L’Ajuntament reforça les polítiques de prevenció de violència masclista entre els joves : Servei de Premsa

L’Ajuntament reforça les polítiques de prevenció de violència masclista entre els joves

24/11/2014

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la regidoria de Dona i Drets Civils, ha mantingut aquest darrer any una aposta ferma en l’abordatge i en la lluita contra la violència masclista vers les dones, així com en la millora constant dels serveis d’atenció a les dones i infants i adolescents que han viscut o viuen aquestes situacions.

Entre aquestes polítiques és important destacar l’important tasca de prevenció entre els i les joves pet tal d’augmentar la conscienciació entorn a la presència de la violència masclista en la quotidianitat a través de la identificació de valors, actituds i comportaments que són indicadors d’abús en les relacions afectives i interpersonals entre nois i noies.

Per aquest motiu l’Ajuntament engega aquesta setmana una campanya de comunicació per donar a conèixer els serveis municipals d’atenció per violència masclista com són el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), o el Servei d’Atenció a Homes per la promoció de relacions no violentes (SAH). L’objectiu principal és conscienciar els i les adolescents sobre violència masclista i sobre els recursos que tenen al seu abast nois i noies que pateixen aquesta forma de violència entre el seu entorn socioafectiu.

 

Aquesta campanya està dirigida específicament a:

– Adolescents entre 12 i 17 anys, que viuen o han viscut violència masclista en les seves relacions afectives o altres manifestacions de violència masclista, sense estar implicats mare o pare, ni actual parella de la mare:
* situació de violència masclista exercida per una persona maltractadora que no té cap relació amb els pare o la mare o persones cuidadores.
* Situació de violència masclista per no comportar-se conforme els estereotips de masculinitat-feminitat dominants (bullying d’origen sexista)

– Adolescents de l’entorn de les víctimes directament afectades per la violència masclista (família o amistats)

 

La campanya vol transmetre frases o missatges que facin identificar-se a la víctima en una determinada situació que ella no detecta com a violència, a través del llenguatge que utilitzen a les xarxes socials com Facebook, WhatsApp o Twitter. Com per exemple frases de l’estil com “si diu que està gelós és perquè t’estima”, “deixar que revisi el meu mòbil és prova del meu amor”, “donar contrasenyes i usuaris és un acte d’amor”, etc.

Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils ha explicat que “la violència masclista té moltes maneres d’exercir-se, i molt sovint la primera mostra és el llenguatge que utilitzem a l’hora de relacionar-nos. Els joves actualment tenen moltes plataformes digitals de comunicació que els serveixen per relacionar-se entre ells, i per aquest motiu hem volgut utilitzar el format d’aquestes xarxes socials per fer més atractiva aquesta campanya per als joves, i poder donar a conèixer els serveis que tenen al seu abast en el cas que estiguin patint algun tipus de violència de gènere”.

La regidora també ha recordat que “durant aquests anys s’han consolidat els tallers que es realitzen entre els escolars de la ciutat a través del programa Paranys de l’Amor i que serveixen per identificar elements de relacions afectivosexuals abusives, estereotips de gènere, conductes agressives, i qualsevol forma de violència masclista entre els joves”. L’any 2013 es van realitzar en 32 centres de educatius de la ciutat, i van participar 1.748 (934 noies i 814 nois), el que suposa un augment del 24,68% respecte l’any anterior, i es van realitzar 85 tallers, un 14,9 % més que l’any 2012, que equivalen a 372 hores.

 

Eines en contra del ciberassetjament

La Regidoria de Dona i Drets Civils també engegarà, a través del Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones (CIRD), un recurs pedagògic adreçat a professionals de l’educació formal i informal que treballin amb grups de joves d’entre 12 i 18 anys, per tal de prevenir les violències de gènere a l’espai virtual. Aquest recurs vol posar en circulació diferents eines que contribueixin a despertar una consciència crítica entre els i les joves pel que fa als usos de les TIC i les xarxes socials, i oferir un marc d’anàlisi i reflexió on es vinculin alguns d’aquests usos amb comportament sexistes o possibles situacions de risc pel que fa als diferents tipus de violència masclista.

El nou recurs vol promoure entre els nois i noies conductes preventives davant el ciberassetjament i reforçar la capacitat de decisió i l’autonomia de nois i noies pel que fa a les diverses opcions que ofereixen les xarxes socials.

 

Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones

En el marc de la celebració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, l’Ajuntament celebra la IX edició del Premi 25 de Novembre que es lliuraran demà, a les 18:00 hores, en el Saló de Cent.

Aquest premi té com a finalitat donar suport a aquelles iniciatives que duen a terme les associacions, les entitats i els grups de la ciutat per fer de Barcelona una ciutat lliure de violència masclista i contribuir a la promoció d’unes relacions equitatives i respectuoses entre homes i dones.

