L’atur a Barcelona creix només en 99 persones a l’agost : Servei de Premsa

L’atur a Barcelona creix només en 99 persones a l’agost

02/09/2014

Barcelona tanca el mes d’agost amb 102.096 persones registrades com a aturades a les oficines del SOC, 99 més que el mes anterior (+0,1%), el que suposa l’estabilització de l’indicador després de l’augment d’un 1% que va experimentar el mes de juliol. Representa un increment mensual menor al registrat l’agost de 2013 (+0,4%) i la millor evolució d’un mes d’agost des de l’inici de la sèrie històrica el 2005. En termes interanuals, la reducció de l’atur a Barcelona és de 6.510 aturats menys.

L’estabilització de l’atur registrat a Barcelona durant el mes d’agost i l’augment que va registrar el mes anterior -trencant amb la tendència a la baixa que l’indicador havia iniciat a principis de 2014- s’expliquen per  la menor estacionalitat del turisme a la ciutat respecte als altres territoris comparats (amb un comportament de l’atur més estable al llarg de l’any) i, possiblement, per la pràctica generalitzada en algunes empreses de donar de baixa els treballadors durant la temporada de vacances per tornar-los a contractar el mes de setembre.

Tot i així, la ciutat enllaça setze mesos consecutius de descens interanual i l’atur registrat a Barcelona assoleix el tercer nivell més baix des de desembre de 2010, després d’experimentar el decrement interanual més favorable en un mes d’agost —en termes absoluts i relatius— des de l’inici de la sèrie històrica el 2005.

 

Menys homes aturats per quart mes consecutiu

Dels aturats a Barcelona el mes d’agost, 49.702 són homes (el 48,7% del total) i 52.394 dones (51,3%), després que l’atur masculí experimenti un descens mensual (-0,4%) que contrasta amb l’augment del femení (+0,6%), de manera que el nombre de dones aturades supera el d’homes per quart mes consecutiu, amb una diferència de 2.692 efectius. Aquest diferent comportament de l’atur per sexes es deu a la millor evolució dels sectors amb predomini d’ocupació masculina. Pel que fa a la variació interanual, l’atur masculí es redueix un remarcable 7,6% respecte a l’agost de 2013, mentre que el femení ho fa en menor mesura (-4,4%).

 

Es redueix l’atur al sector de la construcció

El mes d’agost, l’atur es redueix a la construcció i a l’agricultura (-1,3 i -5,0%, respectivament) en relació al mes anterior, mentre que augmenta lleugerament a la indústria (+0,3%) i als serveis (+0,5%), el que en termes absoluts suposa -en aquest últim cas- un increment de 363 persones.

El terciari compta amb 78.960 aturats a la ciutat —el 77,3% del total—, la indústria en comptabilitza 9.585 (un 9,4%) i, la construcció, 9.372 (el 9,2%). El nombre d’aturats sense ocupació anterior —que disminueix un 3,8% mensual— representa el 3,6% de l’atur a Barcelona.

En relació a l’agost de 2013, el nivell d’atur disminueix als principals sectors de la ciutat, amb la construcció (-16,4%) i la indústria (-11,3%) acumulant vint-i-sis i vint mesos consecutius, respectivament, de reducció interanual[1]; mentre que els serveis assoleixen un descens  interanual de més de 3.600 persones que suposa el quinzè descens interanual consecutiu de l’atur en aquest sector (-4,4%) i el col·lectiu d’aturats sense ocupació anterior augmenta (+4,5%).

 

Prop de 550.000 contractes entre gener i agost de 2014

La contractació acumulada del període gener-agost a Barcelona assoleix els 549.229 contractes, el que suposa un augment rellevant (+8,9%) respecte al mateix període de 2013. A la ciutat, es tracta de la millor variació interanual de la contractació acumulada als vuit primers mesos de l’any des de 2005 i del nombre de contractes més elevat entre gener i agost des del 2008.

El mes d’agost s’han formalitzat 48.881 contractes a Barcelona, el que representa un descens mensual significatiu (-44,5%), tal com acostuma a succeir el mes d’’agost, tot i que es tracta de la xifra més alta de contractació en el vuitè mes de l’any des de 2007. Respecte a l’agost de 2013, l’augment del nombre total de contractes signats a Barcelona és més moderat que el dels àmbits català i espanyol (+4,5, +8,4 i +8,8%, respectivament),

Pel que fa a la contractació indefinida, els 5.071 contractes signats a la ciutat a l’agost representen una caiguda mensual significativa (-44,2%). En canvi, respecte a l’agost de 2013 el nombre de contractes indefinits creix de forma notable (+29,1%).Compartiu aquest contingut