La creació d’ocupació i l’augment de les exportacions marquen l’inici del curs econòmic a Barcelona : Servei de Premsa

La creació d’ocupació i l’augment de les exportacions marquen l’inici del curs econòmic a Barcelona

16/07/2014

El Govern municipal ha presentat a la Comissió d’Economia, Empresa i Ocupació d’aquest dimecres l’Informe Econòmic de Conjuntura de la Ciutat de Barcelona, que, a partir d’una sèrie d’estadístiques, permet dibuixar un anàlisi global de l’estat de l’economia de la ciutat al tancament del 2013 i durant el primer semestre de 2014. El document conté diversos indicadors positius, com la creació de llocs de treball i els índexs d’exportacions de les empreses de Barcelona, que reflecteixen una bona arrencada de curs pel que fa a l’economia de la ciutat.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha declarat que: “La creació neta d’ocupació marca l’inici de la fase de recuperació al mercat laboral de Barcelona, amb 21.600 llocs de treball creats entre maig de 2014 i 2013 i un creixement rellevant (+2,7%) de les activitats intensives en coneixement. L’atur registrat a Barcelona es redueix en termes interanuals i ho fa en la majoria de sectors econòmics, totes les ocupacions i tots els districtes de la ciutat”.

La ciutat tanca el maig de 2014 amb 989.020 afiliats a la Seguretat Social, després d’assolir el major increment interanual des de juny de 2007 i la creació de 21.600 llocs de treball nets respecte al mateix període de 2013. Els sectors vinculats als serveis són els que creen ocupació al tancament de març, amb un creixement interanual del 2,1%, dins dels quals destaquen els nous llocs de treball als serveis a les empreses –un 6,4% més–, les activitats immobiliàries –4,5%–, l’hostaleria -4,2%-, l’educació -4,0%- i la informació i les comunicacions -3,6%-, entre d’altres.

El març d’aquest any, més de la meitat dels llocs de treball a la ciutat –el 54,4%- són de coneixement alt, fet que situa la capital catalana com a pol central d’aquestes ocupacions a Catalunya, amb el 44,5% del total. L’afiliació en sectors d’aquest àmbit experimenten un augment interanual del 2,7%, el més elevat des de 2010. Respecte les xifres d’atur, l’informe de conjuntura econòmica apunta que Barcelona va tancar el mes de juny amb 100.943 persones registrades com a aturades, un 1,8% menys que el mes anterior i la xifra més baixa des de desembre de 2010.

D’altra banda, l’informe recull que la capital catalana segueix consolidant-se com un entorn excel•lent per a l’establiment de nous projectes empresarials i un bon destí per a invertir. Ho demostren les 3.410 noves societats mercantils constituïdes entre gener i maig, que equival a un 2,2% d’increment interanual. A més, la ciutat registra un rati de 2,1 noves empreses per cada 1.000 habitants, la millor estadística de les grans àrees urbanes espanyoles. Segons el Directorio Central de Empresas de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el gener de 2013 la província de Barcelona comptava amb 438.385 empreses.

Recasens ha remarcat: “Barcelona genera un clima de confiança per als inversors i les empreses el 2013, tal com apunten l’increment significatiu en projectes, el volum d’inversió estrangera –superior als 3.500M€ a Catalunya, tot i que la majoria d’ells a Barcelona – i la dinàmica favorable en la creació de societats mercantils”.

Aquest clima de confiança queda reflectit en diversos rànquings recollits per l’estudi. Així ho mostra, per exemple, el Global Cities Investment Monitor 2014 de KPMG, que situa la ciutat com la desena regió urbana mundial en nombre de projectes d’inversió estrangera directa captats durant el 2013 i la quarta entre les regions europees. De la mateixa manera, la capital catalana obté la primera posició general i en promoció d’inversió estrangera entre les ciutats del sud d’Europa a l’European Cities and Regions of the Future 2014/15, elaborat per la Fdi Magazine.

En l’àmbit de la internacionalització de l’economia, les exportacions repunten durant el primer quadrimestre de l’any, fet que confirma la potencialitat i qualitat del teixit empresarial de Barcelona. Després d’estabilitzar-se el 2013, –tot superant els 45.000 M€ per segona vegada en la sèrie històrica– les exportacions de la província de Barcelona assoleixen un volum de 15.466,7M d’euros entre gener i abril de 2014, un 3,8% més respecte el mateix període de l’any passat. A més, la demarcació barcelonina segueix encapçalant el rànquing d’exportacions a l’estat espanyol amb gairebé una cinquena part –el 19,8%– del total.

En aquest sentit, cal destacar l’evolució positiva del Port de Barcelona, que ha registrat entre gener i maig un creixement interanual del 7,9% en el tràfic de mercaderies i del 7,4% en el tràfic de contenidors, després de dos anys de caiguda, mentre que el percentatge de tones embarcades mostra un augment interanual del 6,4%.

Per sectors, Barcelona genera el 2013 el 24,9% de les exportacions espanyoles d’alt i mitjà-alt contingut tecnològic a Espanya, i concentra més de la quarta part -25,6%- de les vendes de la província a l’exterior en el sector químic, seguit dels béns d’equip i maquinària i de l’automoció -18,6% i 18,3% respectivament-. La major part de les exportacions de l’àrea de Barcelona –el 60%- es destinen a la Unió Europea, on creixen amb especial intensitat ls destinades a països que no pertanyen a l’Eurozona.

Creixen els indicadors turístics

En turisme, destaca el fort increment interanual de la despesa de compra amb targeta de crèdit dels turistes de gener a maig de 2014 –el 22,2% més– i l’augment de les pernoctacions en hotels –5,5%– i dels turistes –5,4%–, mentre que l’Aeroport de Barcelona ha arribat a 17,2 milions de passatgers de gener a juny, un creixement del 6,8%. A més, Barcelona se situa com un referent indiscutible en el turisme de negocis, ja que és la quarta en número de congressos internacionals, segons l’International Congress and Convention Association (ICCA), amb 179 congressos el 2013, un 16,2% més que 2012.

Per últim, el document posa en valor que la ciutat gaudeix d’una situació financera sanejada i aplica una gestió econòmica i pressupostària rigorosa que garanteix el pagament en un màxim de 30 dies als seus proveïdors. Aquestes bones pràctiques queden recollides per les agències de rating Fitch i Standard&Poor’s, que en els seus respectius informes valoren positivament factors com la liquiditat de l’Ajuntament, els indicadors del deute i un sòlid acompliment pressupostari, entre d’altres. Per la tinenta d’alcalde, aquests fets manifesten que “Barcelona està fent les coses bé per garantir una bona prestació de polítiques i serveis públics que doni resposta a les necessitats de les persones i, alhora, per poder posar les coses fàcils a les empreses de la ciutat”.Compartiu aquest contingut