Barcelona reordena i millora set serveis de salut del districte de Ciutat Vella : Servei de Premsa

Barcelona reordena i millora set serveis de salut del districte de Ciutat Vella

09/01/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Salut i la Diputació de Barcelona han acordat la reordenació i millora de set serveis sanitaris que es troben repartits en diferents equipaments a Ciutat Vella i que presten servei en l’àmbit de ciutat i en l’àmbit del territori. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, han presentat avui la reordenació, acompanyats de la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, i de la Delegada de Salut de l’Ajuntament, Cristina Iniesta.

 

 

Els canvis proposats impliquen el trasllat o ampliació d’alguns dels serveis que ara operen a l’entorn del districte i que són el Centre d’Atenció i Seguiment Baluard; el Centre d’Urgències i Atenció Primària (CUAP) de Peracamps; les unitats de Malalties de transmissió sexual (MTS), de Medicina Tropical, de Salut Internacional i de Tuberculosi; i els centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) i d’Adults (CSMA) de Ciutat Vella.

Aquesta operació ha estat impulsada per la Delegació de Salut del consistori, el districte de Ciutat Vella i el Consorci Sanitari de Barcelona, i ha suposat l’acord conjunt amb els titulars de tots els serveis sanitaris que estan afectats en la reordenació: l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Català de la Salut, el Consorci Parc de Salut Mar i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que “integrar tots aquests serveis sanitaris al barri del Raval, també la sala Baluard que s’incorpora a la xarxa, ens permetrà donar més qualitat de servei a l’usuari i als veïns i veïnes de Ciutat Vella, que guanya 1.500 metres quadrats d’equipaments sanitaris, i això és molt important per a la qualitat assistencial”. L’alcalde ha agraït especialment als veïns del Raval la lluita “des de fa tants anys” per la qualitat del seu barri.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, per la seva banda, ha destacat que “en situacions complicades, s’han de pendre decisions complexes i hem de procurar per l’equitat del servei a tot el territori. Aquest és un dels nostres reptes. Ciutat Vella tenia un problema per manca d’espais i aquest moviment d’equipaments beneficia moltíssimes persones i els professionals que hi treballen”. El conseller ha remarcat que “la col·laboració de totes les administracions ho ha fet possible”.

Els canvis en els equipaments es produiran en cadena al llarg de 2015 i 2016, i començaran pel trasllat del CUAP Peracamps –ara situat a l’avinguda de les Drassanes, 13-15— a un local que ara està buit, propietat de l’Ajuntament de Barcelona, situat al carrer de Sant Oleguer, també al Raval sud.

Els Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) són dispositius sanitaris de proximitat que donen suport als equips d’atenció primària en la demanda d’atenció urgent. La ciutat de Barcelona compta amb 10 CUAP que funcionen les 24 hores del dia, tots el dies de l’any i garanteixen un alt nivell en la resolució de les malalties agudes i les descompensacions de les malalties cròniques.

El nou CUAP Peracamps, situat al número 17 del carrer de Sant Oleguer, comptarà amb una superfície d’uns 500 metres quadrats útils. Amb un pressupost d’1,19 milions d’euros que aporta l’Ajuntament de Barcelona, l’equipament serà condicionat per a convertir-se en aquest espai assistencial. A més del CUAP, en la primera planta en un espai de 1.250 metres quadrats s’hi traslladaran la Unitat de Malalties de Transmissió Sexual, la Unitat de Malalties Tropicals i Importades, i la Unitat de Tuberculosi que ara s’ofereixen des del CAP de Drassanes, l’adequació d’aquest espai requerirà d’un pressupost de 600 mil € que assumirà el CatSalut.

Alhora, l’espai que quedarà alliberat del CAP de Drassanes –avinguda de les Drassanes 17-21– s’adequarà per integrar els serveis de Salut Mental, tant els infanto-juvenils com d’adults de Ciutat Vella, que ara es troben al carrer Rec Comtal i a la Via Laietana respectivament. L’adequació del espais dels CAP Drassanes requerirà d’un pressupost de 400 mil € que serà assumit pel CatSalut i els operadors sanitaris.

Un cop alliberat l’equipament del CUAP Peracamps (traslladat de l’avinguda Drassanes al carrer Sant Oleguer), s’adequarà i es procedirà al trasllat del Centre d’Atenció i Seguiment Baluard en aquest espai, de 500 metres quadrats. L’equipament que ara ocupa el CAS Baluard quedarà totalment alliberat. El pressupost previst per la seva ubicació és de 500.000 euros, que aporta l’Ajuntament de Barcelona.

Els Centres d’Atenció i Seguiment en drogodependències (CAS) són recursos assistencials de drogues que treballen en dos nivells: oferint prevenció i reducció de danys a persones que encara no poden deixar el consum actiu de substàncies; i facilitant tractaments a usuaris que ja han iniciat el procés per a abandonar el consum de drogues (alcohol, heroïna, cocaïna, etc). A Barcelona hi ha 15 d’aquests centres, i la majoria ofereixen espais de consum supervisat, útils per evitar el consum al carrer, per vincular els usuaris al sistema sanitari i per a orientar-los a programes de tractament.

 

Fases de l’operació

Tota l’operació compta amb dues fases: la primera fase, que implica el trasllat i adequació dels espais del CUAP i del CAS Baluard, té un termini d’obres previst de 9 mesos. El cost total d’aquesta fase 1ª, que assumeix l’Ajuntament de Barcelona, és de 1,69 milions d’euros.

En una segona fase, que implica l’adequació de la primera planta del local del carrer Sant Oleguer i la remodelació dels espais del CAP Drassanes per a la ubicació dels serveis de salut mental, està previst que el CatSalut inverteixi 1,0 milió d’euros per als projectes i les obres. Aquestes últimes tenen una previsió de termini d’uns 9 mesos.

Quan acabi l’operació, Ciutat Vella guanyarà 1.500 metres quadrats nous d’equipaments de salut per al servei dels veïns i veïnes del districte i de tota la ciutat.

 

Objectius de l’operació

Amb aquesta reordenació de serveis l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut donen resposta a la necessitat de millora dels equipaments de salut del Districte, aprofitant al màxim els recursos existents i potenciant l’atenció integral i la continuïtat assistencial.

Aquesta nova situació dels serveis sanitaris a Ciutat Vella garantirà la millora de l’accessibilitat dels usuaris als diferents equipaments, tant de ciutat com de districte. Així mateix, s’amplia en superfície i es millora la confortabilitat i la coordinació del CAS Baluard amb la xarxa sanitària, tal i com s’estableix en el Pla d’Acció de Drogues de l’Ajuntament de Barcelona.

Alhora, aquesta nova distribució garanteix la continuïtat, en el districte de Ciutat Vella, de les unitats de tractament de les malalties de transmissió sexual (MTS), les malalties tropicals i la tuberculosi. També s’aconsegueix integrar tots els serveis de salut mental de Ciutat Vella en el CAP Drassanes i la millora i ampliació del CUAP Peracamps.

 

 

 

Documents relacionats

Imatge 1/4
Imatge 2/4
Imatge 3/4
Imatge 4/4





Paraules clau

Alcalde Trias/ Ciutat Vella/ equpaments/ salut/