Barcelona reforça les mesures per prevenir i fer front als desnonaments : Servei de Premsa

Barcelona reforça les mesures per prevenir i fer front als desnonaments

13/11/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona reforçarà les mesures per prevenir i fer front als desnonaments a la ciutat. El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha anunciat aquest dijous durant la celebració del ple extraordinari sobre les mesures per fer front a la problemàtica dels desnonaments que es redoblaran esforços per ajudar a les famílies afectades per la pèrdua d’habitatge.

“La nostra prioritat és que cap família perdi l’habitatge, per això tenen importància mesures preventives i, si malgrat aquestes mesures el perden, hem de garantir un sostre a on reubicar-los amb mesures reactives”. Vives ha explicat que durant aquest mandat, amb els diferents tipus d’ajuts que s’atorguen des de les Oficines d’Habitatge i Serveis Socials, s’ha ajudat a evitar la pèrdua de l’habitatge a 39.486 famílies, i, entre la Generalitat i l’Ajuntament, s’han destinat a aquests tipus d’ajuts quasi 50 M€.

Vives ha explicat que l’objectiu del govern és ampliar el parc públic d’habitatge de lloguer i lloguer social, on la gent paga en funció dels seus ingressos, per poder fer front a aquestes situacions. Segons el tinent d’alcalde, “es vol donar així resposta al principal handicap de la ciutat, que ha estat no disposar d’un parc públic per fer front a aquesta problemàtica estructural”. “Es tracta d’una problemàtica estructural fruit de la bombolla immobiliària i de polítiques equivocades que s’hauria d’haver començat a combatre fa 7 o 8 anys”, ha dit.

Vives ha reconegut que “si bé és segur que el que es fa no és suficient, també ho és que aquesta situació no se soluciona en tres anys, quan es parteix de zero, quan vostès –l’anterior govern– van actuar tard i malament”. “Ara és difícil resoldre-ho amb celeritat i que es vegin resultats d’un dia per l’altre”, ha subratllat.

El tinent d’alcalde ha explicat que l’ampliació del parc públic d’habitatge de lloguer (i de lloguer social) serà possible gràcies a les noves polítiques de sòl i habitatge impulsades pel govern, com el Pla Empenta, que ha permès disposar de 28 solars on construir habitatge assequible, amb un potencial de 2.067 habitatges a àrees com Can Batlló, Casernes de Sant Andreu o la Marina del Prat Vermell.

El tinent d’alcalde ha destacat que “per primer cop en més de 30 anys l’Ajuntament farà una gran aportació de fons pressupostaris per ampliar el parc d’habitatge”. Es tracta del Pla per destinar 100 milions d’euros per incrementar en 1.000 pisos el parc d’habitatge de lloguer assequible a la ciutat, gràcies a la construcció directe per part del Patronat Municipal de l’Habitatge (500 habitatges), a la compra de 300 habitatges per destinar a lloguer social (100 ja comprats o en fase de compra), o amb acords amb promotors socials (200 habitatges)

Vives també s’ha referit a l’actuació de xoc que es posa en marxa amb el programa de cessió d’habitatge per captar 200 habitatges en el mercat privat per destinar a lloguer social, que gestionarà la Taula d’Entitats del Tercer Sector i que té un pressupost de 6,3 milions d’euros.

Mesures que se sumen al programa d’inspecció, que consisteix en la detecció d’habitatges permanentment desocupats d’entitats bancàries, 398 habitatges potencialment buits als barris de Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i Besòs i el Maresme. El programa preveu fomentar la seva ocupació i en darrera instància, si es manté injustificadament la seva desocupació, sancionar aquesta situació.

El tinent d’alcalde ha anunciat noves mesures que s’adoptaran per reforçar i millorar els canals d’informació als ciutadans per fer més efectiva la possibilitat de canalitzar ajuts i alternatives i evitar situacions greus de vulnerabilitat. En aquesta línia, ha explicat que es planteja un nou servei d’atenció als desnonaments dins de les Oficines d’Habitatge. Segons ha explicat, es planteja la creació, en el marc de les Oficines d’Habitatge, d’un nou espai especialitzat en desnonaments amb la finalitat d’aconseguir que la informació, l’assessorament i el coneixement de les prestacions i programes arribi a totes les persones afectades, així com poder disposar de dades fidedignes, tipologies i casuístiques per tal de desenvolupar noves accions i programes.

 

Prop de 40.000 famílies han rebut algun tipus d’ajut aquest mandat

Antoni Vives ha desgranat la tasca feta durant aquest mandat per ampliar i millorar les prestacions que ofereix l’ajuntament (des de les Oficines d’Habitatge i des dels Centres de Serveis Socials) per tal d’evitar desnonaments i de donar resposta en el cas que aquests es produeixin.

a) A finals de 2010 el parc d’habitatge social (el subvencionat on es paga en funció dels ingressos) de la ciutat era de 1.140 habitatges. A finals de setembre del 2014, Barcelona disposa de 2.248 habitatges de lloguer social. Això suposa un increment del 97% i significa una aportació pressupostària per part de Qualitat de Vida que ha passat d’una inversió de 1,2M € al 2007, als 4,5M € de 2011, amb un increment del 252% respecte a l’anterior mandat.

b) Durant aquest mandat amb els diferents tipus d’ajuts que s’atorguen des de les Oficines d’Habitatge i Serveis Socials hem ajudat a evitar la pèrdua de l’habitatge a 39.486 famílies i, entre la Generalitat i l’Ajuntament, s’han destinat a aquests tipus d’ajuts quasi 50 M€.

c) Els ajuts directes dels Serveis Socials municipals per a les diferents problemàtiques vinculades a l’habitatge s’han incrementat molt, passant dels 1.275.914 € del 2010 als 1.829.155€ (a 31/08/2014)

d) Millora dels canals d’informació: convenis o protocols de col•laboració amb Tribunal Superior de Justícia; Col•legis professionals d’Advocats i Procuradors; Càritas; Observatori DESC i Plataforma Afectats per la Hipoteca (PAH).

e) Ampliació dels habitatges que es posen a disposició de la Mesa d’Emergències: 140 adjudicacions el 2010; 213 adjudicacions el 2013, el que significa un increment del 66 %.

f) Durant el mandat s’han posat 79 habitatges protegits a disposició de les entitats socials per tal de destinar a inclusió de persones i famílies amb alta vulnerabilitat social, que necessiten un alt grau d’acompanyament. Actualment la ciutat disposa de 452 habitatges d’inclusió gestionats per entitats. (increment del 85% respecte el 2010)

g) Posta en marxa de nous programes com la mediació en cas d’impagament de lloguer per tal d’evitar la pèrdua de l’habitatge. Dels 305 cassos estudiats, el 50% s’han resolt de forma favorable i per tant s’ha pogut evitar la pèrdua de l’habitatge.

h) Posta en marxa dels primers Centres d’acolliment temporal: El Centre d’Allotjament Temporal Familiar de Navas amb 25 unitats habitacionals; i el Centre de Hort de la Vila per a persones soles o parelles amb una capacitat de 90 places, pels que van passar 70 famílies i 139 persones respectivament, durant el 2013.

 





Paraules clau

atenció a les persones/ habitatge/