dr. Andrea Ferrari, fundador i Director del Centre de Grafè de Cambridge, Frank Koppers  Professor i Cap del Grup Nano-optoelectronics de l’ICFO i Stephan Roche,Investigador d’ICREA i Cap del Grup  Thoeritical and computational Nanoscience group a l’ICN2.

 

Jornada: Recerca i Empresa: col·laborar per competir millor

Auditori del DHub. 5 de juny.

Una jornada per reflexionar sobre la relació universitat – empresa en els diferents processos de recerca i innovació. Per això, s’analitzaran les claus per establir un bon funcionament entre l’àmbit públic i el privat i es repassaran casos d’èxit de la nostra comunitat com Oryzon Genomics, Fractus, Tecnomatrix i VICOROB, o Henkel amb el Centre Tecnològic Leitat de Terrassa i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) a Tarragona.

 

Art, ciència i tecnologia

Intervencions artístiques relacionades amb la ciència a diferents centres i espais de la ciutat

Al MACBA, la companyia anglesa de dansa Turning Worlds Dance Company ballarà al ritme de les ondulacions i les ones de la física quàntica a Quantum2.

Al Museu d’Història de Barcelona, The Center of Genomic Gastronomy  examinarà la biodiversitat d’allò que mengem i els mètodes a través dels quals arriba als nostres plats. Tasts d’smog, sushi fluorescent, exposicions comestibles… El CGG mapejarà les polèmiques entorn el menjar però també ens oferirà futurs gastronòmics i culinaris alternatius.

A Shadowgram,els participants que s’acostin al Centre Cultural El Born fabricaran un adhesiu creat a partir de la seva ombra. Aquests s’enganxaran als vidres i es convidarà als propietaris de les ombres a escriure la seva opinió sobre un tema determinat.

A The Romantic Disease: An Artistic Investigation of Tuberculosis, l’artista Anna Dumitriu treballa amb material biològic. Les seves obres incorporen objectes històrics i teixits alterats amb antics tractaments per a la tuberculosi, malaltia que ha estat associada a l’art i la literatura.

El col·lectiu The Data Ethics Working Group (DEWG) reflexionarà sobre l’ètica, la moral i la privacitat en el món de les dades amb els seus projectes Terms and Conditions i Consent, al CCCB.

 

BcnLab

Parc de la Ciutadella. Dissabte 14 i diumenge 15

Projectes científics i experiments col·lectius generats al BcnLab que compten amb la participació de grups escolars i la ciutadana: col·locació de boies marines a la Barceloneta, tallers participatius de música i robòtica o un pícnic concert per estudiar el paper fonamental de les abelles.

 

Mostra audiovisual

El Born Centre Cultural. Del 12 al 15 de juny.

Debats, curtmetratges, animació i documentals al voltant de la ciència i la tecnologia entre els que destaquen:

Chasing Ice: La missió de l’aclamat fotògraf medi ambiental James Balog per canviar el rumb de la història mitjançant la recopilació d’innegables proves sobre el canvi climàtic al nostre planeta.

Radioactive Wolves: Txernòbil ressorgeix, 25 anys després del desastre nuclear, com un ecosistema complet i una de les majors reserves naturals d’Europa. No obstant, és radioactiu.

The end of time: Peter Mettler aborda el difícil tema del temps i la percepció i dirigeix la seva càmera a allò infilmable. Des de l’accelerador de partícules a Suïssa als fluxos de lava a Hawaii.

DNA Dreams:La Xina és un dels països amb unes polítiques més permissives pel que fa a la investigació científica. Al Beijing Genomics Institute (BGI) es dissenyen genèticament animals de totes les mides i colors, alhora que s’intenta trobar la base genètica de la intel·ligència analitzant l’ADN de 2.000 nens superdotats.

The City Dark: Documental sobre la contaminació lumínica i les conseqüències d’un planeta sobreil·luminat: augment de càncers de mama i una generació sense cap visió de l’univers.

 

Festa al Parc

Parc de la Ciutadella. 14 i 15 de juny.

Dani Jiménez s’encarrega de les propostes més participatives i adreçades al públic familiar, però també general i acadèmic. El cap de setmana del 14 i 15 de juny, el Parc de la Ciutadella s’emplena d’experiments i demostracions: un ring científic, un experiment massiu amb el llançament de 500 coets o monòlegs científics i divertits als vagons de metro.





Paraules clau

innovació/