L’edició d’enguany vol premiar aquelles iniciatives que tinguin per objectiu l’atenció i la prevenció de la violència masclista en l’entorn digital i per mitjà de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). La violència masclista està prenent noves formes d’expressió i noves manifestacions dins del món digital, que s’estan identificant com a ciberassetjament a adults, ciberassetjament a infants i adolescents o grooming, el sexting, la sextorsió, etc, o violències 2.0, i que consisteixen en diferents formes d’assetjament psicològic, moral, sexual, o econòmic. Aquestes formes de violència tenen un impacte amplificador a través de les xarxes i més permanència al llarg del temps, cosa que provoca efectes importants.

Per aquest motiu els premis valoraran: la promoció de continguts no sexistes i amb perspectiva de gènere en el disseny i l’elaboració de productes d’Internet i xarxes socials; creació i desenvolupament d’eines virtuals, aplicacions o recursos d’Internet que col•laborin en la prevenció del ciberassetjament i altres formes de violència masclista en l’entorn d’Internet i facilitin un ús responsable i segur de les TIC; la detecció i identificació de les diferents formes de violència masclista exercides a través de les tecnologies de la informació; donar eines per a l’apoderament, l’autoprotecció i la utilització segura de les TIC, en especial a l’hora d’establir relacions afectivosexuals, que potenciïn l’autonomia i l’ús lliure dels entorns virtuals; l’orientació i atenció a dones que viuen o han viscut situacions de violència masclista 2.0, en especial en el mateix entorn d’Internet; la promoció d’accions educatives que tinguin com a objectiu la prevenció de les relacions abusives en l’entorn d’Internet adreçades de manera prioritària a infants, adolescents i joves; i l’impuls de campanyes de sensibilització per mitjà d’Internet i les xarxes socials, per a l’eradicació de qualsevol forma de violència masclista i en especial de la violència 2.0.

L’Ajuntament de Barcelona, per commemorar aquest Dia Internacional penjarà el símbol de la lluita contra la violència masclista, el llaç lila, en el balcó de l’Ajuntament i els districtes de la ciutat recorden aquesta data amb tot un seguit d’actes organitzats entre els Consell de Dones i les entitats per conscienciar a la ciutadania sobre la violència de gènere.

Aquests actes s’emmarquen en les polítiques dutes a terme des de l’Ajuntament de Barcelona a través de la regidoria de Dona i Drets Civils en el marc del Pla Municipal per a la igualtat d’oportunitats real i efectiva entre dones i homes.

Aquest Pla Municipal té l’objectiu de millorar les intervencions per eradicar la violència masclista en totes les seves manifestacions, des de la intervenció integral, reforçant l’estructura i model de prevenció i atenció a través sobretot d’estratègies de sensibilització ciutadana front la problemàtica de la violència masclista ja que la violència contra les dones està profundament arrelada a les estructures socials, i si no s’incideix sobre aquestes, la violència no desapareixerà.

S’encendran de color lila les fonts de passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes (a l’Eixample), la Font Màgica (a Sants-Montjuïc), la Font de Manuel de Falla (al parc de Josep Maria Serra i Martí, a Nou Barris), la Font de Rieres d’Horta (al parc del mateix nom, a Horta-Guinardó), la Font de Can Fabra (a la plaça del mateix nom, a Sant Andreu), i el Castell de Torre Baró. Les fonts mantindran els seus horaris habituals.

Aquesta iniciativa forma part del treball endegat des del Consistori en resposta a les peticions de diverses entitats i organitzacions que reclamaven efectes de llum a elements simbòlics de la ciutat amb motiu de celebracions o diades concretes. L’Ajuntament ha establert un calendari per ordenar la il•luminació d’elements emblemàtics i fonts ornamentals de Barcelona en dates assenyalades, d’acord amb diverses entitats, associacions i amb un treball transversal des del comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme i Hàbitat Urbà, des de departaments com Cicle de l’Aigua – per les fonts-, Paisatge Urbà – pel criteri de façanes i elements ornamentals- o Serveis Urbans i Energia – per criteris d’eficiència energètica i il•luminació en general de la ciutat-.

Des de l’Ajuntament de Barcelona s’està realitzant un abordatge de la violència masclista des de la transversalitat i tenint en compte que adopta múltiples formes que requereixen respostes específiques i diverses. Entenent la violència masclista com a un fenomen estructural, l’Ajuntament destinarà els recursos necessaris per abordar-lo des de respostes específiques i diverses: la transversalitat, la coordinació i la cooperació interinstitucional i interdepartamental; la integralitat; la participació i corresponsabilització; l’accessibilitat la proximitat en les intervencions contra la violència vers les dones, tot contemplant la diversitat dels col•lectius femenins de Barcelona; la qualitat de la resposta; el coneixement de la realitat; i la millora del coneixement de serveis.

