La Guàrdia Urbana de Barcelona duu a terme el dispositiu “Jugar Segur” per garantir que les joguines compleixin la normativa : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana de Barcelona duu a terme el dispositiu “Jugar Segur” per garantir que les joguines compleixin la normativa

03/01/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Del 1 de desembre fins al 5 de gener, l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Guàrdia Urbana de Barcelona duu a terme una nova edició del dispositiu “Jugar Segur”, un operatiu policial d’inspeccions a locals que té com a objectiu garantir que les joguines que es venen als diferents establiments de la ciutat compleixen les normatives corresponents.

 

 

Amb motiu de les festes de Nadal i de la celebració de Reis, els establiments “multi preu” augmenten la seva oferta amb productes relacionats amb les festes de Nadal i un dels productes que exigeixen un control especial durant aquestes dates són les joguines. Es important tenir en compte que aquest tipus de productes han de complir unes normes bàsiques de seguretat i convé, abans d’adquirir-ne un, fixar-se que s’ajustin a aquests requisits.

Durant aquest període és el moment idoni per controlar que les joguines a l’abast del comprador tinguin en compte un seguit de normes de seguretat i etiquetatge, per tal de garantir el dret a la protecció i la seguretat dels consumidors, tal i com estableix l’article 121-2 a) de la Llei 22/2010, del Codi de consum de Catalunya. Per aquest motiu els agents de la Guàrdia Urbana realitzen aquest dispositiu on inspeccionen diferents tipus d’establiments dels deu districtes de la ciutat, per tal d’assegurar que les joguines que es venen no representin cap risc ni per la integritat ni per la salut dels més petits i per garantir que tinguin en compte un seguit de normes de seguretat i etiquetatge. Les actuacions es fan de manera conjunta amb Inspecció de Treball, el Cos Nacional de Policia-UCRIF i amb col•laboració amb l’Agència Catalana del Consum.

Els objectius del dispositiu són:

– Augmentar la seguretat dels infants, mitjançant la inspecció i control de joguines que estan a la venda, assegurant que compleixen la normativa vigent en aquesta matèria

– Comprovar les normes de l’establiment en relació a l’activitat i normes municipals, així com la normativa específica dels locals de joguines

El joc és un aspecte essencial per al desenvolupament infantil i les joguines són recursos molt útils per estimular les habilitats dels nens, però en el moment de triar-les s’ha de protegir seguretat dels més petits, ja que algunes joguines, poden tenir riscos per la seva integritat i salut. Les lesions poden ser ocasionades per asfixia, caigudes, ennuegament, estrangulació, lesions oculars, cremades fins i tot enverinament per pintures amb productes tòxics com pot ser el plom.

A dia d’avui, el balanç provisional és de 20 establiments inspeccionats i 5.052 joguines immobilitzades, el doble que l’any passat. A banda s’han posat 19 denúncies per incompliments de la normativa.

Els agents actuen sobre les joguines no apropiades o perilloses, les que tenen defectes d’etiquetatge, les que no compten amb els advertiments corresponents o aquells productes “alertats” per l’Institut Nacional de Consum (INC).

Joguines no apropiades o perilloses:
Per a menors de 3 anys: Joguines petites o amb peces separables; joguines amb parts trencables; globus de làtex; embolcalls de plàstic de joguines.
Per menors de 8 anys: Joguines amb puntes o vores filoses; joguines elèctriques amb elements que s’escalfin; joguines amb substàncies tòxiques; joguines que puguin atrapar els dits; joguines que es disparen i/o joguines sorolloses (pistoles de joguina, pistoles amb pistó pirotècnic o d’aire comprimit); joguines que puguin contenir pintura amb plom.

Defectes d’etiquetatge:
Totes les joguines que es comercialitzen al territori de la Unió Europea han de dur el marcatge de la Comunitat Europea, que ha d’estar col•locat de manera visible, llegible i indeleble a la joguina o bé en una etiqueta enganxada o en l’embalatge. A la joguina hi ha de constar: el nom, el nom comercial registrat o la marca comercial registrada i la seva adreça.

Advertiments:
Totes les joguines han d’indicar almenys l’edat mínima de l’usuari. A banda, les joguines que puguin resultar perilloses per a nens menors de trenta-sis mesos han de dur un advertiment específic clarament visible i llegible, fàcilment comprensible i de forma precisa.

Productes “alertats”:
Finalment els agents també es centren en detectar els productes alertats, aquells productes que l’Institut Nacional de Consum (INC) ha fixat que han de ser retirats del mercat.
Els productes que no compleixin la normativa es retiren o s’immobilitzen segons la gravetat dels incompliments. En el cas dels productes immobilitzats, l’Agència Catalana del Consum realitzarà un anàlisi i valorarà la necessitat de retirar aquestes joguines el mercat o de resoldre els incompliments.

 

Document relacionat

Vídeo (format MP4)





Paraules clau

guàrdia urbana/ Guàrdia Urbana de Barcelona/ joguines/ seguretat/