Sarrià-Sant Gervasi exhibirà a l’Arxiu Històric de la seu del districte el fons documental del Parc d’Atraccions del Tibidabo : Servei de Premsa

Sarrià-Sant Gervasi exhibirà a l’Arxiu Històric de la seu del districte el fons documental del Parc d’Atraccions del Tibidabo

16/07/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i el Parc d’Atraccions Tibidabo han signat avui un conveni per a la cessió definitiva del fons documental de l’Arxiu Històric del Parc d’Atraccions del Tibidabo, que s’exhibirà a la seu de l’Arxiu Històric del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, a la seu del districte (plaça del Consell de la Vila, 9).

 

Un fons amb documents datats de 1752

El fons documental previst per la seva cessió a l’Ajuntament de Barcelona està composat per la documentació generada al llarg de la història del que de manera genèrica, i dins de l’imaginari col·lectiu barceloní, s’ha anomenat sempre Parc d’Atraccions del Tibidabo. En total, consta d’informació que s’agrupa en 659 caixes de conservació, que ocupen aproximadament 90 metres lineals de prestatgeries.

La documentació cedida pel parc d’atraccions es composa de texts datats des de 1845 a l’actualitat – amb un paquet de documents empresarials de 1582 i 1752-, 8.161 fotografies -4.338 en color i 3.823 en blanc i negre-, així com 158 postals antigues; 71 documents gràfics com plànols, cartells, dibuixos, fulletons, anuncis publicitaris, maquetes originals de cartells, dibuixos infantils; 10 capçaleres de diari i revistes; 12 paquets de llibres i publicacions i 90 cintes de casset bàsicament de cunyes radiofòniques, així com dos reportatges en pel·lícules de 16mm, una sobre la inauguració del funicular al 1950, i una altra amb un reportatge del programa “Fiesta con nosotros” de 1963.

 

Documentació disponible per a la consulta d’historiadors i ciutadans

La documentació és el resultat de la tasca d’explotació del parc d’atraccions per part de les diferents empreses propietàries en el decurs de la seva història. Des de la creació de l’empresa S.A Tibidabo de 1899 -tot i que en els seus estatuts encara no s’al·ludeix a la construcció d’un parc d’atraccions-, fins a l’actual Parc d’Atraccions Tibidabo, SA (PATSA) integrada com a empresa municipal a l’Ajuntament de Barcelona.

L’any 2009 la direcció del parc va encarregar a una empresa especialitzada l’ordenació i agrupació de la documentació, fins aleshores dispersa en llocs poc adients, i va iniciar el tractament arxivístic d’aquests documents. Aquest procés es va realitzar sota la supervisió de la Direcció del Sistema Municipal d’Arxius i l’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, amb l’objectiu de crear un fons documental detallat i ordenat, i preservar-lo en les millors condicions possibles.

Aquesta documentació restarà ubicada en les dependències preparades específicament en la Casa de la Vila del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, sota la supervisió tècnica de l’Arxiu del Districte, i ja està disponible per la seva consulta tant per part d’historiadors com dels ciutadans i ciutadanes en general.

 

Resseguir l’evolució del Parc d’Atraccions del Tibidabo

El tractament arxivístic intenta respectar al màxim l’ordre inicialment establert, i reflexar fidelment el funcionament empresarial. Per això un dels volums més grans de documentació correspon a l’evolució empresarial del Parc en tots els seus àmbits de negoci, des de la seva constitució primigènia corresponent al segle XIX fins a l’any 2003.

Paral·lelament a aquesta documentació estrictament empresarial, el fons documental permet resseguir l’evolució del parc també en altres sèries documentals complementàries com són els fons fotogràfics i els fons gràfics, així com també, tot i que en menor mesura, mitjançant els fons hemerogràfics (revistes) i bibliogràfics. Complementa la cessió un nombre important de material en format àudio (cintes), així com dos reportatges en pel·lícules de 16mm.

A través de la documentació, es pot obtenir informació sobre l’evolució històrica de la relació entre la serra de Collserola i la ciutat, que va ser fins el segle XIX una gran desconeguda per als barcelonins i barcelonines, principalment per la dificultat d’accés, i que va canviar amb diferents fites com l’enderrocament de les muralles de Barcelona, a la segona mitat del XIX, la inauguració del Ferrocarril de Barcelona a Sarrià l’any 1863, i la presentació del primer projecte d’urbanització i transport al Tibidabo a càrrec de l’enginyer Joaquim Carrera, el 1882, que consistia en la construcció d’un parc i un hotel en el cim del Tibidabo, i un ferrocarril de cremallera que l’enllaçava des de Sant Gervasi de Cassoles, entre altres referències històriques. També van marcar l’evolució del Parc d’Atraccions la inauguració del funicular, el 29 d’octubre de 1901, conjuntament amb el tramvia del Tibidabo (posteriorment anomenat tramvia Blau); la construcció del Temple del Sagrat Cor al cim de la muntanya, al 1902, i l’estesa de l’enllumenat elèctric general, al 1903. Més tard, a partir de 1904, quan ja funcionava el restaurant i diverses atraccions menors que es van anar ampliant en anys successius, la Sociedad Anónima El Tibidabo va anar abandonant paulatinament el projecte d’urbanització i transport per centrar-se en el Parc d’Atraccions, que va créixer fins a la Guerra Civil, i que va tornar a revitalitzar-se als anys 50 i 60, fins a la fallida de 1999, i l’entrada de l’Ajuntament després de diverses vicissituds l’any 2001 amb una participació majoritària i amb el nom de Parc d’Atraccions del Tibidabo, SA (PATSA).





Paraules clau

Sarrià-Sant Gervasi/ tibidabo/