 

Alguns actes de districtes:

 

Ciutat Vella
– 25 de novembre, d’11.00 a 12.00 hores, (Rambla del Raval), Acte contra la Violència vers les dones: L’activitat vol ser un homenatge per part de les dones del Raval a les dones víctimes de la violència masclista. Activitats musicals, mural participatiu i homenatge amb encesa d’espelmes. Organitza: RavalDona, Taula de Dones del Raval
– 25 de novembre, de 10.00 a 21.00 hores, (Carrer Avinyó), Globus contra el sexisme. Col•laboració en la visibilització de la diada contra la violència; instal•lació de globus lila amb missatge contra la violència a totes les botigues del carrer Avinyó i repartiment de llaços confeccionats per la gent gran. Organitza: AVC Avinyó amb la col•laboració del Casal de Gent Gran Pati Llimona

 

Eixample
– Fins el 25 de novembre Exposició “Entre fils” a la sala d’exposicions Àlex García, organitzada per la Comissió de Dones del Pla Comunitari de la Sagrada Família i Centre Cívic Sagrada Família

 

Sants-Montjuïc
– Dimarts 25 de novembre, a les 18 hores, encesa d’espelmes al pati del Centre Cívic Font de la Guatlla organitzada pel Grup de Dones de Font de la Guatlla
– Dimarts 25 de novembre, a les 19 hores, xerrada sobre el llibre homònim, Les Dones de 1714, a càrrec de la seva autora Patricia Gabancho, en el Centre Cívic Casa del Rellotge
– Divendres 28 de novembre, a les 19:00 hores, acte unitari promogut pel Consell de les Dones del Districte. La Corrala, projecte de Teatre Comunitari i narració oral de les dones de La Marina a la Sala Pepita Casanellas.

 

Les Corts
– Dijous 27 de novembre, a les 19:00 hores, xerrada Violència de Gènere 2.0 a la seu del Districte de Les Corts

 

Sarrià-Sant Gervasi
– Dissabte 29 de novembre, a les 19:00 hores, acte institucional del Dia internacional contra la violència envers les Dones a la plaça de la Vila del districte amb l’encesa d’espelmes i actuació del grup Dona Cançó.

 

Gràcia
– Dimecres 26 de novembre, a les 17:00 hores, a l’Associació de Veïns i Veïnes Coll-Vallcarca, projecció del curtmetratge La Luisa no és a casa, i xerrada posterior a càrrec de l’autora Celia Rico. Organitza PIAD de Gràcia amb la col•laboració de Dones del Coll.

 

Horta-Guinardó
– Dimarts, 25 de novembre, a les 18 hores, jardí de la Biblioteca Horta-Can Mariner, acte commemoratiu del dia Internacional per a l’eradicació de la Violència vers les dones: homenatge i lectura del Manifest i interpretació musical en memòria de les víctimes de violència masclista. Recordatori de les víctimes del 2014. Com a cloenda de l’acte hi haurà una performance ‘Fils de Vida’. S’alliberarà la figura femenina de la teranyina. Organitza el Consell de les Dones d’Horta-Guinardó.
– Divendres, 28 de novembre, a les 20:30 hores, al Casal Font d’en Fargues, ‘Divendres Cultural: La Violència de Gènere’. Espectacle de Dansa ‘Dones en llibertat’, a càrrec de Les Dones de Blanc.

 

Nou Barris
– Dimarts, 25 de novembre, a les 17:00 hores, a la plaça Virrei Amat, acte Dia Internacional contra la Violència de Vers les Dones a Nou Barris amb la lectura del manifest redactat per les entitats de dones del districte

 

Sant Andreu
– Dimarts, 25 de novembre, a les 17:30 hores, a l’Espai Via Barcino, Taller de gènere i interculturalitat. Teatre periodístic: desmuntant estereotips de gènere i diversitat cultural. Organitzat per Espai d’Acollida i Banc del Temps de Trinitat Vella amb la col•laboració de la Xarxa Antirumors, Espai Via Barcino i PIAD del Districte de Sant Andreu.

 

Sant Martí
– Dimecres, 26 de novembre, a les 18:00 hores, el Consell de Dones del Districte, organitza El Projecte Graffit, l’acte unitari al voltant del 25 de Novembre, Dia Internacional contra la Violència de Vers les Dones. Es realitzarà un Grafit a la Plaça de la Farinera. Al seu voltant es desenvoluparan un seguit d’activitats de sensibilització que dinamitzaran aquesta aposta reivindicativa.Compartiu aquest contingut