Barcelona serà la primera ciutat d’Europa amb els seus mercats cardioprotegits : Servei de Premsa

Barcelona serà la primera ciutat d’Europa amb els seus mercats cardioprotegits

15/12/2014

Raimond Blasi, Regidor-President de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, i Josep Brugada, President de l’Associació Barcelona Salut, han signat avui al mercat de Santa Caterina, un conveni per cardioprotegir els mercats municipals de la ciutat mitjançant la instal·lació d’aparells desfibril·ladors, a disposició de qualsevol ciutadà davant d’una necessitat terapèutica.

La primera fase d’aquest programa de salut pública es posarà en marxa en vuit dels 43 (39 alimentaris i quatre no alimentaris) mercats distribuïts per diferents districtes de la ciutat. Els mercats on s’iniciarà la implantació són: mercat de Santa Caterina, mercat de Sants, mercat de la Concepció, mercat de la Guineueta, mercat del Guinardó, mercat de Provençals, mercat de la Llibertat, mercat dels Encants Barcelona. L’objectiu és completar en una segona fase durant 2015 la resta d’establiments.

Aquesta iniciativa, pionera a Europa, s’emmarca dins del programa “Barcelona, ciutat cardioprotegida” que es va presentar al mes de març a l’Ajuntament, per tal de convertir Barcelona en la primera gran ciutat del món amb cardioprotecció integral. Aquest programa va començar amb la instal·lació de desfibril·ladors a 100 farmàcies de la ciutat i a finals d’agost es va posar en marxa també la cardioprotecció de quatre estacions de la Línia 1 del metro, en una prova pilot. En aquests mesos els desfibril·ladors d’ús públics distribuïts en aquestes ubicacions,  ja s’han fet servir davant de quatre episodis cardíacs.

En aquesta iniciativa als mercats participa el Banc de Sabadell com patrocinador principal, i Philips, fabricant d’aquests aparells cardíacs d’alta tecnologia.

 

Actuació ràpida, dins dels 10 minuts posteriors a l’atac de cor

Les malalties cardiovasculars causen el 30% de la mortalitat total al món i constitueixen un problema de salut pública de primer ordre, amb incidència en persones de qualsevol edat i condició. Segons dades oficials, l’any 2012 es van comptabilitzar 3.420 morts sobtades a Catalunya, xifra 16 vegades superior a la de morts en accidents de trànsit. A banda de la prevenció i la difusió d’hàbits saludables, una manera eficaç d’evitar-les és la disseminació de desfibril·ladors en espais públics, que puguin ser utilitzats dins dels 10 minuts posteriors a la crisi cardíaca, que són decisius.

 

 Compartiu aquest contingut