L’alcalde Trias destaca Mercabarna com una important eina de creació d’ocupació a la ciutat : Servei de Premsa

L’alcalde Trias destaca Mercabarna com una important eina de creació d’ocupació a la ciutat

25/06/2014

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presentat aquest dimecres els acords de col·laboració de Mercabarna amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Associació de Concessionaris de Mercabarna (Assocome) per desenvolupar les ‘Beques Mercabarna’, uns ajuts que aquesta empresa aportarà a les companyies alimentàries ubicades al seu recinte que contractin treballadors durant un període mínim de 6 mesos. A l’acte també hi han participat la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació i presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens; el director general de Mercabarna, Josep Tejedo; el rector de la UPC, Enric Fossas, i el president d’Assocome, Joan Llonch.

 

 

A través d’aquesta iniciativa, Mercabarna posa a l’abast de les empreses dos tipus de beques: les ‘Beques per a titulats universitaris de la UPC’, que volen promoure l’ocupació entre joves universitaris que han cursat estudis relacionats amb alimentació a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) de la UPC, i les ‘Beques per a aturats’, que volen ocupar els alumnes dels cursos per a aturats que imparteixen els Serveis de Formació de la pròpia Mercabarna. Per a aquests dos programes, el polígon alimentari destinarà un total de 86.000 €.

L’alcalde Trias ha destacat que el Govern municipal té com a “prioritat i obsessió” la reactivació econòmica i la creació d’ocupació a la ciutat, i, per això, posa totes les seves eines al servei d’aquest objectiu. “Mercabarna és una eina molt important per la nostra ciutat. Hi tenim 700 empreses del sector alimentari, un dels que millor ha resistit la crisi i que crea ocupació. Hem de fer l’impossible per continuar en aquesta línia”, ha subratllat.

Com ha dit l’alcalde, l’atenció a les persones és essencial, especialment aquelles que ho passen més malament. “Però la integració social no només ve pels ajuts que puguem donar, sinó que la millor solució és aconseguir que la gent tingui feina”, ha afirmat Trias, i ha afegit que cal seguir treballant per revertir la potencialitat de la marca Barcelona i la capacitat d’atracció d’inversions de la ciutat en una millora del benestar dels ciutadans. “Hem de ser capaços que aquestes coses s’estenguin a tothom”, ha reblat.

En paral·lel, Sònia Recasens ha explicat que Mercabarna és “un motor econòmic i un hub logístic indubtable, però també presta una funció social” que es demostra amb les beques per l’ocupació. “Sempre diem que entenem el progrés econòmic lligat al progrés social. Tota aquesta potencialitat econòmica esdevé una oportunitat pels ciutadans per trobar feina i tenir una millor qualitat de vida”, ha dit la tinenta d’alcalde. A més, ha sostingut que les ‘Beques Mercabarna’ contribuiran a reactivar les empreses compromeses amb la creació d’ocupació i a fer-les més competitives tot incorporant talent, i ajudaran a integrar al mercat laboral els col·lectius amb més dificultats per trobar feina.

Aquest és el primer any de les ‘Beques Mercabarna, que neixen amb vocació de continuïtat en el futur i de tenir una bona acollida tant per part dels titulats universitaris de l’ESAB de la UPC i els aturats com dels empresaris del polígon alimentari que participen en aquests programes. Per això, abans de la conferència de premsa, la presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, ha signat dos convenis, un d’ells amb el rector de la UPC, Enric Fossas, i l’altre amb el president d’Assocome, Joan Llonch.

 

‘Beques Mercabarna per a titulats universitaris de la UPC’

Les persones que poden optar a les ‘Beques Mercabarna per a titulats universitaris de la UPC’ són els titulats de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la UPC que acabin estudis universitaris de grau o màsters entre aquest estiu i el mes de març de l’any vinent. Les titulacions més demandades per les empreses de Mercabarna són Enginyeria en Indústries Alimentàries, Enginyeria Agrícola, Enginyeria en Sistemes Biològics i el Màster en Aqüicultura.

A les companyies ubicades al polígon alimentari que contractin aquests titulats durant 6 mesos, Mercabarna els aportarà 3 mesos del salari mínim interprofessional, si bé la remuneració de l’assalariat podrà ser superior. En total, l’empresa destinarà 50.000 € a l’ocupació de 25 universitaris durant el curs 2014-2015.

Un altre dels objectius de les ‘Beques Mercabarna per a titulats universitaris de la UPC’, a part de fomentar l’ocupació entre recent titulats, és la millora de la competitivitat de les empreses situades en el polígon alimentari a partir de la incorporació de titulats universitaris que contribueixin a ampliar el coneixement i introduir innovació en aquestes companyies.

A partir d’ara, cal que les empreses d’aquest gran mercat que vulguin acollir-se al programa demanin el perfil de treballador que necessiten. Tenen temps de fer-ho fins al mes de març de 2015. La selecció i el seguiment dels titulats contractats els farà una comissió mixta integrada per responsables dels Serveis de Formació de Mercabarna i de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la UPC.

 

‘Beques Mercabarna per a Aturats’

Aquestes beques van adreçades a persones que realitzin els cursos que imparteixen els Serveis de Formació de Mercabarna. Són els de Peixater, Carnisser i Especejador de canals, Mosso de magatzem i Venedor de productes alimentaris.

El perfil d’aquestes persones és el de desocupats amb un nivell d’estudis molt bàsic, menors de 30 anys o majors de 45 i que solen portar més d’un any a l’atur. Després dels tres mesos de durada dels cursos ocupacionals esmentats i d’entre 40 i 80 hores de pràctiques en empreses de Mercabarna, 15 d’aquestes persones podran ser contractades per firmes ubicades al polígon alimentari. Les companyies que els contractin rebran de Mercabarna el 60% del salari mínim interprofessional durant 6 mesos. En total, l’empresa Mercabarna destinarà a aquest programa 36.000€ durant aquests any.

D’aquesta manera, en només 3 mesos, Mercabarna dota a aquestes persones d’un ofici i els facilita la seva inserció laboral en empreses del polígon alimentari que necessiten treballadors, amb la perspectiva que puguin ser incorporats com a treballadors fixos a les plantilles d’aquestes empreses un cop finalitzat el període de la Beca.

 

Els serveis de formació de Mercabarna: 45% d’inserció laboral

Els Serveis de Formació de Mercabarna funcionen des de 1987, com a servei als treballadors i empreses del sector agroalimentari de Barcelona. A part dels cursos de formació continuada, que tenen com a objectiu mantenir al dia les competències dels treballadors de les empreses alimentàries, disposen dels cursos per a persones desocupades.

Al llarg de 2013, els Serveis de Formació de Mercabarna van realitzar 20 cursos en què hi van participar 305 persones en situació d’atur, el que equival a 5.642 hores lectives impartides. Aquests cursos s’organitzen a petició de diferents ajuntaments, entitats socials i també del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Així mateix, es van formar persones amb gran risc d’exclusió social, com joves no qualificats, presidiaris o ex presidiaris.

Segons les dades del Servei d’Ocupació de Catalunya, el 44,8% d’aquests alumnes s’han incorporat al mercat laboral. Els principals cursos impartits van ésser de Venedor polivalent, Florista, Sacrifici feinejat i especejament de canals, Peixater i Activitats d’auxiliar de magatzem. La major part d’aquests cursos són certificats de professionalitat, per la qual cosa els alumnes que els acaben satisfactòriament reben la titulació oficial corresponent.Compartiu aquest contingut