2.366 alumnes d’ESO es beneficiaran aquest any de les activitats que ofereix el “Pla de Suport a l’estiu, èxit al setembre” liderat per l’Ajuntament de Barcelona : Servei de Premsa

2.366 alumnes d’ESO es beneficiaran aquest any de les activitats que ofereix el “Pla de Suport a l’estiu, èxit al setembre” liderat per l’Ajuntament de Barcelona

06/07/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona, ofereix aquest estiu un total de 2.366 places per alumnat de 1r a 4t d’ESO, amb alguna assignatura suspesa el mes de juny, dins del marc de la 2a edició del pla “Suport a l’estiu, èxit al setembre“, que té com a objectiu prioritari ajudar als nois i noies i també a les seves famílies a preparar l’avaluació extraordinària de setembre amb èxit. Com a novetat, aquest any s’ofereix a l’alumnat participant la possibilitat de gaudir d’activitats esportives, complementàries a les hores de suport educatiu, impulsades des de l’Institut Barcelona Esports, i que es desenvolupen en dependències dels centres educatius on es fa aquest reforç.

El regidor d’Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, ha explicat que “durant aquest mandat un dels nostres objectius des del govern municipal de la ciutat és treballar en diferents etapes educatives per afavorir l’èxit escolar. Per això, tornem a impulsar aquest pla de suport a l’estiu durant les vacances escolars, adreçat a l’alumnat d’ESO amb assignatures suspeses el juny, i també a les seves famílies per posar al seu abast noves i més eines i recursos que permetin preparar amb èxit l’avaluació extraordinària de setembre” i ha afegit que “aquesta iniciativa, impulsada per primera vegada l’estiu de 2013 va ajudar a passar de curs a un 65% de l’alumnat que hi va participar, i aquest any hem decidit tornar-la a repetir però posant més recursos al servei dels nois i noies, i també de les seves famílies”.

Al pla de “Suport a l’estiu, èxit al setembre“, s’hi sumen també les xerrades de suport educatiu adreçades a les famílies i que, impulsades des de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, tenen lloc a diferents centres educatius de la ciutat, i els tallers lúdics i de cerca documental “Es busquen Aliens” a un total de 23 biblioteques municipals per promoure coneixements i habilitats en la cerca a Internet. A més, l’alumnat té també al seu abast les 40 biblioteques de la ciutat per treballar de forma individual i com a espai de lectura, de les quals 12 estaran obertes tot l’estiu.

Totes les activitats previstes dins d’aquest pla de “Suport a l’estiu, èxit al setembre”, són gratuïtes, tant per l’alumnat participant com per a les seves famílies.

Aquest any un total de 2.366 alumnes d’ESO de centres públics i concertats de la ciutat es podran beneficiar de les activitats del “Pla de Suport a l’estiu, èxit al setembre” finançat íntegrament per l’Ajuntament de Barcelona, amb una inversió de 324.372,30 euros. Les sessions de reforç educatiu es fan a 51 centres educatius públics (1.990 places) i a 13 concertats (376 places) de la ciutat, i a 41 centres, simultàniament, es fa reforç educatiu i activitats esportives complementàries amb un total de 1.674 places. L’estiu de 2013, la primera edició del pla de “Suport a l’estiu, èxit al setembre” va comptar amb la participació final de 1.891 alumnes (1.592 a 44 centres públics i 299 a 11 centres concertats), amb un pressupost de 161.450 euros. En total, aquest estiu s’ofereixen 475 places de reforç i suport educatiu més que l’estiu passat, un total de 1.674 places noves d’activitats esportives complementàries i s’augmenta el pressupost i els recursos al servei de l’alumnat d’ESO amb assignatures suspeses el juny i les seves famílies per ajudar-los a preparar millor l’avaluació extraordinària de setembre i afavorir d’aquesta manera l’èxit escolar.

Conjuntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona, amb la implicació de centres públics i concertats d’ESO de la ciutat, aquest any des de diferents àmbits de l’Ajuntament de Barcelona (Institut Barcelona Esports, Institut Municipal d’Educació de Barcelona i Consorci de Biblioteques de Barcelona) se sumen esforços i es coordinen diferents accions adreçades a l’alumnat de 1r a 4t d’ESO, amb assignatures suspeses a la convocatòria de juny, i també a les seves famílies, que tenen com a objectiu ajudar a preparar l’avaluació extraordinària de la convocatòria de setembre mitjançant activitats totalment gratuïtes.

 

Pla de “Suport a l’estiu, èxit al setembre“: 2014.

-Consorci d’Educació de Barcelona: Projecte Repesca.

