Trias destaca la importància de la literatura “com a evasió, porta d’accés al coneixement i una de les millors eines per recuperar la memòria històrica” : Servei de Premsa

Trias destaca la importància de la literatura “com a evasió, porta d’accés al coneixement i una de les millors eines per recuperar la memòria històrica”

22/12/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona Xavier Trias ha participat aquesta vespre a la 64a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, que ha tingut lloc al Gran Teatre del Liceu. La Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, és una vetllada cultural amb més de seixanta anys d’història en el transcurs de la qual es lliuren alguns dels premis literaris i comunicatius més rellevants de la cultura catalana.

 

 

A l’acte també han participat el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; i la presidenta d’Omnium Cultural, Muriel Casals; i ha comptat amb l’assistència del tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, entre d’altres.

Durant la seva intervenció, l’alcalde ha posat en valor que “la literatura és un element fonamental de la ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, que estem construint entre tots” i ha destacat que “ens convé donar a conèixer més els nostres autors, i posar de manifest la importància de la literatura. Com a evasió, com a porta d’accés al coneixement i com una de les millors eines per recuperar la memòria històrica”.

Trias ha remarcat que “la cultura és l’ànima d’aquesta ciutat i una eina bàsica de generació d’activitat econòmica i creació d’ocupació. Per a Barcelona la cultura és una prioritat estratègica” i ha recordat que l’Ajuntament està preparant la candidatura de Barcelona com a Ciutat Creativa UNESCO de la Literatura, “estic segur que iniciatives consolidades en l’àmbit literari com és aquesta magnífica Nit de Santa Llúcia, ens ajudaran a aconseguir-ho”.

L’alcalde ha ressaltat que “hi ha moltes ocasions en què Barcelona exerceix amb tot el seu potencial de capital de Catalunya i de la catalanitat i aquesta vetllada és una d’elles” i ha assenyalat que “avui Barcelona exerceix aquesta responsabilitat donant suport als nostres escriptors i escriptores, a la nostra llengua i a la nostra cultura, en aquesta vetllada tan entranyable”.

Xavier Trias ha expressat que aquest any amb la celebració del Tricentenari “Barcelona ha liderat, en col•laboració amb moltes altres ciutats i pobles del nostre país, un ampli ventall de propostes que ens han ajudat a reflexionar d’on venim i a on anem. A lligar passat, present i futur” i ha afegit que “aquesta Nit de Santa Llúcia complementa molt bé aquest any tan intens, en què hem refermat la nostra implicació i compromís amb Catalunya”.

L’alcalde, a més de felicitar els guardonats de la Nit de Santa Llúcia d’enguany, també ha tingut unes paraules de reconeixement per Òmnium Cultural, entitat a la que l’Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural l’any 2011. “La Barcelona i la Catalunya d’avui no serien el que són sense aquesta tasca de resistència i de defensa a favor de la nostra identitat nacional que Òmnium encapçala”.

Trias ha ressaltat que “al llarg de més de 50 anys, Òmnium ha promogut la normalització del català, l’ha reivindicat com a llengua vehicular a les escoles, i ha fet possible que la nostra cultura i el català arribessin a tothom, també a la població nouvinguda” i ha finalitzat “avui Òmnium és una de les entitats que millor canalitza la demanda de la gran majoria de catalans que volem decidir democràticament el nostre futur”.





Paraules clau

Alcalde Trias/ cultura/ literatura/