El nombre de persones que diuen haver estat víctimes d’un delicte a Barcelona es redueix en -4,5 punts respecte l’any anterior i es situa en xifres del 2008 : Servei de Premsa

El nombre de persones que diuen haver estat víctimes d’un delicte a Barcelona es redueix en -4,5 punts respecte l’any anterior i es situa en xifres del 2008

08/07/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Enquesta de Victimització de Barcelona (EVB) es realitza amb caràcter anual des de l’any 1984. Es tracta d’un instrument per a la mesura de la delinqüència a la ciutat, que recull les informacions que aporten les persones que s’han vist afectades (les víctimes) i l’opinió dels ciutadans de Barcelona sobre la seguretat ciutadana. L’Enquesta investiga, per una banda, els fets objectius que han succeït als entrevistats en el decurs de l’any anterior, i per l’altra, la seva percepció de seguretat a la ciutat i al barri. Per aquest motiu, les dades referides als fets esdevinguts corresponen a l’any 2013, mentre que els indicadors de percepció responen a l’opinió de l’entrevistat en el moment de l’entrevista (2014). Les dades s’extreuen de més de 4.000 entrevistes telefòniques fetes a persones de 16 anys o més.

 

Baixa l’índex de victimització

Les dades de l’Enquesta de Victimització d’enguany, situen l’índex de victimització dels barcelonins en el 20,8%. Aquesta dada suposa una davallada de -4,5 punts respecte l’any anterior. Es tracta de la xifra de persones victimitzades a la ciutat més baixa des de l’any 2008.

D’aquesta manera, es registra un important descens en la progressió de l’índex de victimització dels darrers anys. El 2009 la ciutat de Barcelona va registrar una punta de les persones que manifestaven haver estat victimitzades arribant fins als 25,6% dels enquestats. D’ençà llavors, la ciutat va entrar en un període en el qual s’han produït petits descensos l’any 2010 i 2011 i un increment el 2012 que el 2013 s’ha vist capgirat.

Cal destacar que dins d’aquests percentatges de victimització s’aprecia una davallada tant de l’índex de victimització consumada (descens del –1,8) com especialment de la no consumada (descens del -3,9), és a dir es registren tant menys robatoris com menys intents de robatoris o altres fets delictius. En aquest sentit, el Govern Municipal referma la seva aposta per seguir treballant des de la prevenció i l’anticipació per evitar la comissió de delictes a la ciutat.

El primer tinent d’alcalde i responsable de l’àrea de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat, Joaquim Forn, ha valorat positivament la davallada de persones que manifesten haver estat victimitzades però ha insistit en que això “no ens pot fer baixar la guàrdia”. Forn ha recordat l’aposta decidida del Govern Municipal per millorar la seguretat a la ciutat i ha insistit en que el Govern Municipal continuarà fent feina “sostinguda i constant” per disminuir els fets delictius a la ciutat.

Per àmbits, el de la seguretat personal és on trobem la baixada més important amb una reducció del -4,1, seguida dels fets contra els vehicles amb un -1,9. En aquests dos capítols, els més destacats amb volum de fets delictius, es retornen a nivells de victimització anteriors a l’any 2008. A la resta d’àmbits, com els casos relacionats amb el propi domicili i les segones residències, també es registra un descens, mentre que els fets relacionats amb la botiga o el negoci pugen una dècima.

Pel que fa a l’anàlisi territorial es pot observar que en 9 dels 10 districtes es redueixen el nombre de persones que han estat víctimes d’un delicte. Els districtes on hi ha els barris més centrals de la ciutat i on passen la majoria de fets, Ciutat Vella i Eixample, experimenten els descensos més importants, juntament amb Horta-Guinardó, amb davallades d’igual o més de 6,5 punts. En 6 dels 10 districtes cal retrocedir fins el 2008 o més per trobar percentatges inferiors de victimització.

El 2013 els districtes menys victimitzats de la ciutat han estat Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu.

 

Puja l’índex de denúncia

Si ens fixem en el nombre de persones que manifesten denunciar els fets delictius s’observa que són el 46,4% dels enquestats. La xifra suposa un increment de 10,8 punts respecte l’any anterior.

El Govern Municipal considera positiu que s’incrementi el nombre de ciutadans que posen denúncia davant d’un fet delictiu, atès que aquest element pot ajudar a prevenir i combatre els delictes a la ciutat, alhora que permet comptar amb una major informació sobre la seguretat i els fenòmens delictius que es produeixen a la capital catalana. Tot i així, l’Ajuntament considera que s’ha de seguir treballant per incrementar encara més aquesta xifra.

 

Millora la percepció de seguretat a Barcelona

Pel que respecta als indicadors de percepció, l’Enquesta de la Victimització assenyala que els barcelonins aproven el nivell de seguretat tant a la ciutat com al barri, amb notes relativament altes del 6 i del 6,4, respectivament. Tots dos indicadors pugen, amb tres dècimes a l’alça en el cas de la ciutat i dues en el cas del barri.

En les valoracions per territori, tots els districtes de Barcelona milloren la percepció de seguretat respecte l’any anterior. En 7 dels 10 districtes (Ciutat Vella, l’Eixample, Les Corts, Sarrià Sant-Gervasi, Gràcia, Sant Martí, Sant Andreu), s’assoleix la millor nota dels darrers sis anys.

Sarrià-Sant Gervasi, les Corts i Gràcia, són els districtes amb una percepció més elevada de seguretat amb notes de notable en tots els casos.

L’Enquesta també mostra que pugen 2,3 punts els ciutadans que consideren que el nivell de seguretat a la ciutat ha millorat mentre que baixen en -6,1 punts els que pensen que ha empitjorat.

 

Més civisme

La percepció dels nivells de civisme al barri i a la ciutat, també experimenten increments de tres dècimes en els dos casos, assolint una nota de 5,9 a nivell de ciutat i de 6,2 a nivell de barri.

Els Districtes que assoleixen les majors puntuacions amb civisme al barri són Les Corts i Sarrià Sant Gervasi i els que menys Ciutat Vella i Sants-Montjuic.

En aquest àmbit, també pugen en 1,4 punts els ciutadans que pensen que el civisme al barri ha millorat, i baixen en -4,9 punts els que pensen que ha empitjorat.

 

Document relacionat

Enquesta de victimització 2014. Presentació de resultats





Paraules clau

civisme/ seguretat/ victimització/