Ajuntament i entitats creen una xarxa per a la inserció laboral en el mercat ordinari de les persones amb discapacitat : Servei de Premsa

Ajuntament i entitats creen una xarxa per a la inserció laboral en el mercat ordinari de les persones amb discapacitat

02/12/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) de l’Ajuntament de Barcelona i set entitats amb una llarga trajectòria en el camp de la inserció laboral de les persones amb discapacitat han acordat crear una xarxa comú per a impulsar la inserció laboral de les persones amb discapacitat en mercat ordinari de treball a la ciutat.

La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni, ha signat el conveni de col·laboració amb les entitats Ecom, Acapps, Aura, Joia, Acidh, Tres Turons i Fundació Catalana Síndrome de Down. Totes elles compten amb gran experiència en promoure la inserció laboral de les persones amb discapacitat en el mercat ordinari.

Durant l’acte de signatura, la regidora ha explicat que aquest conveni es basa “en el convenciment que el treball col·laboratiu entre el govern local i el tercer sector més capdavanter en l’àmbit de la inserció esdevé una estratègia eficaç per a l’impuls de la inserció laboral de les persones amb discapacitat en el mercat ordinari de treball de la ciutat”.

L’objectiu de la nova Xarxa Barcelona d’Inserció Laboral en el mercat ordinari és unificar criteris i impulsar accions conjuntes que ajudin a millorar les pràctiques per a la inserció en el mercat ordinari de persones amb discapacitat. Alhora, el conveni es proposa millorar la formació dels professionals i de les empreses en aquest àmbit.

La Xarxa tindrà una estructura composta per un consell director format per la regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats i els presidents de cada entitat; i un comitè gestor, amb una coordinadora i els directors de serveis de les entitats. Alhora, es comptarà amb un equip de professionals.

 

Compromís de l’ajuntament          

Al juny de 2012, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar, en el plenari municipal, la Declaració institucional en motiu “del perill de la continuïtat de les polítiques d’ocupació per les persones amb discapacitat”, on es refermava el compromís municipal per a afavorir la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió i per a promoure la formació i l’ocupació de les persones amb discapacitat.

Fruit d’aquell compromís, es va proposar la creació d’un grup de treball sobre la inserció laboral de les persones amb discapacitat en el mercat ordinari. Durant el 2013, el grup de treball, composat per 27 membres representants d’entitats, serveis i experts, van treballar en la proposta de recomanacions, entre els que es destacava la necessitat de construir un model ‘Barcelona’ per a la inserció en el mercat ordinari, una idea que ha conclòs amb la creació d’aquesta nova xarxa.

L’Equip d’Atenció Laboral, de l’Institut de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, va crear-se l’any 1985. Des de llavors, ha atès més de 7.900 persones. A l’any 2013, aquest servei ha aconseguit 260 contractacions en l’empresa ordinària. A 30 de juny de 2013, la població de Barcelona amb discapacitat reconeguda representa un 8,2% respecte del total de la població de la ciutat, és a dir, més de 132.500 persones.

 

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Com cada any, Barcelona se suma a la celebració internacional del Dia de les Persones amb Discapacitat, una efemèride que se celebra a tot el món el dia 3 de desembre. Enguany, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un programa  d’activitats, que s’ha estat desenvolupant durant el mes de novembre, i que seguirà realitzant-se durant aquest mes de desembre.

Aquest 2014, seguint la tònica d’altres anys, les activitats han estat organitzades de manera conjunta per les entitats de persones amb discapacitat i l’Ajuntament, a través dels Districtes i amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

Es tracta d’una programació on les persones amb discapacitat són les protagonistes, i tots els ciutadans i ciutadanes són convidats a participar-hi. Exposicions, tallers, xerrades, passis de pel·lícules i activitats esportives són algunes de les propostes recollides.

La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni, ha explicat que en aquest programa “s’ha volgut incloure Activitats de caire lúdic però també trobades per reflexionar sobre algunes de les qüestions que més preocupen i interessen a aquestes persones, com l’autonomia i la vida independent o la sexualitat”.

També hi ha activitats de sensibilització adreçades al conjunt de ciutadania, tallers i exposicions que ens mostren els productes elaborats pels usuaris dels centres ocupacionals, i fins i tot trobades multitudinàries on tothom està invitat a participar, com la macrosessió de zumba a Sarrià, o el lipdub a Sant Andreu.

Aquest any, a més, s’ha unificat la comunicació de la campanya, per tal de dotar de més força a aquest esdeveniment i d’arribar a més persones perquè coneguin la realitat i les necessitats d’aquest col·lectiu, i, tal i com correspon a la filosofia d’aquesta efemèride, han estat persones amb discapacitat les que han dissenyat les imatges de la campanya als diferents cartells o fullets i a la comunicació online. Productes que, a més, seran accessibles perquè totes les persones puguin accedir a la informació.

Enguany, els autors de la imatge del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat han estat els usuaris/es amb discapacitat intel·lectual del Centre Ocupacional Les Corts.

 

La imatge de la campanya, feta pels usuaris del Centre Ocupacional Les Corts

disc

 

 

ACTES DEL DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT PER DISTRICTES

INFO: http://w110.bcn.cat/BarcelonaAccessible/Continguts/DiaInternacionalPersonesambDiscapacitat2014.pdf

 

 





Paraules clau

atenció a les persones/ discapacitats/