El Districte de Sants-Montjuïc obre un procés de participació ciutadana sobre el pla d’usos del Poble-sec : Servei de Premsa

El Districte de Sants-Montjuïc obre un procés de participació ciutadana sobre el pla d’usos del Poble-sec

12/12/2014Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Districte de Sants-Montjuïc, juntament amb el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, obren aquest dissabte un procés de participació ciutadana sobre el pla d’usos del Poble-sec, que està en procés d’elaboració. Dissabte, se celebra una primera jornada de caràcter informatiu i participatiu oberta i al carrer. Es desenvoluparà entre les 11 del matí i les dues de la tarda a les places dels Ocellets i del Sortidor, i l’objectiu és informar per una banda sobre el projecte d’aprovació d’un pla d’usos per al barri del Poble-sec, sobre les característiques d’aquest tipus de regulació, i per una altra banda, de començar a recollir les opinions dels participants sobre diferents aspectes que tenen relació amb aquest pla:

– La convivència entre els establiments de pública concurrència (que són el tipus d’establiment que es regula en un pla d’usos), i el descans veïnal.

– Les zones amb més densitat d’establiments.

– La convivència i el model comercial del barri

La segona i la tercera jornades participatives estan dissenyades amb format debat ciutadà i es desenvoluparan totes dues al centre cultural Albareda, al carrer d’Albareda, 22. Tindran lloc els dies dimecres, 17 de desembre, a dos quarts de set de la tarda, el primer debat, i dijous 8 de gener també a dos quarts de set de la tarda el segon debat ciutadà.

El 30 d’octubre passat es va constituir el Grup Impulsor del Pla d’Usos, que està format per representants de l’Ajuntament, i representants d’entitats i col·lectius del Poble-sec. Aquest grup és l’encarregat d’impulsar aquest procés de participació, per recollir la visió ciutadana, i engrescar el veïnat a participar i vetllar per la qualitat i la transparència del procés.

El Districte de Sants-Montjuïc, per la seva banda, considera una necessitat per al barri del Poble-sec dotar-lo d’un pla d’usos que permeti regular la implantació d’establiments de pública concurrència, atès que aquest barri ha viscut en els darrers anys un increment notable d’aquest tipus d’activitat econòmica. Per tal d’establir mecanismes que permetin equilibrar l’activitat econòmica amb la vida i les necessitats d’un barri amb veïns, el Districte de Sants-Montjuïc ha decidit impulsar tot un seguit de normes que permetin ordenar millor l’activitat. L’objectiu que es planteja el Districte de Sants-Montjuïc, doncs, és evitar els impactes negatius que determinades activitats poden generar en els barris, i afavorir una millor convivència entre aquestes activitats i la vida veïnal del Poble-sec. El pla d’usos, al mateix temps, persegueix l’objectiu de dotar de seguretat jurídica les activitats econòmiques implantades al territori.

Així doncs, el 26 de setembre passat es va decretar la suspensió de llicències i comunicats per tal d’iniciar la redacció del pla i per evitar que durant la redacció i la tramitació es generi una petició de llicències i d’autoritzacions que invalidi els objectius que persegueix el pla. Els establiments afectats per aquesta suspensió i que seran regulats a través del nou pla d’usos són els següents:

– Exhibicions o espectacles realitzats en recintes coberts

– Activitats musicals

– Activitats de restauració

– Activitats de jocs i atraccions, excepte les ludoteques

– Activitats audiovisuals

– Bodegues

– Comerç alimentari amb degustació

– Orxateries i gelateries (encara que no tinguin degustació)

– Menjars preparats

Aquesta suspensió de llicències també afecta les sol·licituds de llicències per obres de reforma dels locals dels establiments afectats si aquestes obres suposen un augment de l’aforament de l’establiment.

 

 

Per altra banda, la suspensió afecta tot el barri del Poble-sec tret de les parcel·les situades amb front a l’Avinguda del Paral·lel, amb l’excepció de les edificacions independents situades en carrers adjacents en relació a l’Avinguda del Paral·lel (edificis situats als carrers Lleida 3, Tamarit 79-81 i 83, Concòrdia 4, Tapioles 1-13 i Poeta Cabanyes 2-12).

En els darrers anys, el barri del Poble-sec s’ha vist afectat per un augment significatiu de les activitats de concurrència pública, com a conseqüència de les restriccions imposades per plans d’usos d’altres districtes propers, però també a partir dels usos turístics que es deriven de l’obertura de la muntanya de Montjuïc, així com per la proximitat del recinte firal.

El Districte de Sants-Montjuïc ha portat a terme diferents actuacions al llarg d’aquest mandat al Poble-sec, amb l’objectiu de conciliar millor la vida veïnal amb l’activitat cada vegada més gran de pública concurrència. Entre les accions dutes a terme destaca el decret de restricció horària de les botigues d’aliments del barri, que va aprovar l’abril de 2013 i que afecta aquells establiments de venda d’alimentació que no superen els 150 m2 de superfície. El Districte també està treballant en una regulació singular de terrasses l’entorn del carrer Blai, una de les zones del barri amb activitat d’oci nocturn, on s’ha començat a incrementar les inspeccions.

Pel que fa a habitatges d’ús turístic, i d’acord amb el Pla Especial Urbanístic que s’ha aprovat inicialment aquesta tardor, al barri del Poble-sec no es podran obrir nous allotjaments d’aquestes característiques. Aquesta limitació de creixement zero és la que estableix el pla per a tota la ciutat.

Paraules clau

Poble-sec/