Millora la percepció de recuperació econòmica a la ciutat : Servei de Premsa

Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Millora la percepció de recuperació econòmica a la ciutat

29/07/2014Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Baròmetre semestral de Barcelona forma part del Pla d’Estudis Sociològics 2012-2015. Es tracta d’una enquesta telefònica realitzada a 800 barcelonins i barcelonines entre els dies 25 de juny i 8 de juliol de 2014. L’estudi recull indicadors d’opinió sobre el present i el futur de la ciutat i els seus problemes més importants. També es recull la valoració de l’acció política municipal i de la gestió municipal.

L’enquesta detalla que la crisi econòmica i els seus efectes segueixen ben presents en la vida quotidiana dels ciutadans i també en l’àmbit de les seves preocupacions, però en aquest Baròmetre s’observa una millora destacada dels indicadors de recuperació econòmica que assenyalen i confirmen més optimisme i més confiança de la ciutadania. L’estudi observa com els grans macro-indicadors econòmics actuals es comencen a reflectir en les respostes dels barcelonins. En aquest sentit, l’enquesta detecta una millora en aspectes avaluats com la situació de la ciutat, el principal problema o la situació econòmica, indicadors que presenten una evolució favorable i avalen el canvi de tendència iniciat a l’anterior baròmetre.

 

Millora la percepció de la situació de la ciutat

L’enquesta reflecteix que millora la percepció de Barcelona entre els ciutadans. Tot i que les opinions negatives superen les positives quan es pregunta si Barcelona ha millorat o empitjorat es consolida el trencament de la tendència. Es tracta del segon Baròmetre consecutiu en el qual augmenta el nombre d’entrevistats que creu que la capital catalana ha millorat, una opinió que passen a subscriure el 26% dels enquestats. Suposa un augment d’ 1,4 punts respecte l’edició anterior i es converteix en la xifra més alta des de l’inici de mandat. Per contra, es redueixen en 4,1 punts els que consideren que la ciutat ha empitjorat, situant-se en el 40%, en aquest cas, la xifra més baixa registrada des de l’inici de mandat.

Paral·lelament, més de la meitat dels entrevistats (58,3%) es mostra optimista amb el futur de Barcelona i considera que la capital catalana millorarà. A l’altre extrem, hi ha un 18,9% que consideren que en els propers anys la ciutat empitjorarà.

 

L’atur i les condicions de treball baixen com a principals problemes

L’atur i les condicions de treball continuen situant-se com el problema més important que té la ciutat de Barcelona en aquests moments tot i que experimenten un descens de 5,5 punts respecte l’anterior Baròmetre. Es tracta de la davallada més important des d’inici de mandat i del resultat més baix des del mes de juny del 2010. El segon problema més mencionat són els problemes econòmics que es mantenen amb la mateixa xifra que el Baròmetre anterior, que és també la més reduïda des de principis de mandat. D’aquesta manera s’observa una evolució favorable d’aquests indicadors, que mostren indicis de recuperació econòmica.

Per altra banda, la inseguretat es situa com el tercer problema més rellevant pels barcelonins però es col·loca en mínims històrics, assolint un 7,1, el nivell més baix des del setembre de l’any 2007. En aquest capítol, des de l’inici de mandat fins ara s’ha registrat un descens continuat que suma una baixada de fins a 7,9 punts percentuals. No obstant, si ho comparem amb el punt més alt de l’anterior mandat, al desembre del 2009, la davallada encara és més dràstica amb una reducció de 12,5 punts en la percepció de la inseguretat com a principal problema de la ciutat. La resta de problemes no superen la barrera del 5% de mencions.

A nivell personal, l’atur i les condicions de treball són també el problema que afecta més als ciutadans, situant-se en un 22,9%. No obstant, també en aquest cas es produeix el segon descens consecutiu i s’obté el resultat més baix des del juny del 2010. Els problemes econòmics continua essent la segona resposta mes freqüent, seguida pels problemes i preocupacions personals.

 

Situació econòmica més optimista

Aquesta edició del Baròmetre també recull l’opinió de la ciutadania sobre l’estat de l’economia. Tot i que encara predominen les respostes negatives sobre les positives, (58,9% qualifica la situació de dolenta o molt dolenta, en front d’un 21,3% que opina que és bona o molt bona), els resultats d’aquest Baròmetre són els millors des del setembre del 2007. Es consolida doncs, també en aquest àmbit, la percepció de recuperació de l’economia a la ciutat. La tendència de l’economia catalana i espanyola són anàlogues a la barcelonina però en termes absoluts encara es troben molt lluny. A Catalunya les respostes negatives acumulen el 76,4% i a Espanya el 83,9%.

Pel que respecta a l’economia familiar, també es detecten senyals d’alleujament, tot i que de menor intensitat. Encara que el 54,1% declaren que l’economia domèstica ha reculat, es tracta del percentatge més baix des del desembre el 2009. I pel que fa a les perspectives de futur, el panorama econòmic s’observa amb més optimisme i un 42,2% creuen que la situació millorarà, més del doble dels que pensen el contrari.

 

El 64,2 % dels ciutadans avalen la gestió municipal

El Baròmetre semestral mostra que una majoria de barcelonins continuen avalant la gestió municipal amb un 64,2% dels ciutadans que aproven la tasca del consistori barceloní, per davant del 29% que la suspenen. La gestió de l’Ajuntament segueix essent la més ben valorada, per davant de la de la Generalitat de Catalunya i del Govern Espanyol.

 

Puntuacions i intenció de vot

L’alcalde Xavier Trias torna a ser el polític més conegut amb un grau de coneixement del 89,5%, el més elevat entre tots els líders. Pel que fa a la puntuació, l’alcalde, juntament amb Jordi Portabella, és el que obté la puntuació més alta de tots els representants municipals, amb una nota de 4,9.

En aquesta edició del Baròmetre cal destacar l’increment de nombre de persones que preguntats sobre la intenció de vot responen amb un no sap o no contesta. Per primera vegada aquest percentatge ha superat el 40% dels enquestats. En aquest capítol, les formacions de CiU i ERC empatarien i assolirien els resultats més alts amb un 11,1% de vots cadascuna, a molta distància de la resta de partits. ICV seria la tercera força amb un 5,5%, seguida del PSC amb un 2,6%, Podemos, amb un 2,2%, Ciutadans amb un 1,5%, la CUP amb un 1,4 i el PP amb un 1,2%. També es registra l’aparició de Guanyem Barcelona que recull un 0,6% d’intenció de vot.

 

Podeu consultar els documents del Baròmetre en els següents enllaços:

Baròmetre semestral de Barcelona. Resum de Resultats

Baròmetre semestral de Barcelona. EvolucióCompartiu aquest contingut

Paraules clau
Baròmetre Semestral/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina