Forn: “L’Ajuntament impulsa la incorporació i la promoció de la dona dins de la Guàrdia Urbana” : Servei de Premsa

Forn: “L’Ajuntament impulsa la incorporació i la promoció de la dona dins de la Guàrdia Urbana”

19/09/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui el primer tinent d’alcalde i responsable de l’Àrea de Presidència, Règm Interior, Seguretat i Mobilitat, Joaquim Forn, ha fet cloenda del primer congrés sobre Seguretat i Gènere que s’ha celebrat a Barcelona els dies 18 i 19 de setembre. El congrés, organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la European Network of Policewomen (ENP), s’ha fet amb motiu del 25è aniversari d’aquesta entitat.

La trobada ha reunit diversos experts en l’àmbit de la seguretat, del poder judicial, de la docència, la investigació i la comunicació.

 

DSC_7365w

 

A la cloenda Joaquim Forn ha destacat que “per Barcelona és un honor i un orgull acollir la seu de l’European Network of Policewomen, així com que la Intendenta, Montserrat Pina, n’ostenti la presidència” i ha assegurat que “l’Ajuntament té entre els seus objectius estratègics de ciutat promoure la igualtat entre homes i dones i impulsar la incorporació i la promoció de la dona dins del cos de la Guàrdia Urbana”. El tinent d’alcalde ha explicat que l’objectiu és “millorar en les competències i en les capacitats que les dones aporten a les organitzacions i serveis públics” per tal d’avançar en “l’operativa, en la relació de proximitat a la realitat comunitària i en la presa de decisions estratègiques”.

La Regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, que va inaugurar ahir el congrés, va destacar que “l’Ajuntament fa una forta aposta per incrementar la presència de dones al cos de la Guàrdia Urbana en dos sentits: promovent l’accés de les dones al cos i promovent la seva presència ens els diferents rangs, també els superiors. L’objectiu és que la nostra policia reflecteixi més la composició de la societat i que la ciutadania s’hi identifiqui encara més amb aquest cos”. Per altra banda, Vila també va explicar que “la GUB fa una aposta per l’excel•lència, el rigor i la innovació i, en aquest sentit, és molt important incorporar punts de vista diversos. La presència de dones garanteix aquesta pluralitat dins del cos”. Finalment la regidora va senyalar que “Barcelona no es pot deixar perdre el talent de la seva ciutadania i, per tant, necessitem que les dones que tinguin vocació de servei i que volen treballar per la seguretat de les persones puguin també aportar els seus coneixements i les seves capacitats a la GUB”

L’ENP és una xarxa europea de dones policia, creada a l’any 1989 que té com a objectiu la promoció i la potenciació de les dones en el si de les diferents organitzacions policials europees. La Guàrdia Urbana de Barcelona és membre d’aquesta xarxa des de l’octubre del 2013, i des del gener del 2014 la intendenta de Sarrià-Sant Gervasi de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Montserrat Pina, n’és la presidenta.

 

Comissió d’Igualtat per a la dona a la Guàrdia Urbana de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona treballa per potenciar la presència de la dona al si del cos de policia barceloní i la seva promoció a dins de l’organització, amb aquest objectiu el mes de juny del 2012 es va institucionalitzar la Comissió de la Igualtat per a la dona a la Guàrdia Urbana. La mesura s’inscriu en l’aposta del Govern Municipal per convertir a la Guàrdia Urbana de Barcelona en una policia moderna de proximitat i vocació de servei als ciutadans, que sigui alhora un fidel reflex de la societat actual, en la qual la dona cada vegada assumeix un paper més rellevant en tots els àmbits de l’activitat empresarial, institucional i associativa.

 

La dona a la Guàrdia Urbana

La Secció de Vigilants i Guardes de l’Exposició de Barcelona i el Parc de Montjuïc va ser el primer cos policial amb personal femení amb el qual va comptar la ciutat, però només va existir des de desembre de 1928 fins a la fi de l’Exposició Internacional de Barcelona.

Les primeres dones que van entrar a la Guàrdia Urbana de Barcelona ho van fer l’any 1979, quan amb la promoció número 45 es van incorporar 20 guàrdies al cos de policia barceloní. Set anys després, el 1986 es va nomenar el primer comandament dona: una intendent i a començaments de l’any 1987 es van promocionar les primeres caporals.

A dia d’avui, 35 anys més tard, 318 dones integren la Guàrdia Urbana de Barcelona, el que suposa aproximadament un 10,8% del total d’efectius amb els quals compta el cos. En l’anàlisi de la integració d’aquestes 318 dones en les diferents escales de la Guàrdia Urbana la presència femenina continua essent baixa.





Paraules clau

dona/ policia/ seguretat/