Es desenvolupa des de l’1 al 18 de juliol i els dies 1, 2 i 3 de setembre. És un projecte que impulsa el CEB per donar suport a l’alumnat d’ESO amb assignatures suspeses al juny i que es presenta a la recuperació al setembre, aprofitant la metodologia i estructura de funcionament del programa Èxit 1 de reforç escolar que desenvolupa durant el curs. S’adreça fins a un màxim de 40 alumes per centre educatiu, de 1r a 4t d’ESO, que ha suspès de dues a quatre matèries a la convocatòria ordinària de juny.

Entre d’altres accions, s’ofereixen recursos a l’alumnat participant en aquesta iniciativa per organitzar-se l’estudi, aclarir conceptes, sistematitzar les matèries i preparar l’avaluació extraordinària de setembre i, a més d’altres iniciatives i accions, es facilita als assistents material de suport per a l’estudi de les matèries suspeses.

Aquesta iniciativa també compta amb la participació dels amic@grans (estudiants universitaris i, en alguns casos, antics alumnes del propi institut) que, seleccionats pels centres educatius participants, s’encarreguen de donar suport a l’alumnat participant.

El CEB ha fet pública una resolució per la qual es convoquen ajuts a centres privats sostinguts amb fons públics (concertats) de la ciutat de Barcelona. Els ajuts preveuen una dotació per l’organització de sessions de reforç escolar durant l’estiu per preparar l’avaluació de recuperació de setembre i també per a la l’organització d’una activitat esportiva complementària a l’estiu.

 

-Institut Barcelona Esports: Matins d’estudi, matins d’esport: més i més.

Com a novetat d’aquest any, als centres educatius participants se’ls hi ofereix l’organització d’activitats esportives dins de l’oferta “Matins d’estudi, matins d’esport: més i més”, que impulsa l’IBE. Aquesta iniciativa és totalment gratuïta i restringida a l’alumnat que participa i assisteix al Projecte Repesca impulsat pel CEB.  Les activitats esportives es desenvoluparan abans o després de l’activitat d’estudi.

 

-Institut Municipal d’Educació de Barcelona: Programa de Suport Educatiu a les Famílies.

El programa Suport Educatiu a les Famílies que durant el curs impulsa l’IMEB, amb la col·laboració dels districtes municipals, se suma al pla “Suport a l’estiu, èxit al setembre” a través de diferents xerrades informades de suport educatiu que tenen com a objectiu acompanyar els pares i les mares de l’alumnat d’ESO participant en aquest pla de suport a l’estiu. Aquestes sessions formatives a les famílies són també espais on els pares i les mares poden consultar els seus dubtes, amb l’objectiu prioritari d’ajudar a l’èxit escolar dels seus fills o filles.

El programa Suport Educatiu a les Famílies té com a objectiu fomentar la implicació de les famílies com a agents educatius fonamentals, impulsant accions de continuïtat entre el context familiar i l’escolar, i donant-les el suport necessari. Consisteix en el desenvolupament d’accions formatives adreçades als pares i les mares, oferint marcs de reflexió dels diferents reptes que el creixement dels fills o filles planteja a les famílies.

 

-Consorci de Biblioteques de Barcelona: Xarxa de biblioteques municipals de Barcelona.

Aquesta xarxa municipal de la ciutat és també un recurs que des de l’Ajuntament de Barcelona i des del Consorci de Biblioteques de Barcelona es posa a disposició de tot l’alumnat per continuar l’estudi de forma individualitzada durant l’estiu.

Es desenvolupa el taller de cerca documental “Es busquen Aliens”, un taller lúdic per promoure coneixements i habilitats en la cerca a Internet a un total de 23 biblioteques municipals, durant aquest mes de juliol. D’altra banda, l’alumnat té també al seu abast les 40 biblioteques de la ciutat per treballar de forma individual i com a espai de lectura, de les quals 12 estaran obertes tot l’estiu.


Millorar el rendiment acadèmic de l’alumnat d’ESO

El pla municipal de Suport a l’alumnat d’ESO, presentat com a mesura de govern durant aquest mandat, liderat per l’Ajuntament de Barcelona, té com a objectiu ajudar a millorar el rendiment acadèmic dels nois i noies d’ESO dels centres públics i concertats de la ciutat i, d’aquesta manera, contribuir a augmentar la taxa de graduats de 4t d’ESO.

Es prioritza el col·lectiu de nois i noies més vulnerables, sobre tot aquells que no compten amb un entorn familiar que els acompanyi. D’altra banda, se centra també en impulsar al màxim la promoció de curs a l’ESO -evitar la repetició de curs-, i en prevenir l’abandonament escolar prematur d’alumnat que ha suspès diverses assignatures, a través de diferents recursos de suport educatiu que ajudin a preparar l’avaluació extraordinària de setembre i que mantinguin entre els nois i les noies les expectatives de graduar-se i puguin seguir vinculats així al seu procés d’aprenentatge i superació de l’ESO.





Paraules clau

escola/ eso/ estiu/ suport/