Barcelona exposa al Center for Architecture de Nova York la transformació de la Plaça de les Glòries : Servei de Premsa

Barcelona exposa al Center for Architecture de Nova York la transformació de la Plaça de les Glòries

11/06/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives, viatja avui a Nova York, per tal d’inaugurar, demà 12 de juny, l’exposició Barcelona Glòries: Dialogue and Transformation que es podrà veure al Center for Architecture de Nova York (AIA). Vives estarà acompanyat de la directora de Projectes Urbans, Maria Sisternas i Anna Coello, i Olivier Phillipe, de l’equip Agence Ter & Ana Coello de Llobet, guanyadors del concurs Glòries amb el projecte que ara s’exposa, Canòpia Urbana.

 

 

Aquesta exposició neix de la col·laboració iniciada amb el viatge que l’alcalde Xavier Trias va fer a Nova York al maig del 2013 per enfortir els llaços entre aquestes dues capitals que comparteixen el seu esperit de permanent transformació, planificació urbana, innovació, emprenedoria i excel·lència en el disseny de l’espai urbà.

L’exposició s’emmarca en la celebració a Nova York l’any de l’arquitectura Catalana,  BCN-NYC Urban Bridge (www.bcnnyc.org). Aquesta col·laboració inclou d’altres iniciatives com la difusió de l’obra de la Sagrada Família d’Antoni Gaudí o de coneixement i estudi de la figura de Rafael Guastavino Moreno, creador de la volta catalana.

En un àmbit més acadèmic i professional, el dia 14 de juny,  tindrà lloc el simposi “Open to the public”, que tindrà una participació doble de Barcelona. D’una banda hi intervindrà Judith Carrera, directora del Premi Europeu d’Espai Públic que organitza el CCCB i de l’altre Ana Coello que explicarà el projecte  “Canòpia Urbana” que estan desenvolupant per reintroduir la natura a la ciutat i convertir les Glòries en un gran espai verd d’abast metropolità que actuï de connector dels parcs de Trinitat, Sagrera i Ciutadella.

El tinent d’alcalde participarà en aquets simposi on s’abordaran d’altres projectes de transformació de l’espai públic com la reconstrucció de Times Square, el Bronx River Arts Center, o el Hunter’s Point South Park a Queens.

 

Barcelona-New York City (BCN-NYC) Urban Bridge

L’exposició sobre la plaça de les Glòries, un  dels projectes més emblemàtics de transformació que està tenint lloc a Barcelona, s’emmarca en la col·laboració que s’ha iniciat en l’àmbit de l’arquitecdtura i l’urbanisme amb diverses institucions de Nova York, i que es concreta en  l’any de l’arquitectura Catalana BCN-NYC Urban Bridge (www.bcnnyc.org), amb l’organització de diferents exposicions o esdeveniments que permetin intercanviar coneixements entre aquestes dues capitals culturals.

Així, l’Ajuntament de Barcelona s’ha aliat amb tres institucions, la AIA New York Chapter-Center for Architecture (AIANY), the Museum of the City of New York ( City Museum)  i l’Spitzer School of Architecture at the City College of New York ( CCNY). Les diverses accions compten amb la col·laboració de Diplocat, la Farragut Fund,  la fundació per la difusió de la cultura catalana als Estats Units, a més de la Fundació Mies van der Rohe.

Així a la AIA Center for Architecture (AIANY) s’hi pot veure a més de la exposició Barcelona Glòries: Dialogue & Transformation, una altra exhibició, Polis: 7 Lessons from the European Prize for Urban Public Space [2000-2012], que organitza el CCCB.

També està previst que de cara als mesos d’octubre-novembre, l’Spitzer School of Architecture at the City College of New York ( CCNY), aculli Gaudi’s Unfinished Masterpiece: La Sagrada Familia, Space Time and Site.

Així mateix al City Museum’s es pot veure Palaces for the People: Guastavino and the Art of Structural Tile.  En el marc de les activitat de l’exposició, el proppassat dia 3 de juny, John Oschendorf (MIT) presentà la convocatòria de la II Biennal Guastavino que premiarà els treballs sobre les obres de Guastavino i la volta catalana, tant des del punt de vista històric i de rehabilitació, com la seva incorporació a noves construccions.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i els ajuntaments de Barcelona i Vilassar de Dalt volen promoure el coneixement, estudi i recerca de l’obra de Rafael Guastavino Moreno, capdavanter de la modernització de la tradicional tècnica constructiva del maó de pla, dita «volta catalana». L’any 1868 aplicà les seves tècniques en la construcció de la fàbrica Batlló a Barcelona (avui l’Escola Industrial) i els anys següents ho va fer en diferents habitatges i fàbriques de la capital catalana.

El febrer del 1881, amb la seva darrera obra encara sense inaugurar (el Teatre de la Massa, a Vilassar de Dalt), emigrà als Estats Units. Guastavino va aconseguir interessar els grans arquitectes americans del moment en el seu sistema constructiu, que va patentar com Guastavino System, i va fundar la Guastavino Fireproof Construction Company.

Entre les accions que han començat a arrencar per difondre a casa nostra la figura d’aquest valencià de trajectòria internacional, l’Ajuntament de Barcelona prepara l’edició en català i castellà del llibre del professor del MIT, John Oschendorf, “The art of vaulting” sobre l’obra i tècnica de Guastavino.

 

Col·laboració en matèria d’habitatge amb Nova York

Antoni Vives aprofitarà el seu viatge als Estats Units per reunir-se amb membres de l’equip de govern de la ciutat de New York per aprofundir i donar continuïtat a la col·laboració iniciada en matèria d’habitatge de promoció pública assequible i d’altres temes urbanístics d’interès comú. Vives es reunirà amb la tinenta d’alcalde d’Habitatge i Desenvolupament Econòmic de la ciutat de Nova York, Alicia Glen i membres del seu equip.





Paraules clau

Glòries/