L’alcalde Trias celebra l’acord amb la Generalitat per finalitzar les obres de l’Hospital del Mar, un centre “diferent que aposta per la recerca i la universitat” : Servei de Premsa

L’alcalde Trias celebra l’acord amb la Generalitat per finalitzar les obres de l’Hospital del Mar, un centre “diferent que aposta per la recerca i la universitat”

03/11/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, han presidit aquest dilluns la signatura de dos convenis entre les dues institucions i el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona (CMPS), que copresideixen, per d’una banda dotar de la inversió necessària la represa de les obres d’ampliació de l’Hospital del Mar i de l’altra, assegurar la seva sostenibilitat financera amb 66 milions, que aportarà la Generalitat per a afrontar el deute històric generat del 2008 al 2011. A l’acte també hi han pres part el conseller de Salut, Boi Ruiz, i la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, entre d’altres.

 

 

Per a la represa de les obres d’ampliació i remodelació d’infraestructures, aturades al 2010 per falta de finançament, les dues institucions han acordat destinar en total 72 milions d’euros, 30 milions per part del consistori, i els 42 restants que ja aporta la Generalitat. D’aquesta manera, les dues institucions responen al compromís comú de finalitzar aquestes obres d’un equipament prioritari per als veïns de la Barceloneta, de Ciutat Vella i de la ciutat de Barcelona.

Durant l’acte, l’alcalde Trias ha afirmat que l’Hospital del Mar “sempre ha estat un hospital diferent, perquè ha estat capaç d’apostar per la recerca i per la universitat”. “L’Hospital del Mar ha de seguir projectant-se en el futur. La història de la sanitat del nostre país no s’entén sense l’acord en aquest àmbit entre l’Ajuntament i la Generalitat”, ha explicat, i ha celebrat l’entesa entre les dues institucions a l’hora d’arribar al consens polític necessari per realitzar les obres. “Quan la Generalitat té una situació adversa i tenim aquest edifici per fer, crec que l’Ajuntament ha de col·laborar perquè això tiri endavant”, ha reblat.

L’estratègia conjunta entre ambdues administracions vers l’Hospital del Mar rau en el reconeixement del paper central del Consorci Parc de Salut Mar per a l’assistència en salut a Barcelona i la necessitat de garantir la modernització dels seus dispositius assistencials i la seva sostenibilitat financera.

La finalització de la primera fase de les obres de l’Hospital del Mar suposarà una millora de l’atenció sanitària que aquest centre presta als 300.000 ciutadans de Ciutat Vella i Sant Martí. A més, té un paper clau a la ciutat, no només pel seu alt impacte sobre l’assistència sanitària a la població, sinó també pel seu paper en la docència i la recerca científica.

Per part del consistori, l’aportació es farà des del 2014 fins al 2016. Al 2014 es destinaran 10 milions d’euros; al 2015, 5 milions, i al 2016, els 15 milions restants. Es preveu que la durada de les obres sigui de 20 mesos, i que es puguin reprendre durant el primer trimestre de 2015.

El projecte contempla un nou edifici de 15.000m2 que acollirà el servei d’urgències, un nou servei de radioteràpia i espais d’hospital de dia destinats a l’atenció de malalts en regim ambulatori.

L’acord per aquesta dotació pressupostària, inscrita en el conveni signat avui per la tinenta d’alcalde Sònia Recasens, i el president del Consell Rector del CMPS, Josep Maria Via, va aprovar-se divendres passat en el consell plenari de l’Ajuntament de Barcelona, per unanimitat de tots els grups municipals, amb l’objectiu de garantir la modernització dels seus dispositius assistencials.

De la seva banda, el departament de Salut de la Generalitat, intervenint a través del Servei Català de la Salut, ha establert diverses actuacions de suport al Consorci, que s’han plasmat en un segon conveni, signat avui per l’alcalde Trias i el conseller Boi Ruiz. El conveni acorda que, a través del servei Català de la Salut, es faran aportacions addicionals per al finançament de la totalitat del deute històric del Consorci generat del 2008 al 2011 per un import de 30.000.000 d’euros.

Aquesta nova aportació s’afegeix a les actuacions en vigor de suport al Consorci, que es concreten en les aportacions per al finançament d’obres d’ampliació i remodelació d’infraestructures del consorci amb un abast plurianual estès de l’any 2007 al 2026, per un import total de 42.000.000 d’euros, i en aportacions per al finançament del deute històric del CMPS generat del 2008 al 2011 amb un abast plurianual estès de l’any 2012 al 2015, per un import total de 36.000.000 d’euros.

 

Centenari de l’Hospital del Mar

L’Hospital del Mar és una institució emblemàtica de la ciutat, que ha vetllat per millorar la salut i la qualitat de vida dels ciutadans de Barcelona en els darrers cent anys. Precisament enguany l’hospital celebra el centenari, havent-se convertit, en aquest temps, en un dels pols més dinàmics de coneixement assistencial, docent i de recerca de la ciutat. Recentment ha estat distingit amb la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona.

És un hospital amb una completa oferta de serveis assistencials i d’activitat terciària, que s’acompanya de la innovació tecnològica que garanteix el desenvolupament de les pràctiques més avançades.

L’Hospital del Mar, present en l’IMIM i Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, té una de les produccions científiques més rellevants del país, amb el desenvolupament de projectes que apropen la ciència a l’aplicació diària en la salut de les persones a les qui atén.

L’Hospital compta amb 400 llits convencionals i 20 llits de crítics, 35 places d’Hospital de Dia, 21 boxes polivalents d’urgències, 69 consultoris, 21 gabinets diagnòstics, 10 quiròfans i 2 sales de parts.





Paraules clau

Alcalde Trias/ atenció a les persones/ Hospital del Mar/