El barri de les Corts s’adhereix al projecte Radars, per prevenir l’aïllament i exclusió de la gent gran : Servei de Premsa

El barri de les Corts s’adhereix al projecte Radars, per prevenir l’aïllament i exclusió de la gent gran

10/01/2015

El projecte Radars s’amplia al barri de les Corts, al districte de les Corts, on ja funciona al barri de la Maternitat i Sant Ramon. Aquest projecte de prevenció té com a objectiu millorar la qualitat de vida de la gent gran que viu sola a la ciutat, i evitar-ne l’aïllament i l’exclusió social a partir de l’acció comunitària i la implicació de ciutadans voluntaris, veïns, i professionals de les entitats i dels comerços de proximitat. Específicament al barri de les Corts, es vol arribar a una població major de 65 anys de 10.071 persones, de les quals prop de 1.400 són persones més grans de 75 anys i que viuen soles, dins de la zona ubicada entre els carrers Travessera de Les Corts, Gran Via Carles III, avinguda Madrid i el carrer Riera Blanca.

 

En marxa el porta a porta al barri de les Corts

Des del desembre ja s’ha creat la Taula del Projecte Radars, amb la participació de les entitats i de les associacions de veïns i comerciants El Racó de les Corts, l’associació de veïns Camp Nou i l’associació de veïns Les Corts Sud. També s’ha posat en marxa els “radars comercials”, amb col•laboració amb els establiments de proximitat participants en la xarxa de suport – en total s’hi han adherit 70 dels 98 comerços-, i s’ha iniciat el porta a porta a les comunitats de veïns, amb voluntaris de Creu Roja que informen del nou projecte i de les eines que l’Ajuntament posa a l’abast de tota la gent gran per acollir-s’hi, i que previsiblement s’allargarà durant el primer semestre de 2015. El projecte estarà plenament en marxa cap al juny de 2015.

 

El projecte Radars a tota la ciutat

El projecte Radars és un projecte d’acció comunitària en què intervenen l’Ajuntament de Barcelona, les entitats del tercer sector i la ciutadania a títol personal, per crear una xarxa de prevenció que busca evitar l’exclusió i l’aïllament de la gent gran que viu sola, sobretot aquelles persones que no compten amb una xarxa sòcio-familiar estable que els pugui cobrir les seves necessitats socials, d’afecte i amistat i que poden resultar invisibles al seu entorn.

En aquests moments, Radars ja està implementat en nou dels deu districtes de la ciutat i en 15 barris de Barcelona amb l’impuls conjunt de veïns, veïnes i comerciants a títol personal, entitats i institucions dels barris. Fa el seguiment de 489 persones grans, amb la col•laboració de 164 entitats de la ciutat, 642 radars veïnals i 324 radars comercials. Així mateix, gràcies a un conveni amb el Col•legi de Farmacèutics de Barcelona, unes dues-centes farmàcies de la ciutat s’han adherit al programa.

 

Un projecte d’acció comunitària

El projecte Radars persegueix com a objectius generals:

– Poder intervenir des de la prevenció (contribuint a l’eficàcia dels processos)
– Aconseguir coresponsabilitat de les entitats i de la ciutadania
– Tenir un major coneixement del funcionament de les dinàmiques veïnals, comunitàries, i de les xarxes i agents del barri/territori
– Fer difusió precisa de la cartera de serveis públics adreçats a la gent gran.
– Apropar i millorar la relació de l’administració Municipal i dels serveis Socials als ciutadans.

El projecte, coordinat des dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, compta amb la col•laboració d’ entitats, veïns i veïnes –radars veïnals i radars comercials– i altres serveis, per tal de vertebrar una xarxa comunitària que possibiliti realitzar aquesta detecció de la gent gran en risc d’aïllament i desenvolupar accions preventives per a que persones grans vulnerables que gaudeixen autonomia puguin continuar gaudint-la.

El projecte Radars té les seguents unitats de treball amb els diferents blocs de participació comunitària i d’intervenció professional:

– Porta a Porta
– Radars Veïnals i Comercials
– Plataforma de Seguiment Telefònic
– Espai de Valoració de situacions de risc d’exclusió social
– Taula del Projecte Radars

 

A més dels radars veïnals i comercials, una de les accions del projecte és la detecció de persones grans en situació de vulnerabilitat a partir del ‘Porta a Porta’: amb la col•laboració de la Creu Roja –amb la qual hi ha un conveni de col•laboració per la realització d’aquest projecte a tota la ciutat— els voluntaris fan una prospecció barri per barri per a detectar persones grans que viuen soles, i la situació de les quals les fa idònies per ser usuàries del projecte Radars.

Amb el vist-i-plau de la persona gran, se li ofereix iniciar un seguiment a partir d’una plataforma de seguiment telefònic, creada des del projecte i que gestionen entitats de voluntaris dels propis barris com és el cas de:

– AVISMON (a Santa Caterina i la Ribera (Ciutat Vella))
– Casal can Castelló ( al barri de Sant Gervasi Galvany)
– L’Aula d’Extensió Universitària (al barri de Sant Ramon i Maternitat, a les Corts)
– El Casal Joan Casanelles i l’entitat “50 i més” (als barris del Clot i Camp de l’Arpa del Clot)
– Creu Roja ( als barris de Camp d’en Grassot, Vila de Gràcia i El Coll, del districte de Gràcia, i els barris del Guinardó i Baix Guinardó, d’Horta-Guinardó)Compartiu aquest contingut