Xavier Trias: “el projecte guanyador de Mayors Challenge és la suma exitosa de les noves tecnologies i l’atenció a les persones” : Servei de Premsa

Xavier Trias: “el projecte guanyador de Mayors Challenge és la suma exitosa de les noves tecnologies i l’atenció a les persones”

17/09/2014Temps estimat de lectura: 4 minuts

El projecte ‘Vincles BCN’, de l’Ajuntament de Barcelona ha estat guardonat amb el primer premi, dotat amb 5 milions d’euros, de la iniciativa Mayors Challenge, de Bloomberg Philantropies, una fundació presidida per l’ex alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, que promou que les ciutats busquin idees innovadores per a resoldre problemes que afecten a la seva població, com l’atur juvenil, l’envelliment de la població, la participació ciutadana, el desenvolupament econòmic, el medi ambient i qüestions com l’energia, la salut i la seguretat pública. Aquesta dotació econòmica servirà per a desenvolupar i aplicar el projecte a Barcelona.

 

 

La ciutat de Barcelona ha guanyat el primer premi entre 155 propostes presentades en aquesta edició, en la que inicialment Barcelona va quedar entre les 21 finalistes. La decisió final ha estat comunicada a l’alcalde de Barcelona, avui a les 15 hores, en el marc d’un acte públic a París. Aquest és el primer any que Mayors Challenge s’ha fet a Europa després d’una primera edició per a ciutats nord-americanes. Les ciutats d’Atenes (Grècia), Kirklees (Anglaterra), Estocolm (Suècia) i Varsòvia (Polònia), han estat guardonades en segon lloc, premiat amb 1 milió d’euros.

L’alcalde, Xavier Trias, ha explicat avui que es tracta d’un projecte que suma “de forma molt exitosa les noves tecnologies pròpies d’una ciutat intel·ligent amb l’atenció a les persones”. “Les noves tecnologies aplicades al benestar de les persones genera riquesa econòmica d’una banda, però també riquesa intangible, que és la millora de la qualitat de vida dels ciutadans”, ha afegit. “Som la capital del mòbil, però això no té sentit si no és per millorar la qualitat de vida de les persones de la ciutat”, ha dit l’alcalde, que ha agraït a la fundació de Bloomberg que hagi guardonat el projecte Vincles. Trias ha confiat que aquesta aplicació serveixi per a d’altres ciutats.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha recordat que l’atenció a la gent gran és una de les prioritats fonamentals del govern municipal. “Hem ampliat el suport a aquestes persones, a través de l’ampliació de la teleassistència i amb d’altres serveis, com el Projecte Radars”, ha dit. “Ara ampliem aquesta xarxa d’atenció a través de Vincles BCN amb les noves tecnologies”.

 

Un projecte per a la gent gran

El projecte ‘Vincles BCN’ és un projecte treballat per l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports del consistori. És un projecte que proposa trencar amb l’aïllament social de la gent gran de la ciutat mitjançant l’establiment d’una xarxa de suport públic i de l’entorn personal d’aquesta, que inclogui la família, amics, treballadors socials i voluntaris a través de la utilització d’una tauleta tàctil.

Barcelona compta amb més de 300.000 habitants de 65 anys o més, dels quals uns 100.000 superen els 80 anys d’edat. El projecte es basa en el principi que l’envelliment és un repte europeu i urbà i, per tant, un repte de les ciutats.

 

Com funcionarà

‘Vincles BCN’ és un sistema informàtic que, aplicat a una tauleta tàctil o dispositiu telefònic, i a través dels cercles de confiança personalitzats i connectats, busca millorar la seguretat i la independència de la gent gran. A través d’aquest programa, la persona usuària tria el seu cercle de contactes, amb qui pot mantenir un vincle.

 

 

‘Vincles BCN’ està fet perquè es pugui fer servir també des de telèfons mòbils per comunicar-se amb els membres del cercle i organitzar l’assistència. Combina l’atenció informal de familiars, amics i veïns amb la possibilitat de contactar amb cuidadors professionals per fer consultes en matèria de salut i serveis socials. D’aquesta manera, tots els membres del cercle de confiança de la persona gran poden respondre a les necessitats i alertes, i es comuniquen entre elles, seguint les indicacions donades per la persona usuària, pel cuidador o pels professionals.

‘Vincles’ és una eina d’innovació social que representa un canvi en el sistema d’atenció d’un individu a un model de col·laboració de l’atenció. Busca mantenir les xarxes d’atenció de la persona usuària perquè augmenti la qualitat de vida d’aquesta. Aquestes xarxes s’activaran de forma individual per la mateixa persona gran usuària, o un ajudant que estarà coordinat de manera eficient a través d’una plataforma digital, accessible des de diferents dispositius.

Inicialment, ‘Vincles BCN’ es provarà, per fer-ne una avaluació, entre 20 usuaris. Posteriorment, es farà un altre test amb 200 usuaris –cap al gener de 2015–, preferiblement usuàries del servei de teleassistència municipal. Es preveu que finalment es pugui arribar a 20.000 persones, perquè generin 20.000 xarxes de confiança, composada per unes 100.000 persones aproximadament.

 

 

Descarregar fragment (WMV. 24,1 Mb)
Descarregar fragment (MP4. 10,5 Mb)
Descarregar tot l’acte (MP4. 82,6 Mb)
Enregistrament de l’acte

Paraules clau

Alcalde Trias/ atenció a les persones/ Bloomberg Philantropies/ gent gran/ Mayors Challenge/ vincles/